Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika "Yedek milletvekilliği çalışmaları kısa zamanda sonuçlanacak"

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, yedek milletvekilliğine ilişkin "Türkiye'de geçmiş dönemlerde bu çok konuşuldu. Şu anda da bununla alakalı görüş ve öneriler devam ediyor. Çalışmalar kısa zamanda sonuçlanacak ve bununla ilgili olarak netice alacağız. Süreci birazcık uzatmak lazım. Geçmiş dönemlerdeki gibi yedek milletvekilliği olabilir mi? Olabilir. Ölümler ya da milletvekilliğinden düşüşler dahil olmak üzere konuşulabilir. Bunlarda konuşulması gereken hadiselerdir" dedi.

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık ve partililerle birlikte Malatya Valisi Mustafa Toprak'ı ziyaret etti. Ziyarette gazetecilerin sorularını cevaplayan Çalık, başkanlık sisteminin getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Hepimizin üzerinde durması gereken hadise yeni bir anayasa ve içerisinde de hükümet sistemlerinin tartışılması gereken bir yönetim şeklidir. Bu döneminde ortaya çıkarttığı ülke liderliğiyle birlikte, başkanlığı Türkiye'ye getirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Ondan sonrasında yönetimle alakalı değişiklikler çok daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

        Çalık ydek milletvekilliği konusuyla ilgili olarak da "Türkiye'de geçmiş dönemlerde bu çok konuşuldu. Şuanda da bununla alakalı görüş ve öneriler devam ediyor. Çalışmalar kısa zamanda sonuçlanacak ve bununla ilgili olarak netice alacağız süreci birazcık uzatmak lazım. Geçmiş dönemlerdeki gibi yedek milletvekilliği olabilir mi? Olabilir. Ölümler ya da milletvekilliğinden düşüşler dahil olmak üzere konuşulabilir. Bunlarda konuşulması gereken hadiselerdir" değerlendirmesinde bulundu.

        'KILIÇDAROĞLU KARARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ'

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "AYM'ye OHAL uygulamalarıyla ilgili başvuracağız" açıklamasını değerlendiren Çalık, "Tüm siyasi partilerin FETÖ ve terör örgütleriyle ortak mücadeleyi sonuna kadar devam ettirmesi lazım. Bu mücadele ruhu terör örgütlerinin tamamen devletin bütün organlarından temizlenmesiyle olur. Bu da OHAL ile birlikte devam eder. Kılıçdaroğlu'nun da AYM kararını tekrar gözden geçirmesi kanaatindeyim" dedi.

        OHAL'İN UZATILMASI

        Çalık, OHAL'in uzatılıp, uzatılmayacağı konusunda ise şu açıklamada bulundu: "15 Temmuz sonrası Türkiye'de oluşturulan Yenikapı ruhu, çok önemli bir ruh. 15 Temmuz gecesinden sonra tüm siyasi partiler ‘darbe karşıtı' olduğunu çok net bir dille ifade ettiler. Sonrasında alınan tedbirler konusunda 40 yıldır kılcal damarlara kadar inen, sinen bir yapıdan bahsediyoruz. 40 yıldır devletin bütün kurumlarına sinmiş olan yapıyla birlikte diğer terör örgütleri PKK, PYD'nin de aynı şekilde ülkemizin birlik ve beraberliğine yönelik yapmış oldukları saldırıları ortadan kaldırmak adına OHAL sürecinde çok önemli tedbirler alındı. İhraçlar, gözaltılar, uzaklaştırmalar dahil olmak üzere bu yapılan çalışmalarımız azami gayretle, en az hataya indirilerek yapılmak için mücadele ediliyor. Sıfır hatayla, hiçbir vatandaşımızın hak mahrumiyeti oluşmaması için elimizden gelen hükümetimizin ve yetkili organlarımızın tüm gayreti bu doğrultudadır. Ama bunun yanı sıra bağlantısı olan FETÖ ya da diğer terör örgütleriyle bağlantısı olanlarında kurum ve kuruluşlarla ilişkisi kesilecek ve Fetullahçı, PKK terör örgütüyle mücadele sonuna kadar devam edecek. Kanun Hükmündeki Kararnameler bu anlamda çok önemli. Fransa'da yapılan tek bir saldırıda alınan OHAL kararı altı aydır. Burada 15 Temmuz'da Türkiye'nin milli birliği, bayrağı, devleti, ezanı dahil olmak üzere tehdit altındayken, alınan OHAL kararı üç aydır. Geçmiş dönemde OHAL ve sıkıyönetim dönemlerini hatırlayacak olursak biz, bu dönemde yaşamış olduğumuz problemi Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu andan itibaren hiç yaşamadık. Bu kadar dört tarafından saldırı altında olduğumuz bir dönem yok. Bu vesileyle şuan ki üç aylık OHAL dönemi var ve bizim hedefimiz üç ayda OHAL'i bitirmek. Ama gerek görüldüğü andan itibaren uzatılmasıyla ilgili gerekli tedbirlerde alınacaktır."

        Ferdi DURDU/MALATYA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ