Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Darbeci Albay'dan 'atış yapın' emri

        FETÖ’cü askerlerin darbe girişimine ilişkin Ankara Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada tutuklanan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli Fatih Ş. isimli bir binbaşının ifadesi, 15 Temmuz gecesine ilişkin yeni bilgileri ortaya çıkardı. Eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Kuvvet Plan Daire Başkanvekili Binbaşı Fatih Ş., ifadesinde şunları söyledi:

        KOMUTAN ÇAĞIRMIŞ: 21.30 sıralarında sınıf ve mesai arkadaşım Muammer Köse aradı. Onu da (Sahil Güvenlik Komutanı) Hakan Üstem’in emir subayı aramış. 1-2 dakika sonra da Emir Subayı Burhan aradı. Çok acil karargâha gelmemin emredildiğini söyledi.

        BİLSEM GİTMEZDİM: Harekât merkezine gittiğimde, televizyonda henüz darbe ile ilgili herhangi bir haber yoktu. Karışıklıkla ilgili haberler vardı. Genelkurmay Başkanlığı’nın orada polis beni aracımla durduğunda, bir karışıklık olduğunu, terör saldırısı olabileceğini söylediler. Darbe olduğunu söyleselerdi karargâha gitmezdim.

        BELİNDE SİLAH VARDI: Harekât merkezinde Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekât Başkanı Albay Süleyman Yarayan vardı. Karargâhta silah kullanılmadığı halde belinde silah vardı. Harekât merkezine çıktım.

        ‘PATLATMA YAPIN’: Süleyman Yarayan botları aramamızı emretti. Orada Sezgin Şakrucu, Ahmet Küçüktamer, Mehmet Ali Barto, Mustafa Özek vardı. Bizlerden bot komutanlıklarını arayarak botların kendi emniyeti için, bir kalkışma durumu olursa, dışarıdan bulundukları yerde emniyetli bir saha varsa, orada mühimmatın yüzde 10’unu kullanarak patlatma yapma talimatını verdi. Ben bu talimatı yerine getirmedim. Sezgin Şakrucu tekrardan aramamızı söyleyince, ben de diğerleri gibi, Karadeniz Bölgesi’ndeki 10-15 botu aradım. Büyük çoğunluğu emniyetli saha olmadığı için mühimmatlarını boşaltmadıklarını söylediler. Saat 23.00 sıralarında aşağıdan bir telefon geldi. Kurmay subaylar, Süleyman Yarayan’ın silahlarını alarak aşağı inmelerini söylediğini bildirdiler. Silah alıp aşağı indik. 2 saat kadar nizamiyenin arka tarafında bekledik.

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ