Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan Suriye ateşkesi açıklaması

        Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, "15 Temmuz gecesi eğer milletimizin kahramanca direnişi olmasaydı, bugün biz bu bayramı hakkı ile idrak ediyor olamazdık. Bayrağımızı böyle gururla dalgalandıramaz, ezan seslerimiz semada böylesine onurla yankılanamazdı." dedi.

        Artvin'de geçirdiği Kurban Bayramı tatilinin ardından, eşi Sare Davutoğlu ile Rize'ye gelen Ahmet Davutoğlu, damadının ailesini ziyaret etti.Eski Orta Camisi'nde namaz kılan Davutoğlu, vatandaşlarla sohbet ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.Bu sırada esnaf Ali Sandıkçı, Davutoğlu'na üzerinde isminin yazılı olduğu bir bakır tepsi hediye etti.

        Ahmet Davutoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Temmuz direnişi ve demokrasi zaferi sonrası ilk bayramı, Türkiye'nin değil dünyanın göz bebeği cennet misali doğaya sahip Doğu Karadeniz'de geçirdiğini belirtti.Rize'de büyük bir muhabbetle karşılandığını anlatan Davutoğlu, "Bütün Rizeliler bizim kardeşimiz. Uzun zamandır böylesine güzel bir dinlenme imkanı bulamadım. Dinlenmek sadece doğada yalnız kalmak değil, vatanımızın güzel insanları ile bir arada olmaktır. Rizeli ve Artvinliler bizim bütün yorgunluğumuzu attırdı, huzur ile dönüyoruz." diye konuştu.

        Davutoğlu, Kurban Bayramı'nda terörle mücadelede şehitler verildiğini vurgulayarak, "Bölgemiz ve dünya çok kritik bir süreçten geçiyor. Türkiye bütün bu olayların merkezinde bir ülke. Hem etkilenme kabiliyetine sahip hem de etkilenme riskini üzerinde taşıyor. 14 yıldır AK Parti iktidarları bütün bu zor coğrafyada ülkemizi barış ve kalkınma diyarı halinde tutmayı başardı. Bunda Cumhurbaşkanımızın, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde gösterdiği dirayetli yönetim, AK Parti hükümetlerinin süreklilik içerisinde yaptığı büyük hizmetler var." değerlendirmesinde bulundu.

        En büyük sınavın 15 Temmuz gecesi verildiğine işaret eden Davutoğlu, "15 Temmuz gecesi eğer milletimizin kahramanca direnişi olmasaydı, bugün biz bu bayramı hakkı ile idrak ediyor olamazdık. Bayrağımızı böyle gururla dalgalandıramaz, ezan seslerimiz semada böylesine onurla yankılanamazdı. Her şeyden önce Kurban Bayramı'nın 15 Temmuz şehitlerimize addedilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

        " TÜRKİYE HİÇBİR ZAMAN ZALİMLERİN YANINDA YER ALMADI"

        Davutoğlu, Türkiye'nin zor bir coğrafyada bulunduğuna dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Bu millet her zaman zorlukları aşmayı bilmiştir. İnşallah bu terörle mücadelede sonuna kadar gidecek ve bunu başarı ile noktalayacağız. Gerek 15 Temmuz'da FETÖ terör örgütüne karşı, gerekse 2015 Temmuz'undan itibaren PKK, DAEŞ ve DHKP-C terör örgütlerine karşı verilen mücadelede bizim en büyük güvencemiz milletin birliği ve beraberliğidir. Bugün Rize'de bir kez daha bunu gördüm. Bu gördüğüm atmosfer bize terör örgütleri ne kadar çaba gösterirlerse göstersinler, içeride ve dışarıda nice hain odaklar ne tür planlar yaparlarsa yapsınlar birliğimiz, beraberliğimiz daim olacak. İnşallah bu mücadeleyi zaferle noktalayacağız."

        Hiçbir gücün bu halkın iradesini yenilgiye uğratamayacağını kaydeden Davutoğlu, "Suriye halkı önce rejime karşı daha sonra da DAEŞ ve PYD gibi terör örgütlerine karşı onurlu bir mücadele verdi. Biz Türkiye olarak da her zaman bu mücadelenin yanında olduk. Suriye politikamızı eleştirenler çıktı ama Türkiye'nin Suriye politikasının insani boyutu göz ardı edilemez." ifadelerini kullandı.

        Ahmet Davutoğlu, Türk milletinin Suriye konusunda adeta bir destan yazdığına işaret ederek, "Cerablus operasyonu gösterdi ki Türkiye'nin Suriye'de ve Suriye içinde geliştirdiği politikalar silahlı kuvvetlerimizle birlikte mücadele eden özgür Suriye ordusu ve Suriyeli kardeşlerimizi ortaya çıkaran politikalardır. Eğer bugün Türkiye son 4 yıl içinde Suriyeli kardeşlerimize yardım etmemiş olsaydı, onlarla kader birliği yapmamış olsaydı, Cerablus'a giren Türk tankları ve Türk silahlı kahraman askerlerimizin yanında Suriyeli kardeşlerimiz olmazdı. Bugün Cerablus'ta, Çobanbey'de, Rahide, Münbiç'te bütün o topraklarda eğer Türk ordusu kahraman askerlerimiz Suriyeli kardeşlerimizle omuz omuza savaşıyorsa ve Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye'ye sadakatlerini göstermişseler bunu takip eden politikanın önemli bir payı vardır. Türkiye her zaman Suriye halkının yanında olmuştur. Doğru politika budur. Bundan sonra da Suriye halkının yanında olmaya devam edecektir. " değerlendirmesinde bulundu.

        Davutoğlu, Halep'te ilan edilen ateşkesin doğru bir adım olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

        "İnşallah barış ve huzur tesis edildiğinde Suriyeli kardeşlerimiz geri dönecektir. Türkiye hiçbir zaman zalimlerin yanında yer almadı, almayacak. Hiçbir zaman mazlumları yalnız bırakmadı, bırakmayacak. Hiçbir zaman terör örgütlerine taviz vermedi, vermeyecek. Hiçbir zaman terör örgütlerinin acentelerine ve gündemlerine de ülkemizi ve kardeş halkları teslim etmedi, etmeyecek. Zalimlere karşı mücadele eden ve mazlumların yanında olanlar, kazananlar olacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ