Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Darbe girişiminin şifreleri 'bahçe düzenlemesi'nden çıktı

        Ankara Başsavcılığı’nca darbe hazırlığının şifresi olarak değerlendiren belgede, Ankara iklimiyle alakasız enginar gibi sebzelerin dikiminin planlanması ve Temmuz 2016 için “Kesilen ağaç köklerinin çıkarılması” ifadeleri dikkat çekiyor.

        Ankara Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimi soruşturma dosyasında darbe girişiminin şifreleri olarak değerlendirilen bir sayfalık şok bir belge ortaya çıktı.

        Tamamen askeri yazışma kuralları dışında hazırlandığı belirlenen belgede yapılacaklar, 14 ayrı maddede gösterildi ve tarihlendirildi. Genelkurmay Başkanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda, görev alanında bahçe düzenlemesi konusunun hiç yer almayacağı askerlerin odalarında bulunan belgenin ne zaman, kim tarafından hazırlandığı bilinmiyor.

        "Bahçe Gelişim Planlaması" başlığını taşıyan belgeye göre "faaliyetlere" bu yılın nisan ve mayıs aylarında başlandı. Nisan-mayıs 2016'da yapılacaklar, "Temizlik ve budamanın tamamlanması" olarak belirtildi. Darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz'u içeren "Temmuz 2016" döneminde yapılacak faaliyet ise belgede "Kesilen ağaç köklerinin çıkarılması" olarak yer aldı. Savcılık kaynakları, "kök kazılması" gibi anlamlı bir faaliyeti, sözde "kesin temizlik" olarak değerlendiriyor.

        ANKARA'DA 'ENGİNAR' ŞÜPHESİ

        Belgede Ankara'da yetiştirilmesi zor olan, bitkisi ve kökü don olaylarına karşı son derece hassas enginar ve yaban çileği sebze ve meyvelerin dikilecek olduğunun yer alması Başsavcılığın şüphelerini artırdı. Başsavcılık, "Bahçe Gelişim Planlaması"nda yapılacak faaliyetlerin darbe girişimi dosyasındaki diğer bilgi ve belgelerle bağlantısı araştırılıyor.

        Başsavcılık bu çerçevede, yapılacak olan faaliyetlerin olası "anlamları" ise faaliyetlerin yapılacağı belirtilen dönemler üzerinde duruyor. Savcılık, belgede yer alan bir faaliyetin yapılacağı belirtilen dönemde darbe sonrasında herhangi önemli bir işlem planlanıp planlanmadığını araştırıyor.

        14 maddelik ve 1 yıllık süreyi kapsayan planın maddeleri şöyle:

        * Temizlik ve budamanın tamamlanması (Nisan – Mayıs 2016)

        * Duvar-tel örgü ve kapı yapılması (Haziran 2016)

        * Kesilen ağaç köklerin çıkarılması (Temmuz -2016)

        * Bahçenin düzeltilmesi, çukurların iyi toprakla doldurulması (Ağustos -2016)

        * Sürme ve fidan dikimine hazırlama (her iki taraf) (Ağustos -2016)

        * Ev projesi çizimi, yerinin tespiti (Eylül -2016)

        * Artezyen çıkarılması (Ekim 2016)

        * Ağaç dikimi (Kasım -2016)

        * Yabani ağaçların aşılaması (Şubat -2017)

        * Budama yapılması (Şubat -2017)

        * Enginar dikimi (Şubat -2017)

        * Damlama sulama sistemi kurulması (Mart -2017)

        * Ağaç dikimi (Mart -2017)

        * Yaban çileği/böğürtlen/ahududu dikimi (Nisan-2017)"

        Sabah

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ