Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ceyhun İrgil: Toplumun ruh sağlığı araştırılsın

        CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, 15 Temmuz ve Olağanüstü Hal sürecindeki gelişmelerin toplumun ruh sağlığını nasıl etkilediğinin belirlenmesi ve buna ilişkin gerekli eylem planlarının ortaya konması için bir TBMM Araştırması açılmasını istedi.

        Dr. İrgil, Anayasa'nın 56'ncı maddesinde devletin herkesin yaşamını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla pozitif yükümlü kıldığını, Sağlık Bakanlığı'nın ise ruh sağlığı alanındaki son çalışmayı 2011 yılında raporlaştırdığına dikkat çekilen önergesinde gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

        "Türkiye'de özellikle son 3 yıldır; toplumda kutuplaşma kaynaklı sorunlar artış göstermiştir. Ruh sağlığı uzmanlarının açıklamalarına göre; terör olaylarının tırmanması ve masum sivil halka yönelik artan saldırılar sonucu ölüm ve yaralanmadan kaynaklı acı bilanço toplumun tümünde sarsıcı etki yaratmıştır. Siyasi hayattaki belirsizlikler ve beraberinde getirdiği istikrarsızlık, toplumun ‘Yarınlardan endişe' duymasına yol açmıştır. 15 Temmuz darbe girişimi ardından 'OHAL' ilan edilmesiyle birçok kesimdeki mağduriyetlerin de yarın kaygısını artırma ihtimali, bireyin beden ve ruh sağlığını kollamakla yükümlü devletin dikkate alması gereken bir durumdur. Bu bağlamda; sayılan sebeplerin toplumun ruh sağlığında ne gibi sorunlara yol açtığının belirlenebilmesi, bu sorunların giderilebilmesine yönelik yapılması gereken çalışma ve eylem planlarının ortaya konabilmesi ve toplumsal ruh sağlığının korunmasına yönelik önlemlerin belirlenebilmesi için Anayasa'nın 98'inci Meclis İç Tüzüğü'nün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ