Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Topkapı Sarayı çöküyor mu?

        Yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği Topkapı Sarayı'nda, Osmanlı hazinelerinin bulunduğu Fatih Köşkü'nde yarıklar oluşmaya başladı.

        Geçen nisan ayının başında Gülhane Parkı’nın denize bakan kısmında çay bahçesinin duvarı göçmesinin ardından hazırlanan 13 Mayıs 2016 tarihli uzman raporu Topkapı Sarayı Müzesi'nın yıkılma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

        Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Köşkün son durumunu İstanbul Rehberler Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Mümtaz Maden Habertürk TV'ye anlattı.

        İstanbul Rehberler Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Mümtaz Maden," Burası dünyanın en büyük höyüklerinden biri. Yani üst üste. Marmaray araştırmaları sonrası İstanbul tarihinin M.Ö. 8 bin yıl öncesine kadar uzandığı ortaya çıktı. Sonuçta şu höyüğün üzerinde, bir de deprem bölgesi üzerinde olduğunu düşünürsek bu çökmeler gayet normal.

        Fatih Köşkü, Topkapı Sarayı'nın ilk inşa edilen binalardan bir tanesi. Bazı sütunlarda kelepçeler dediğimiz güçlendirici metal öğeler var. Fatih Köşkü'de imparatorluk zamanında, 'Borum hazinesi' de denilen bir depo olarak görülmüş. Mahsenleri depo olarak kullanılmış.

        Fatih Köşkü'nde hazine dairesinde, Kaşıkçı Elması, Bayram Tahtı, Altın Beşik, Yekpare Heykelcik gibi çeşitli devlet nişanları ile ufak veya büyük objeler mevcut. Kutsal emanetlerde ise, Yusuf Peygamberin sarığı, Musa Peygamberin asası, HZ. Muhammed'in Habeşistan kralına yazdığı mektubu ve Miraca çıkarken bastığı taşın ayak izi gibi Kutsal Emanetler var.

        Fatih Köşkü'ne ziyaret devam ediyor. Kutsal emanetlerdeki emanetler durağan emanetlerdir. Onlar değişmez. Hazine dediğimiz yer, bunlar içinde de bazı önemli parçalarSaray idaresi tarafından her zaman korunarak ufak değişikliklere gidebilir. Tamamen kapatma söz konusu değil. Geçmişte Hazine Dairesinin tam kapandığı dönemler olmuştur.

        Topkapı Sarayı'nı ziyaret edenler pek fazla bir şeyden mahrum olmuş sayılmıyor." açıklamasında bulundu.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ