Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika ‘3 yılda 3 seçim’e CHP yeşil ışık yakmadı

        Anayasa değişikliği görüşmelerinde AK Parti’nin 3 yılda 3 seçim yapılmasına ilişkin önerisine, CHP’den olumsuz yanıt geldi. CHP Parti Meclisi’ne bilgi veren Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın, “AK Parti 3 yılda 3 seçim yapılmasını önerdi. Biz teklifi kabul etmedik. Bizim gündemimizde genel seçimlerin 1 yıl ertelenmesi yok. Olası her türlü erken seçime hazırız” dediği ortaya çıktı.

        3 parti arasında süren Anayasa değişikliği görüşmelerinde AK Parti’nin, 2019 yılında yapılması gereken 3 seçimden (genel seçimler, yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi) genel seçimlerin 2020’ye ertelenmesi, yerel seçimlerin 2018 yılına çekilmesi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ise 2019’un ekim ayında yapılmasına ilişkin teklifine, CHP’den yeşil ışık çıkmadı.

        AK Parti’nin 3 yılda 3 seçim önerisi, geçtiğimiz hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında yapılan parti meclisi (PM) toplantısında masaya yatırıldı. Toplantıda söz alan bazı PM üyeleri, AK Parti’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 3 ay ve genel seçimlerin ise 1 yıl ertelenmesine ilişkin teklifinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “İktidardan şikâyetçi olan muhalefet seçimlerin ertelenmesini değil, erkene alınmasını savunur. Seçimlerin 1 yıl ertelenmesi demek, iktidarın uygulamalarından memnun olduğumuz algısına yol açar. Bu iktidara bonus vermek anlamına gelir. Böyle bir teklif kabul edilemez” siteminde bulundu. PM’ye gelen eleştiriler üzerine AK Parti ve MHP ile oluşturulan komisyonda partisini temsilen görev yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, seçimlerle ilgili tartışmaya açıklık getirdi. Anayasa görüşmeleri sırasında AK Parti’nin 3 yılda 3 seçim yapılmasına ilişkin öneride bulunduğunu hatırlatan Tezcan’ın, “Seçimlerle ilgili düzenlemenin mini Anayasa paketine konulmasına olumlu bakmadığımızı net bir şekilde kendilerine ifade ettik. Bizim gündemimizde kesinlikle genel seçimlerin ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin uzatılması yoktur. Yerel seçimlerin 2018 yılına çekilmesi söz konusu olabilir. Biz muhalefet partisi olarak her türlü erken seçime hazırız” bilgisini aktardığı öğrenildi.

        ÖZDAĞ: ÇALIŞMA SÜRÜYOR

        AK Parti ise 3 yılda 3 seçim konusunda kararlı görünüyor. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Türkiye’nin 2018 yılından itibaren 3 yıl içinde 3 seçim yaşayacağını iddia etti. Konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Özdağ, “Büyük bir olasılıkla 2018 yılında yerel seçimler, 2019’da Cumhurbaşkanlığı, 2020’de ise genel seçimleri yaşayacağız. Yeni bir değişiklik konusunda start verdik. Çalışmalar yazım aşamasında. Yazım aşaması tamamlanınca siyasi parti liderleriyle görüşülecek. Ardından da bu öneri Meclis’te onanacak. Türkiye’nin acilen yeni bir Anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Bu gerçekleştiği an tahminen 2018’in ekim ayında da yerel seçimler kapımızı çalmış olacak” dedi.

        TEKLİF NE GETİRİYOR?

        Seçim takvimine uyulması halinde 2019 yılının mart ayında yerel, ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı, kasım ayında ise genel seçim yapılması gerekiyor. AK Parti, Anayasa görüşmelerinde 1 yılda 3 seçim yerine, 3 seçimi 3 yıla yaymayı önermişti. AK Parti, yerel seçimlerin bir kereye mahsus 6 ay öne alınarak 2018 yılının ekim ayında yapılması, 2019 yılının ağustos ayında yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3 aylık ertelemeyle 2019 yılının ekim ayına kaydırılması, 2019’un kasım ayında yapılması gereken genel seçimlerin ise 1 yıl ertelenerek 2020’nin ekim ayında yapılması önerisinde bulunmuştu.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ