Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Metin Feyzioğlu: Haklıyı haksızdan, suçluyu suçsuzdan ayırmak zorundayız

        Türkiye Barolar Birliği(TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, hain terör örgütlerinin en çok istediği şeyin, kurunun yanında yaş da yanması olduğunu belirterek, "Biz biliyoruz ki sayılar kontrolden çıksın ve kendi suçlulukları, masumlarla gölgelensin diye organize bir şekilde ihbarlarda da bulunmaktalar." dedi.

        FETÖ soruşturması kapsamında Antalya'da bir grup avukatın gözaltına alınmasının ardından kente gelen Feyzioğlu, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz'ı makamında ziyaret etti.

        Feyzioğlu, basına kapalı gerçekleşen görüşmeden sonra adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, avukat meslektaşlarına yönelik gözaltılarla ilgili bilgi almak üzere kente geldiğini söyledi.

        Eskiden beri de tanıdığı, hukukçuluğuna da güvendiği Antalya Başsavcısıyla görüştüğünü anlatan Feyzioğlu, bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

        Genel olarak OHAL kapsamında yürütülen soruşturmalarla ilgili kaygılarının olduğunu dile getiren Feyzioğlu, "Bu somuta ilişkin bir açıklama değil ama genel bir kaygı. Avukatların mesleki faaliyetleri sebebiyle hiçbir şekilde bir baskıya, bir soruşturmaya, bir ceza davasına tabi olmamaları lazım. Aksi takdirde bir avukat savunduğu kişi ya da şirketse de müvekkili sebebiyle eğer soruşturulmaya ve idari, adli makamlardan, hatta kamuoyundan baskı görmeye başlarsa bu bir linç kültürünün gelişmesine sebebiyet verir." diye konuştu.

        Böylesi bir durumda, Türkiye'de hiçkimsenin güvencede kalmayacağını vurgulayan Feyzioğlu, şöyle devam etti:

        "Çünkü herkesin savunulmaya hakkı vardır. Herkesin savunulmaya hakkı vardırı da açmaz lazım, insanlık tarihinin haklıyı haksızdan, suçluyu suçsuzdan ayırabilmek için geliştirebildiği bir tek yol var, o da adil yargılama. Adil yargılama olabilmesi için de vatandaşın kendini savunan bir avukata ihtiyacı var. Bu kadar basit, iki kere iki dört, bunu bir daha keşfetmeye gerek yok. Dolayısıyla bu OHAL kapsamındaki soruşturmalarda, eğer meslektaşlarımız 'önceki dönemlerde, aylarda filancayı neden savundun, falancayı niye savundun' diye suçlamaya başlarlarsa bu bambaşka bir yere gider."

        OHAL sonrasında da bazı melektaşlarının, "acaba savunursam başıma bir şey gelir mi" diye tedirgin olduğuna dair bildirimler geldiğini anlatan Feyzioğlu, böyle şeyin olmayacağını, olmaması gerektiğini belirtti.

        "NETİCEYİ, HEYECANLA BEKLİYORUZ"

        Başsavcı ile de genel olarak bu hususu konuştuklarına değinen Feyzioğlu, gözaltına alınan avukatların "daha önceden şunu niye savundun, şu savunmayı niye yaptın" diye mesleki faaliyetleri sebebiyle suçlanmaması gerektiğinin altını çizdi.

        Eğer böyle bir bilgi, bir iddia sebebiyle bu dosya kapsamına alınmışlarsa bunların bir an önce ayıklanması ve derhal özgürlüklerine kavuşturulması gerektiğini ifade eden Feyzioğlu, "Sayın Başsavcı, bu konuda son derece titiz olunacağının güvencesini özellikle birkaç defa verdi. Olabildiğince çok hızlı olacağını ve oldukça kapsamlı olmasına rağmen, sayı da çok olmasına rağmen bir an önce bunun sonuçlanacağını söyledi. Biz tabii heyecanla bekliyoruz neticeyi." dedi.

        Feyzioğlu, bugün gizli olan dosyanın, delillerin kendilerine açıldığında yapılan değerlendirmelerin hukuk karşısındaki durumunu görerek, zihinlerinde tartabileceklerini söyledi.

        Bir an önce bunun sonuçlanacağını düşündüğünü vurgulayan Feyzioğlu, "Antalya Başsavcılığına güveniyorum, dosyayı gördüğümüzde açıldığında elbette neyin ne kadar doğru, neyin yanlış olduğunu biz de görürüz." ifadesini kullandı.

        Antalya Başsavcılığının, "mesleki faaliyet ile örgütsel faaliyeti birbirinden ayırmak için titizlikle uğraşacağız." sözünün kendileri için değerli olduğunu bildiren Feyzioğlu, bu sözün gereğinin yapılmasını takip edeceklerini anlattı.

        "ALT KOMİSYON KURDUK"

        Sadece Antalya özelinde değil, tüm Türkiye özelinde tüm avukatlarla ilgili gelişmelerin takipçisi olacağının altını çizen Metin Feyzioğlu, şunları kaydetti:

        "TBB'de yönetim kurulumuzda Türkiye'de bu OHAL kapsamında yapılan adli idari işlemlerde insan hakkı ihlali iddiaları malum sıklıkla gündeme geliyor. Biz, bize ulaşanları incelemek üzere bir alt komisyon kurduk. Bu alt komisyonun vardığı sonuçları da raporlara bağlayıp, ilgili mercilere haksızların ya da olası haksızlıkların giderilmesi amacıyla aktaracağız. El birliğiyle bu ülke için çalışmak zorundayız. Emin olunuz hain terör örgütlerinin en çok istediği kurunun yanında yaş da yanmasıdır. Biz biliyoruz ki sayılar kontrolden çıksın ve kendi suçlulukları, masumlarla gölgelensin diye organize bir şekilde ihbarlarda da bulunmaktalar. Adliyelerin işi kolay değil, avukatların işi hiç kolay değil. El birliğiyle haklıyı haksızdan suçluyu suçsuzdan ayırmak zorundayız."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ