Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Minik Halit hayalinin peşinden koşmuş

        Filistinli küçük mülteci Halit Velid ElŞabti’yi, Beyrut’tan İstanbul’a uzanan inanılmaz macerasıyla tanıdık. 12 yaşındaki Halit, 31 Ağustos’ta, ailesiyle birlikte yaşadığı Beyrut’taki mülteci kampından kaçtı. Havalimanında, başka bir ailenin üyesiymiş gibi davranıp fark edilmeden İstanbul’a kadar geldi. Ancak Atatürk Havalimanı’na inen uçaktaki sayıma takıldı ve hemen ülkesine geri gönderildi. Minik maceracının filmleri aratmayan öyküsünü, yakınlarıyla irtibata geçen Lübnanlı gazeteci Ahmet el Hac Ali HABERTÜRK’e anlattı.

        ‘EVRAKSIZ KİMSE GEÇEMEZ’

        Lübnan polisinin aileyi gazetecilerden uzak tuttuğunu söyleyen El Hac Ali’nin aktardığına göre, kampta sürekli geçen uçakları izleyen Halit, kısa süre önce babası Velid’e “Uçağa nasıl binilir?” diye sordu ve prosedürü öğrenmeye çalıştı. Seyyar araba parçası satarak ailesini geçindiren baba, Halit’in kaçışını Robinson Crusoe’nun hikâyesine benzetti ve şunları söyledi: “Dayısını hacca uğurlayacaktık. Vedalaşma sırasında Halit bir an ortadan kayboldu. Pasaport bölgesine sorduk, ‘Buradan evraksız kimse geçemez’ dediler. Çaresiz kampa geri döndük.

        HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

        Ertesi sabah telefonum çaldı. Uçağın kaptanı, ‘Atatürk Havalimanı’ndayız. Oğlun benimle birlikte, telaşlanma’ dedi. Akşam 11’de Beyrut’a geri getireceğini söyledi. Hem şaşırdım, hem rahatladım. Akşam gidip onu karşıladık. Beyrut polisi Halit’le birlikte bizi 6 saat sorguladı. ‘Kötü niyet taşımadığı’ gerekçesiyle serbest bıraktılar. Oğlum hayalini gerçekleştirmesinden ve eve dönmesinden mutlu. Ama diplomatik krize neden olduğu için üzgün.”

        El Hac Ali’nin aktardığına göre, mülteci kampında bir araya gelen her iki kişinin mutlaka seyahatten söz ettiğini söyleyen Halit’in arkadaşları ise onu şöyle anlattı: “Halit hep uçağa binmek ve uzaklara gitmek istediğinden bahsederdi. Hayalini gerçekleştirdi.”

        Sami AKBIYIK / İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ