Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Darbecileri ele veren ifadeler

        Yazı dizimizin bugünkü kısmında, '15 Temmuz Darbe Girişimi' sırasında Akıncı Üssü'nde bulunan 4 darbeci komutanı inceleyeceğiz.

        GİZLİ TANIK ELE VERDİ

        AKIN ÖZTÜRK

        Darbenin 1 numarası olarak nitelendirilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi Akın Öztürk, savcılık ifadesinde, 15 Temmuz’da saat 13.30’da askeri uçakla torunlarını görmek için Akıncı Üssü’ne gittiğini söyledi. Lojmanda akşama kadar vakit geçirdiğini anlatan Öztürk, “Askeri darbeyi planlayıp yöneten bir kimse değilim” dedi.

        Öztürk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın üsse geldiğini, Akar’ın Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile çay içtiğini ve kendisine “Bunlar bu işi yaptılar, bunlarla konuş ikna et” dediğini belirtmiş, Hava Kuvvet Komutanı Abidin Ünal’ın talebi üzerine darbecileri vazgeçmeye ikna ettiğini iddia etmişti.

        Ancak darbe soruşturması kapsamında tanık olarak dinlenen Genelkurmay Destek Kıtaları Grup Komutanlığı’nda takım komutanı olan Üsteğmen Fahri Kafkas, “Mehmet Partigöç, Görüntü İzleme Merkezi’ne geldi. Genelkurmay Başkanı’nı emniyetli bir yere tahliye ettiklerini söyledi. Bu sırada Partigöç, Öztürk’ü arayarak, ‘Komutanı Akıncı Üssü’ne tahliye ettik, siz de oraya geçin’ dedi” ifadesi, Öztürk’ün Akıncı Üssü’ne darbeci general Partigöç’ün araması üzerine geçtiğini ortaya koydu.

        İzmir’de “gizli tanık” olan bir general de darbe girişiminden bir hafta önce Ankara Çukurambar’daki bir villada, Adil Öksüz ve Öztürk’ün de yer aldığı bir toplantı yaptıklarını söyledi

        ‘ZİYARETE GELDİM’ DEDİ...

        KUBİLAY SELÇUK

        Darbe girişiminin en kritik isimlerinden biri de Çiğli 2’nci Ana Jet Üs Komutanı Hava Tümgeneral Kubilay Selçuk’tu. Selçuk, darbe gecesi Akıncı Hava Üssü’nde bulunuyordu. Selçuk ifadesinde, Ankara’daki Akıncı Üssü’ne, Tuğgeneral Hakan Evrim’i ziyarete gittiğini, birdenbire kendini olayların içinde bulunduğu söyledi.

        Selçuk, “Yurtta Sulh Konseyi’ni, üyelerini bilmiyorum. Fethullahçı Terör Örgütü ya da paralel devlet yapısıyla bağım yok. Bir askerin de böyle bir bağı olamaz. Ben kendimi olayların içinde buldum” diye konuştu. Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, kendisine darbe bildirisini imzalatmaya çalışan generaller arasında Kubilay Selçuk’un da bulunduğunu söyledi. Akın Öztürk’ün beyanları da Selçuk’u ele verdi.

        Öztürk ifadesinde, “Bir oda içerisinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile birlikte çay içiyordu. Bana ‘Bunlar bu işi yaptılar, bunlarla konuş ikna et’ dedi.

        Bu sırada İstanbul’da tankların üzerine insanlar çıkmıştı. Odada televizyon açıktı. Bunları görebiliyordum. Kubilay Selçuk ve Mehmet Dişli’ye darbenin başarılı olamayacağını, demokratik kurumların işlediğini, halkın bu işe tepki gösterdiğini anlatıp ikna etmeye çalıştım” ifadelerini kullandı.

        AKAR’I GÜLEN İLE GÖRÜŞTÜRMEK İSTEDİ

        HAKAN EVRİM

        Akıncı Üssü’nün komutanı olan Tuğgeneral Hakan Evrim ifadesinde, 15 Temmuz’da silahlı 3 kişi tarafından rehin tutulduğunu öne sürdü. Gözaltına alınan komutanların üsse getirildiğini anlatan Evrim, “Karargâh içinde silahlı kişiler çok fazla sayıdaydı. İstediklerini yapmak dışında başka bir çaremiz yoktu. Yurtta Sulh Konseyi’nin kimler tarafından nasıl, ne zaman ve hangi amaçla kurulduğunu bilmiyorum. İlk defa TRT’de olay günü bu konseyden haberim oldu. FETÖ/PDY ile kesinlikle bir bağlantım bulunmamaktadır. Fethullah Gülen’i veya başka bir örgüt yöneticisini tanımam” dedi.

        Ancak Evrim’i, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar yalanladı. Darbecilerin kendisini darbe bildirisini imzalatma konusunda ikna etmeye çalıştığını anlatan Akar, bu sırada Evrim’in kendisine “Dilerseniz sizi kanaat önderimiz Fethullah Gülen ile görüştürürüz” dediğini söyledi.

        AKAR’A DARBE BİLDİRİSİNİ İMZALATMAK İSTEDİ

        ÖMER FARUK HARMANCIK

        Darbe nin kilit isimlerinden Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık da Kubilay Selçuk ile benzer ifade verdi. Harmancık, “Misafirlik için üste bulunuyordum. Bir anda patırtı, kütürtü oldu, ne olduğunu anlamadım, darbe ile alakam yok” dedi. Ancak Harmancık’ın darbe bildirisini Akar’a imzalatmak için konuşan isim olduğu ortaya çıktı.

        Akar ifadesinde o anı şöyle anlattı: “...Yaptıklarının yanlış olduğunu bir kez daha anlattım. Ömer Harmancık elinde 2 yapraktan oluşan bir metni önce okudu ve ardından bana uzatarak ‘Komutanım siz şunu bir okuyun ve bunu imzalayıp TV’de okursanız her şey çok güzel olacak, herkesi alıyoruz, herkesi getiriyoruz’ dedi. Şiddetle ve hiddetle reddettim. ‘Kendinizi ne zannediyorsunuz, siz kimsiniz, topladığınızı söylediğiniz ikinci başkan, kuvvet komutanları nerede, bakanlar nerede, elinizde kim varsa getirin, sizin başınız kıçınız kim’ diye bağırdım.” Harmancık hakkında sürpriz bir beyan da darbe soruşturması kapsamında tutuklanan Aksaz Deniz Üssü Komutanı Tuğamiral Namık Alper’den geldi. Alper ifadesinde, darbe gecesi 21.30 sularında Harmancık’ın kendisini arayarak “Silahlı Kuvvetler yönetime el koyuyor, git birliğinin başına geç” dediğini söyledi.

        FEVZİ ÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ