Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hasat Gelirinden Burs Projesi Eskişehir'de ilk mahsulünü verdi

        Ovacık Belediyesi tarafından başlatılan 'Hasat Gelirinden Burs' projesi Eskişehir'de de hayata geçirilerek ilk nohut hasadı toplandı.

        Proje kapsamında Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu'nun gönderdiği 300 kiloluk nohut tohumu, Eskişehir'in Alpu ilçesine bağlı Sarıkavak Köyü'nde bulunan 20 dönümlük tarlasına gönüllü üniversite öğrencilerinin yardımıyla eken, çiftçi Hasan Özcan nohut satışından elde edilen gelirle öğrencilere burs imkanı sağlayacak.

        İlk hasattan yaklaşık 1 ton nohut elde eden gönüllü çalışanlar, Nohut Hasadı Dayanışma Yemeğinde paketledikleri nohutların satışını başlattı. Tamamen organik olarak üretilen nohutlar, kurulan stantta 3 kilogramı 30 liradan satıldı.

        "NEREDEN GELDİĞİ BELLİ OLMAYAN GIDALARLA TOPLUM KARŞI KARŞIYA GELMEYE BAŞLADI"

        Davet üzerine dayanışma yemeği için Eskişehir'e gelen Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, yapılan proje ile ilgili konuşarak, son yıllarda gıda sektöründe yaşanan olumsuzluklara değindi. Maçoğlu, "2014'e geldiğimizde aslında Ovacık'da ya da ülkenin genel sosyo-ekonomik yapısına baktığımızda toplumsal alanda sağlıklı gıda ile ilgili bazı sorunlar, bazı tartışmaların oldu. Bizler ezelden beri kültüre anlamda da baktığımızda, köylü üretimi, küçük üretimin ilişkilerinin güçlü olduğu ülkelerdendik ama gelinen aşamada o kapitalist alan büyük gıda baronları oluşturmaya, birçok şeyi ele geçirmeye başladı. Nerden geldiği belli olmayan gıdalarla artık toplum karşı karşıya gelmeye başladı. Biz aslında bunu yaparken bir yerde ülkenin genel durumundan kaynaklı bir çalışmaydı" ifadelerini kullandı.

        "BU ÜLKEDEKİ HALKLAR SAĞLIKLI ÜRÜNLERİ, GIDALARI HAK EDİYOR"

        Maçoğlu, Eskişehir'in projeye katılmasından dolayı memnuniyetini dile getirerek, "Eskişehir, özellikle buradaki köylülerin buna katkı sunmaları, böyle bir çalışma yapması bizi çok mutlu etti. Çünkü düşünün, Tunceli'nin bir ilçesinden Eskişehir ile birbirlerini selamlayan, merhabalaşan, ilişki kuran, diyalog içerisinde olan, kolektif olarak buradaki üretimle, buradaki çocuklara, oradaki üretim ile oradaki çocuklara burs veriliyor. Aslında biat eden toplumların, üstten bakan toplumun değil kendi üretimini yapıp, orada bir artı değer kazanan bir projenin olması çok güçlüydü. Bu ülkedeki halklar, sağlıklı ürünleri, gıdaları birçok şeyi hak ediyor. Ondan dolayı biz de burada sağlıklı ürünler üreterek, tüm halkımıza sunacağız" şeklinde konuştu.

        "34 PERSONELİN GÖREVDEN ALINARAK, 2 TANE OKULUN KAPANMASINA NEDEN OLDU"

        Ayrıca Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, ilçelerinde yaşanan FETÖ operasyonlarına değinerek, "Dersim'in tamamında 418 öğretmen, 86 diğer kamu emekçileri görevden alınmıştı. Mevcut bu tartışmaların olduğu süreç içerisinde 400'e yakın öğretmen göreve başlatıldı ama hala 85 öğretmen göreve başlatılmadı. Benim ilçeme de sirayeti çok fazla oldu 34 personelin görevden alınarak, 2 tane okulun kapanmasına neden oldu. Son yanlışlıktan dönüldü ama hala benim de ilçemde 13 tane öğretmen arkadaşımız göreve başlatılamadı. Bu sıkıntılar hepimize yansıyor. Çünkü biz, Dersim'de yüzde 99'lara varan eğitim düzeyinin Türkiye'de son 3-4 yıldır TEOG'da birinciliği, LYS'de ilk 6'ya girdiği bir dönemde bu ekibin dağıtılması hepimizi kaygılandırıyor ve ürkütüyor" diye konuştu.

        "BEN BUNLARI BARIŞ VE KARDEŞLİK TOHUMLARI OLARAK GÖRÜYORUM"

        Eskişehir'de organik nohut üretimi yaparak, öğrencilere burs imkanı sağlayan çiftçi Hasan Özcan ise, "Aslında siz bunu nohut belki nohut olarak görüyorsunuz ama ben bunları barış ve kardeşlik tohumları olarak görüyorum. Ben başkanımıza, Eskişehir'e nohut tohumlarını gönderdiği için değil de barış ve kardeşliği filizlendirecek bir projeye destek verdiğini düşünüyorum. Yani barış ve kardeşliği filizlendirdi, barış ve kardeşlik tohumlarını bize gönderdi" dedi.

        Yapılan konuşmaların ardından dayanışma yemeği için konuklar yerlerini alırken nohut satışları devam etti. Öte yandan dayanışma yemeğine, Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, dernek başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ