Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: Her yıl 10 tane fabrika yapıl

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Doğu ve Güneydoğu'daki yatırım hamlesiyle ilgili, "Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı da üzerine düşeni alacak, her yıl bu bölgede 10 tane fabrika yapılacak." dedi.

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Kars'ta, gazetecilerin sorularını yanıtladı.Terör saldırılarına yönelik bir soru üzerine, Van'da terör örgütü PKK'nın Kurban Bayramı'nın ilk gününde gerçekleştirilen ve 46'sı sivil, 50 kişinin yaralandığı saldırıyı kınadığını belirten Arslan, Türkiye'nin huzur ve kardeşliğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

        Terör örgütlerinin bayramları dahi dinlemeden saldırı yaptığını ifade eden Arslan, "İçerisinde bulunduğumuz bu dönemde terör ne yazık ki bayram, seyran dinlemiyor hain yüzünü, kanlı yüzünü bayramda da olsa gösteriyor. Onlara inat ülkemiz, milletimizin topyekün hareketi, adeta dünyaya bir ders verdi. Bayramda da insanlarımız birlik ve beraberlik içerisinde hem bayramlarını kutluyor hem de hain terör örgütlerine karşı dik duruşumuzu, birlikteliğimizi ortaya koyuyor. Bu vesileyle Rabbim hainlere fırsat vermesin inşallah, bayram tadında bayramlar yaşamayı nasip eylesin." dedi.

        Arslan, bayramlarda sürücülerin dikkatli olması noktasında uyarılarda bulunduklarını ancak can kayıplarının yaşandığını ifade etti.Ülkede bir de trafik terörünün olduğunu belirten Arslan, "Çok uyarmamıza rağmen trafik kazalarında bayramda insanlarımızı kaybediyoruz. Yine birçok aileye, birçok eve ateş düşüyor. Hep uyardık, dedik ki 'lütfen gittiğiniz yere acele gitmeniz değil, sağlıklı gitmeniz önemli, acele gidiyorum derken ecele gitmemek.' Sayın Başbakan'ımızın dediği gibi 'yolların kralı olmaz, kuralı olur' kurallara ne kadar uyarsanız, karşınızdakine ne kadar saygılı olursanız hem o kadar sağlıklı seyahat yapmış olursunuz hem de sevdiklerinize daha rahat erişirsiniz. Lütfen vatandaşlarımız kurallara uysunlar." diye konuştu.

        "BU BÖLGEDE HER YIL 10 FABRİKA YAPILACAK"

        Bakan Arslan, Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'nın Doğu ve Güneydoğu'daki yatırım hamlesinden payına düşeni alacağını ifade etti.

        Bu bölgelerin kalkınacağını aktaran Arslan, şöyle devam etti:

        "Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı da üzerine düşeni alacak, her yıl bu bölgede 10 tane fabrika yapılacak. Her yıl bu merkezlerde yaklaşık 200 bin istihdam sağlanacak. 5 merkezden biri olan Kars merkezli bölgemizde de 40 bin istihdam sağlanmasını öngörüyoruz. Biz bu bölgede bu istihdamı sağladığımızda, bu yatırımı yapıp yatırımdan elde edilen mamul maddeyi satın almayı garantilediğimizde emin olun ki bu bölge 10 yıl içerisinde tanınmaz hale gelecek. Tabii olumlu anlamda tanınmaz hale gelecek. Biz sadece bu teşvik paketi kapsamında 1,5 milyar liralık destek vermeyi öngörüyoruz. 2,5 milyar liralık da özel sektörün yatırım yapmasını bekliyoruz ve yılda 200 bin istihdam öngörüyoruz."

        Bakan Arslan, bölgedeki yatırımların her yıl yüzde 60 artmasını hedeflediklerini, bunlarla birlikte bölgenin göç veren değil, göç alan bir bölge haline geleceğini anlattı.

        Bu nedenle paketi önemsediklerini ve bu paketle birlikte işsizliğin azalmasının da önemli olduğunu ifade eden Arslan, "İstihdam yaratmak önemli. Bölge, tarım ve hayvancılık bölgesi. Hayvancılıkla ilgili teşviklerin, tarım ve hayvancılığı daha yapılabilir hale getirmesi, takip edilmesi, uygulanması önemli. Fabrikayı yapıp işletmeciye kiralama birinci öngörümüz. Ya da fabrikayı yapmak isteyen yatırımcıya direk faizsiz kredi vermeyi öngörüyoruz. İşletme döneminde faizsiz işletme kredisi vermeyi öngörüyoruz, ayrıca ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeyi öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

        Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin yıl sonu itibarıyla biteceğini kaydetti.

        Bu projeyle birlikte bölgedeki bütün yolların, bölünmüş yol haline getirilmesini önemsediklerini aktaran Arslan, şunları kaydetti:

        "Karadeniz'i Akdeniz'e, Ardahan, Kars, Ağrı ve Iğdır üzerinden bağlamayı çok önemsiyoruz. Bu kapsamda da Ilgar Tüneli'nin yapılacağı müjdesini vermiştik. Tünelin ihale sürecini başlattık, teklifini aldık. 32 teklif geldi ve şu anda onları değerlendiriyoruz. Ilgar ve devamındaki Sahara Tüneli'ni de şunun için önemsiyoruz; kuzey-güney koridorlarını bu yollarda ve devamındaki bölünmüş yollarda biz tamamladığımız zaman işte cazibe merkezi haline getireceğimiz bu bölgeye yatırımcı daha rahat gelecek, ham maddeyi daha rahat getirecek, mamul maddeyi de burası üzerinden dünyanın her yerine ulaştırabilecek."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ