Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim KYK yurt kayıtları ne zaman bitiyor? Ek tercih için yurt başvuruları ne zaman yapılacak?

        Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında barınma talebinde bulunan öğrencilerin başvuru sonuçları 2 Eylül'de açıklandı. Bu sene KYK yurtlarında kalmak için 383 bin 538 öğrenci başvuru yaptı. Peki 2016-2017 KYK yurt kayıtları ne zaman bitiyor? Yurt kayıtları nasıl yapılacak? İşte detayalar...

        KYK YURT KAYITLARI NE ZAMAN BİTİYOR?

        Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki yurtlara başvuru yapan 383 bin 538 öğrenci, 7 Eylül’e kadar e-devlet şifresiyle https://www.turkiye.gov.tr adresinden kayıtlarını yaptırmaları yeterli olacak. Dileyen öğrenciler, kazandıkları yurda giderek şahsen de kayıt olabilecek.

        KYK YURT YERLEŞTİRME SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

        KYK YURT KAYDI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

        Ücretini ödeyen öğrencilerin yurt kayıt işlemleri, e-devlet şifresi ile turkiye.gov.tr adresi YURT KAYIT İŞLEMLERİ linkinden taahhütname onayı yapmaları ile gerçekleşmiş olacak. Onay işleminin yapıldığı gün, dileyen öğrenci yurtta kalmaya başlayabilecek. Yurt müdürlüklerinin adres ve telefon numaraları kurumsal web sitesinde yer alıyor. E-devlet üzerinden gerçekleştirilen kayıt işleminin ardından yurtta kalmaya başlanması halinde yurt müdürlüğüne öğrenci belgesi ve en az 4 adet fotoğrafın teslim edilmesi gerekiyor. Başvuru sırasında öncelik durumu kodlayan ve aile durumunda anne/baba yüzde 40 ve üzeri engelli olarak beyan eden öğrencilerin bu belgelerini yurt müdürlüklerine kayıt esnasında mutlaka teslim etmeleri gerekiyor.

        EK TERCİH YURT BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?

        2016/2017 eğitim öğretim dönemi için 30 Haziran 2016 tarihinden sonra bir yüksek öğrenim programına kayıt yaptıran/yaptıracak yatay/dikey geçiş öğrencileri, ek kontenjanla yerleşecek öğrenciler, özel yetenek sınavı ile yerleşecek öğrenciler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için yurt başvuruları, ileriki bir tarihte alınacaktır.

        REKOR BAŞVURU

        Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki yurtlara rekor talep geldi. 383 bin 538 öğrenci, KYK yurtlarında kalmak için başvurdu.

        Kredi ve Yurtlar Kurumu, 383 bin 538 öğrencinin başvuru bilgilerini 11 farklı devlet kurumundan 25 milyonun üzerinde sorgulama yaparak teyit etti ve sonuçları 10 gün gibi kısa bir süre içerisinde açıkladı.

        Yapılan değerlendirmeler sonucunda 364 bin 720 öğrencinin başvurusu geçerli sayıldı. Bunların içerisinden 162 bin 599 öğrenci yurtlara yerleştirilirken 202 bin 121 öğrenci de yedek sırasına alındı.

        Geçen yıl yurtlara 144 bin 443 öğrenci yerleştirilirken yeni hizmete açılan yurtlar sayesinde bu yıl 162 bin 599 öğrenci yerleştirildi.

        Ayrıca bu yıl ilk kez, öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için ilk üç yedek yerleştirme tarihi de açıklandı. Buna göre ilk yedek yerleştirme 9 Eylül’de, ikinci yedek yerleştirme 17 Eylül’de, üçüncü yedek yerleştirme de 22 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

        Ayrıca yıl içerisinde hizmete açılacak yeni yurtlara da kurumsal internet sitesinden duyuru yapılmak suretiyle yurt başvurusu alınarak öğrenciler yurtlara yerleştirilmeye devam edilecek.

        İLK KAYIT ÜCRETLERİ ZİRAAT BANKASI ÜZERİNDEN ÖDENECEK

        Sonuçların ilan edilmesinin ardından asil listeden yurt hakkı kazanan öğrencilerin kendilerine verilen süre içerisinde öncelikle Ziraat Bankası ATM’lerinden veya http://yurtkur.gsb.gov.tr internet adresinde yer alan E-ÖDEME ekranından ilk kayıt ücretini ödemeleri gerekiyor. İlk kayıt ücreti içerisinde güvence bedeli, gün bazında yatak ücreti ve yurt kimlik ücreti yer alıyor. Ödenmesi gereken ilk kayıt ücreti, T.C. kimlik numarasıyla ödeme ekranlarından sorgulama yapıldığında otomatik çıkıyor. Güvence bedeli, yurttan kayıt sildirildiğinde iade ediliyor. Yurt ücretleri, yerleştirme işlemini takip eden aydan sonra aylık olarak ödenmeye devam edilecek. KYK yurtlarının aylık ücretleri, 150 ile 265 TL arasında değişiyor.

        KYK'NIN KAPASİTESİ YIL SONUNDA 545 BİN OLACAK

        Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 525 bin olan yurt kapasitesinin yıl sonunda 545 bin olacağını söyleyerek, "22 bin civarında bir yatak kapasitesi artışı olacak. 2017 yılı içerisinde 123 bin artışla 668 bin, 2018 yılı sonunda 697 bin, 2019 sonunda da 755 bin civarında bir kapasiteye ulaşmış olacak" dedi.

        Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü'nde, eğitim muhabirleriyle kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Bu ayın sonu itibariyle üniversitelerin 2016-2017 eğitim öğretim yılına başladığını belirterek, "Bu sene 16-22 Ağustos tarihleri arasında yurt başvurularımızı açtık ve aldık. Bu sene ilk kez üniversite kayıtlarıyla yurt başvuru tarihleri aynı oldu. E- devlet üzerinden kaydınızın referansını alıp doğrudan o referansla yurda başvurunuzu yapıyorsunuz. Bu çerçevede bu sene KYK'ya başvuruda bulanan öğrenci sayımız 383 bin 538. Bunun 364 bini geçerli başvuru. Örneğin zaten yurtta barınıp tekrar başvuru yapanlar oluyor. Daha önce kurumumuzla çeşitli sebeplerden dolayı yönetmeliklerimizdeki farklılıktan veya o disipline uymayanlar ve yurttan uzaklaştırılanlar tekrar başvuru yapıyorlar. Onlar geçersiz sayılıyor. Sisteme girişte verilen bilgiler doğru olmayan bilgiler olduğu zaman o geçersiz sayılıyor" şeklinde konuştu.

        "199 bin 489 kız öğrenci, 165 bin 227 erkek öğrenci olmak üzere olmak üzere toplam 364 bin 716 öğrencinin işlemleri yapıldı"

        "Eskiden başvuru yapan kişinin verdiği bilgiler doğrultusunda sistem sizi tarıyordu inceliyordu ve sıranızı da buna göre oluşturuyordu" ifadesini kullanan Bakan Kılıç, "Siz ne beyan ederseniz o kabul edilip ona göre sıralama yapılıyordu. Şimdi bu sene geçen seneden itibaren başladığımız sistemle beraber bu sene daha hızlanmış bir şekilde. Bu artık böyle değil. Başvurunuzu yaptığınız anda 11 farklı devlet kurumundan verdiğiniz bilgiler doğrulanıyor. Örneğin bir il ilçede ikamet ettiği bilgisini veriyorsunuz farklı bir yerde bulunduğunuzun kanıtı orada var zaten. Orada bir uyuşmazlık var başvuru geçersiz oluyor. Verilen bilgilerin 11 tane kurumdan doğrulaması yapıldıktan sonra 364 bin kardeşimizin şuanda kurumumuz nezdinde toplam kapasitenin 525 bin olan kapasitede 227 bin müsait yatağımız barınma imkanına kavuşacaklar. Yüzde 60 civarında karşılama oranıyla bu seneki kayıtlarımızı öğrencilerimizin yurtlarında kalmaları konusunda yardımcı olacağız. Bu anlamda 199 bin 489 kız öğrenci, 165 bin 227 erkek öğrenci olmak üzere toplam 364 bin 716 öğrencinin işlemleri yapıldı. Bununla beraber yurt hakkı kazanıp daha sonra bundan vazgeçen öğrencilerimiz de oluyor. Bunlar ilk yerleştirmede şuanda başlatmış olduğumuz ve 1'inci yedeğin 9 Eylül'de başlayacak olduğu kayıtlara kadar, yarın gece yarısına kadar kaydını yapılabilecek. Hakkını kullanmayanlara da hemen akabinde okullar açılana kadar üç yedek sıra açıklamış olacağız. Birinci yedek 9 Eylül, ikinci 17 Eylül'de, üçüncü yedek 22 Eylül'de açıklanacak. Ciddi anlamda yoğun bir çalışma süreciyle karşı karşıyayız. Kurduğumuz elektronik alt yapı ve e-devlet sistemiyle entegrasyon sayesinde bilgisayar sistemimizin alt yapısı çökme yaşanmadı. Kayıt yaptırırken yurda gitmenize gerek yok, ücret yatırmak için banka şubesine gitmenize gerek yok, ATM'lerden, internet bankacılığı üzerinden yapabiliyorsunuz. Bu sene yurtların önünde bir kuyruk yok. Genel müdürlükte de gelip de küçük sıkıntılarını gidermek isteyen öğrencilerin dışında gelmek durumunda kalan kimse yok. Herkes için bir kolaylık sağlanmış oldu" açıklamasında bulundu.

        "Bu yıl sonunda 545 bin olacak, 22 bin civarında bir yatak kapasitesi artışı olacak"

        2014 yılının Ocak ayında KYK'nın kapasitesinin 285 bin civarında olduğunu söyleyen Kılıç, "Bugün şuandaki kapasitemiz 525 bin. Bu yıl sonunda 545 bin olacak, 22 bin civarında bir yatak kapasitesi artışı olacak. 2017 yılı içerisinde 123 bin artışla 668 bin, 2018 yılı sonunda 697 bin, 2019 sonunda da 755 bin civarında bir kapasiteye ulaşmış olacak" ifadelerini kullandı.

        "Maltepe'de Mimar Sinan Yurdu, bu seneki eğitim öğretim yılında KYK'nın bir yurdu olarak öğrencilerimize hizmet verecek"

        Bakan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, yurtlarda ranzalı sistemden bazalı sisteme geçildiğini anlatarak, şunları söyledi:

        "Örneğin, İstanbul'da önemli bir gündem maddesi olduğu için bunu hatırlatmak gerekir. Maltepe'de Mimar Sinan Yurdu olarak isimlendirdiğimiz yurdumuz, 4 bin 100 kapasiteye sahip. Bu yurt tamamen bazalı. Çamaşırhanesi, yemekhanesi, konferans salonu ve sosyal alanları olan bir yurdumuz. Bu 4 bin 100 kişilik yurt FETÖ terör örgütü tarafından kullanılmak üzere hazırlanıyordu. İki yıl önce buna el koyduk. Şu anda inşaatı bitti. Bu seneki eğitim öğretim yılında KYK'nın bir yurdu olarak öğrencilerimize hizmet verecek."

        Ocak 2014'te yüzde 30 civarında olan bazalı yatak oranının bugün yüzde 55'e yükseldiğini belirten Kılıç, ranzalı yatak oranının da yüzde 46'dan yüzde 27'ye düştüğünü bildirdi.

        "Bütün yurtlarımızda artık beslenme katkısı şeklinde verdiğimiz ücret de doğrudan parmak izi sisteminin içerisine otomatik olarak yapılacak"

        Yemekhanelerde beslenme yardımı olarak öğrencilere günlük 9 liralık olmak üzere aylık 270 liralık katkı verdiklerine değinen Kılıç, "Bazı yurtlarda fiş ile yapılıyordu, giriş ve çıkış parmak izi ile yapılıyordu. Herhangi bir şekilde yurtta kaydı olmayan bir kişinin yurda girmemesi noktasında en önemli kullandığımız teknolojik imkanlardan birisiydi. Şimdi aynı şekilde bütün yurtlarımızda artık beslenme katkısı şeklinde verdiğimiz ücret de doğrudan parmak izi sisteminin içerisine otomatik olarak yapılacak. Fiş olduğu zaman bazen sıra oluyordu yemekhanelerde o sıra artık olmayacak. Çok daha verimli bir şekilde takibini yapmamız söz konusu. Fiş olmayacak artık elektronik" dedi.

        "Giriş noktalarında havaalanlarında gördüğünüz x-ray sistemlerini de yurtlarımıza yerleştirme konusunda çalışmalara başladık"

        "Güvenlik önlemlerinin artırılması konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz" diyen Bakan Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Yurdun ortak alanları bahçesi, giriş noktaları ve çevresi görülebilecek şekilde kamera sistemlerimiz mevcut. Yurdun içerisindeki koridorlarda ve odaları görebilecek şekilde bir kamera sistemimiz yok ama giriş ve çıkışların çok ciddi kontrol edilebildiği güvenlik anlamında hiçbir şekilde izinsiz bir misafirin ya da yabancı kişinin yurda girmemesi konusunda yoğun bir önlem almış durumdayız. Yurtta barınan öğrencilerimiz aileleri tarafından bize geliyorlar. Güvenli olduğu için geliyorlar. Bu imkanı en üst noktada sağlamak için bunu yaptık. Yeni bir çalışmamız da bu sene onu tamamlayacağız. Giriş noktalarında havaalanlarında gördüğünüz x-ray sistemlerini de yurtlarımıza yerleştirme konusunda çalışmalara başladık. Bu güvenlik önlemlerinin artırılmasında bazı arkadaşlarımız bana, 'Öğrenciler sıkılır ve şikayet ederler' demişlerdi. Ben öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Güvenlik önlemlerimizin artırılması ile birlikte aldığımız tedbirlerden sonra çok az şikayetler geldi ve bize teşekkür ettiler. Bu çalışmalarımız da devam ediyor."

        "Bu sene burs ve kredi alacak olan kardeşlerimiz bunu Eylül ayı içerisinde alacaklar"

        1,5 milyon öğrenciye burs ve kredi verdiklerini açıklayan Bakan Kılıç, "Bu sene burs ve kredi alacak olan kardeşlerimiz bunu Eylül ayı içerisinde alacaklar. Bu daha önce Ocak ayında başlattığımız bir uygulamaydı. Maliye Bakanlığımız ile görüştük. Yeni başlayacak olanlar Eylül ayından itibaren alacaklar" dedi.

        Yurtlardaki elektronik sistemlerin devreye girmesiyle izin konularının da elektronik ortamda yapılabileceğini bildiren Bakan Kılıç, "Kağıt işlemi ve muhasebe gibi işlemlerin hepsini aradan kaldırmış olacağız" açıklamasında bulundu.

        Öte yandan KYK Genel Müdürü Sinan Aksu, yurtlarda düzenlenen eğitim faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

        Toplantının ardından Bakan Kılıç, bazı öğrenci yurtlarının maketlerini de incelemesinin ardından, KYK'daki Kurumsal İletişim Merkezini ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ