Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YÖK Başkanı Yekta Saraç, Brüksel'de FETÖ'nün darbe girişimini anlattı

        Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Brüksel'deki temaslarına ilişkin, " Geldik, doğrudan akademik bir ortamda, bu FETÖ yapılanmasının akademiyi nasıl zehirlediğini, bilimsel gelişmeye nasıl bir engel teşkil ettiğini, liyakatı nasıl öldürdüğünü ifade ettik ve örneklemelerde bulunduk. Bu süreç devam edecek." dedi.

        Saraç ve beraberindeki YÖK heyeti, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin (EUA) Brüksel'deki merkezinde görüşmelerde bulundu. Saraç başkanlığındaki heyette, YÖK Başkan -Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, ÜAK Başkanı ve Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da yer aldı. Görüşmeler sonrasında YÖKBaşkanı Saraç basına açıklamalarda bulundu.

        YÖK olarak uluslararası ilişkilere çok önem verdiklerine işaret eden Saraç, "Bu bağlamda son 1,5 yıl içerisinde pek çok işbirliğine imza attık. Bu işbirliklerinin hepsinin belirli bir amaca yönelik olmasını istiyoruz. Başarılı bir şekilde bu süreç devam ediyor." diye konuştu.

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine değinen Saraç, "Bu 15 Temmuz'daki darbe girişiminin köklerine, uzantılarına baktığımızda, akademiye de bunların güçlü bir şekilde sirayet etmiş olduğunu görüyoruz. 15 Temmuz darbe girişiminin akabinde milli iradenin, halkımızın Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde bu darbe girişimini akamete uğrattıktan hemen 1-2 gün sonra biz faal bir şekilde uluslararası düzeyde bu darbe girişimini anlatmaya çalışmaya başladık. 2-3 hafta içerisinde 17 ülkenin büyükelçisiyle görüşme yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

        Saraç, yaptıkları görüşmelerde, darbe girişiminin Türkiye'nin bütünlüğüne yönelik bir teşebbüs olduğunu ve halk nezdinde nasıl reddedildiğini anlattıklarına işaret ederek, "YÖK'e 62 ülkenin eğitim müşavirini davet ettik. Kendilerine bilgilendirme yaptık. Kısa süre içerisinde YÖK'ün ilişkide bulunduğu 118 kurumsal yapıya da aydınlatıcı bilgilendirme mektupları yazdık." ifadelerini kullandı.

        YÖK'ün ilişkide bulunduğu kurumsal yapılara doğrudan gidip, bu darbe girişiminin ne anlam taşıdığını anlatmaya başladıklarını dile getiren Saraç, sözlerine şöyle devam etti:

        "İlişkide bulunduğumuz kurumsal yapılara doğrudan gidip onlara, bu darbenin aslında Türkiye'nin bütününe olduğu gibi bunun bir devamı olarak bilim hayatının da bütününe yönelik bir darbe teşebbüsü olduğunu da anlatmak istiyoruz. Bu bağlamda biz, EUA’nın doğru bilgilendirilmesine çok önem veriyoruz. EUA, 47 ülkeden 839 üniversitenin üye olduğu bir kurumsal yapı, bir çatı örgüt. Avrupa yüksek eğitiminde önemli pozisyona sahip. Doğru bilgilendirmenin burada başlanmasına biz önem atfettiğimizden dolayı ziyaretlerimize burada başladık."

        BİLGİLENDİRME SÜRECİ DEVAM EDECEK

        Saraç, Avrupa'da yüksek öğretim alanındaki bilgilendirme süreçlerinin devam edeceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

        "EUA’da yaptığımız bu toplantı bizim açımızdan çok başarılı geçti. Bizi anlamalarını sağladığımızı düşünüyoruz. Ülkemiz, gerçekten de Avrupa'daki pek çok ülkenin geçirmediği bir tecrübeyi geçirdi. Bizim bunları çok kısa açıklamalarla geçiştirerek bizleri anlamalarını beklememiz doğru değil diye düşünüyoruz. Bize bu görüşmeler bu darbe teşebbüsünün kendi özelimizde akademik özgürlüğe, bilim hayatının gelişmesine nasıl büyük bir darbe vurmayı hedeflediğini anlatma imkanı sağlıyor. Muhataplarımızı bilgilendirdikçe, bir bilgilenme eksikliğinden kaynaklanan yanlış hükümlere sahip olduklarını, bilgilendikten sonra da bu yanlış hükümlerinden vazgeçtiklerini görüyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Tabi yeni bir sorumluluk yüklüyor. Bu bilgilendirme süreçlerinin devamlı ve yaygın olması gerektiği sonucunu doğuruyor."

        KAPATILAN ÜNİVERSİTELER

        Toplantıda, kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin durumlarının da sorulduğunu belirten Saraç, YÖKolarak kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin herhangi bir mağduriyet yaşamadan eğitim öğretimlerini sürdürebilmeleri için gerekli tüm tedbirlerin almaya çalıştıklarını ifade etti.

        Saraç, toplantıda, FETÖ yapılanmasının üniversitelerde yaptıklarına ilişkin konuları ele aldıklarına dikkati çekerek, "Bu yapının(FETÖ) akademiye sirayet etme yolları ve yöntemlerinden kendilerine (EUA) bahsettik.Verdiğimiz örneklerden etkilendiklerini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

        ANKARA'DA ORTAK KONFERANS

        Başkan Saraç, önümüzdeki aylarda EUA ile YÖK'ün birlikte Ankara'da uluslararası bir konferans düzenleyeceğini söyledi. Saraç, "Bu konferans, hem Türkiye’deki şartların EUA tarafından çok daha iyi görülmesi, içselleştirilmesi sonucunu doğuracak hem de bu uluslararası konferansta YÖK olarak son yıllarda başlattığımız misyon farklılaşması gibi Türk bilim hatayı için çok yeni projelerin daha evrensel boyutta bilgi birikimiyle desteklenmesi sonucunu doğuracak." değerlendirmesinde bulundu.

        FETÖ AKADEMİK YAPILANMASI

        Başkan Saraç, Brüksel ziyaretinin çok başarılı geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

        "Zihinlerinde bir takım sualler vardı. O sualleri bize yönelttiler. Biz onları samimi ve şeffaf bir biçimde cevaplandırdık. Geldik, doğrudan akademik bir ortamda, bu FETÖ yapılanmasının akademiyi nasıl zehirlediğini, bilimsel gelişmeye nasıl bir engel teşkil ettiğini, liyakatı nasıl öldürdüğünü ifade ettik ve örneklemelerde bulunduk. Bu süreç devam edecek. Samimi olarak ifade edeyim muhataplarımızın samimiyetine inanıyoruz. Biraz daha aktif olamamız gerekiyor. Buralara geldiğimizde, somut olaylar üzerine hareket ettiğimizde, bizi hem anladıkları ve desteklediklerini, nasıl destek olabiliriz sorusunu hemen sorduklarını da görüyoruz. Bizim yaşadığımız bu toprakların yaşadığı tecrübelere benzemiyor. Bugün şunu gördük, anlattığımızda bizi anladıklarını, nasıl destekleyebileceklerini sorduklarını, nasıl işbirliği yapabileceklerini sorduklarını, öğrenmeye çalıştıklarını görüyoruz."

        EUA Başkanı Prof. Dr. Rolf Tarrach da Türkiye'deki gelişmelerin Avrupa üniversitelerinde yakından izlendiğini belirterek, "YÖK Başkanından olumlu gelişmeleri duyduk. Verimli bir oturum gerçekleştirdik." dedi.

        Tarrach, YÖK yetkililerinden Türkiye üniversitelerindeki durumu ve akademik sitemde olanları öğrenme imkanı bulduklarına işaret ederek, "Güveni inşa ettik. Türk ortaklara ve üniversitelere desteklerimizi geliştirmek istiyoruz." diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ