Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İran ve Suudi Arabistan arasında hac kavgası büyüyor

        Son gerginlik, Suudi yönetiminin, Mekke’de 11 Eylül’de gerçekleşen ve 111 hacı adayının öldüğü vinç kazası ile Mina’da 24 Eylül’de Suudi makamlara göre 769, uluslararası ajansların araştırmasına göre ise en az 2 bin 236 kişinin öldüğü izdihamla ilgili “Suudi yetkilileri sorumlu tutmayan” soruşturma raporlarını açıklamasının ardından geldi.

        ‘ALLAH’SIZ, DİNSİZ’

        İran’ın dini lideri Ali Hamaney pazartesi günü yaptığı yazılı açıklamada “Allah’sız” ve “Dinsiz” gibi hakaretlerde bulunduğu Suudi yöneticilerin açıklamalarını sert biçimde eleştirirken, Suudi yetkilileri “yaralı İranlıları öldürmekle” suçladı.

        Suudi Arabistan Büyük Müftüsü Şeyh Abdülaziz, bu sözlerin hatırlatılması üzerine İranlı yöneticiler hakkında, “Onların Müslüman olmadığını anlamamız lazım. Onlar zaten Zerdüşt’tür. Onların asıl düşmanı Sünnilerdir” ifadesini kullandı.

        Abdülaziz’in bu açıklamaları, İran’da tepki yarattı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Suudi Arabistan geçen yılki facialardan ötürü özür bile dilemedi. İslam dünyası Suudi Arabistan’ı cezalandırmalı” dedi.

        Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Twitter’dan, “İran’daki İslam ile Vehhabilerin dini liderleri ve Suudi teröristlerin yobaz aşırılığı arasında hiçbir benzerlik yoktur” diye yazdı.

        Suudi Arabistan’ın liderliğindeki Körfez İşbirliği Teşkilatı ise İran’ı, “mesnetsiz iddialar ile haccı siyasileştirmeye çalışmakla” suçladı. İran bu yıl, vatandaşlarını hacca göndermiyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ