Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! Kurtulmuş: OHAL süresi uzatıldı! | 20 bin öğretmen ne zaman atanacak?

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 21 Ağustos'ta ilan edilen Olağanüstü Hal'in (OHAL) 3 ay daha uzatılmasına karar verildiğini bildirdi. Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni öğretmen ataması yapacağını açıklayarak, "Milli Eğitim Bakanlığımızın Ekim ayının 9'unda 20 bin öğretmeni daha alacağını ifade etmek isterim. Bu öğretmenlerimizin kalkınmada birinci derecede öncelikli yerlere atanacaklar" dedi.

        Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Kurtulmuş'un açıklamalarının satırbaşları şöyle:

        "Bu dönemde TBMM'nin hayati önemde meselelerle karşı karşıya olduğunu ifade etmek isterim. Türkiye terör örgütlerine karşı mücadelesini sürdürecek, aynı zamanda 2023 ve 2051 hedefleri için atılım ruhuyla hareket edecek. 550 milletvekili arkadaşımızın tamamının bu ruhla hareket edeceğini biliyoruz. TBMM üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir.

        Bakanlar Kurulu'nda dört bakanlığımız sunumlarını gerçekleştirdi. İçişleri Bakanlığımız FETÖ, PKK ve DAEŞ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede gelinen tabloyu takdim etti. Gerekli düzenlemelerin neler olacağı konusunda görüşlerini paylaştı.

        "FETÖ LİDERİ FETO..."

        Adalet Bakanlığımız çeşitlik konularla ilgili gelişmeleri taşımıştır. Cezaevlerindeki durumun gözden geçirilmesi, darbecilerin yargılanması ve FETÖ lideri FETO'nun Türkiye'ye iade edilmesiyle ilgili yaptılan çalışmalar. Dört dosya FETO'nun iadesiyle ilgili ABD'ye sunuldu. 15 Temmuz'dan sonra tutuklama talebiyle ilgili dosya 10 Eylül'de takdim edildi. ABD'li yetkiler de dosyanın alındığını 23 Eylül'de bildirdi. Türkiye 15 Temmuz'da darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kalmıştır. Bu örgütün başındaki kişi FETO'dur. Bu kişinin Türkiye'ye iadesiyle ilgili olarak ABD makamlarının sorumluluğunu yerine getirmesi için görüşmeler yapılıyor.

        FIRAT KALKANI OPERASYONU MASAYA YATIRILDI

        Dışişleri Bakanımız Suriye ve Irakla ilgili durumlarını müzakere ettik. Fırat Kalkanı operasyonu Suriye bütünlüğünün korunması, Suriye'nin kuzeyinde terör koridorunun önlenmesi için yaptığı bir operasyondur. Burada ÖSO unsurların Türkiye destek vermektedir. Bizim için başarılı şekilde devam etmektedir. Kırmızı çizgilerimiz sürmektedir. Türkiye, DAEŞ'in bir sebep olduğunu ifade ediyor. Bu bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi için uluslararası koalisyonla işbirliğine hazır olduğunu ifade ediyor. Suriye, Suriye halkınındır. Musul ve Rakka operasyonları yapılacaksa, yerel unsurların sahada olması, koalisyonun da destek vermesi meselenin aslıdır. Türkiye bu operasyonların yürütülmesini düşünür, bu bölgelerin de başka terör örgütlerine bırakılmasına müsaade etmez. Türkiye'nin operasyonların içinde yer almasının temel şartlarından birisi YPG ve PYD'nin operasyonun içinde almamasıdır. Münbiç cebinde önemli bir kısım terör örgütleri çekilmiştir ama buradaki YPG/PYD unsurlarının Fırat'ın doğusuna çekilmesini talep ediyoruz. Halep'in ÖSO unsurlarından temizlenmesine neden olan Esed güçleri bombalama eylemine devam etmektedir. İnsanlık bu trajediyi seyretmekle yetiniyor. Hastaneler yok ediliyor, çocuklar katlediliyor, insani yardım malzemelerini götüren konvoylar vuruluyor. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Başta ABD ve Rusya olmak üzere ilgili ülkelerin aralarındaki tahtaravalli oyununu bırakmasını talep ediyoruz.

        20 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK

        Milli Eğitim Bakanlığımızın Ekim ayının 9'unda 20 bin öğretmeni daha alacağını ifade etmek isterim. Bu öğretmenlerimizin kalkınmada birinci derecede öncelikli yerlere atanacaklar.

        OHAL SÜRESİNİN UZATILMASI

        Bakanlar Kurulumuzda ele alınan konulardan birisi, 21.08 tarihinde yürürlüğe giren ve 19 Ekim'de sona erecek OHAL'in ikinci kere uzatılması ve 19 Ekim günü gece yarısı 01.00'de yenilenmesi kararıdır. Bakanlar Kurulumuz da tavsiye kararına uyarak 90 günlük süreyle uzatma kararı almıştır."

        SORU-CEVAP

        3 İLE YENİ GÖREVLENDİRME: FETÖ mensubu olduğu, PKK mensubu olduğu için yerine vekil atanan "belediye başkan vekili" 30 belediye vardır. Bunlardan her birisi PKK desteği bir kısmı da FETÖ ilişkisinden dolayı görevden alındı. İhtiyaç duyulursa, terör örgütleriyle ilişkisi olan belediye başkanlarıyla ilgili gerekli kararlar alınır. Bunu keyifle yapıyoruz demiyoruz. İş makinasını çukur açmak için kullanmak hangi ülkede kabul edilebilir? Bunlar zorunluluk çerçevesinde alınmış kararlardır. Başka zorunluluk olursa kararlar alınmaktan çekinilmez.

        İSTİHBARAT YAPILANDIRILMASI: İstihbarat birimleriyle ilgili çalışma sürüyor. Belli bir noktaya geldiğinde Bakanlar Kurulu'na gelir. Terörle mücadele ile ilgili istihbaratın ortak havuzda paylaşılması konularıydı.

        YOZGAT VALİLİĞİ'NİN KARARI: Bu konu gündeme gelmedi. İçişleri Bakanlığı gerekli çalışmaları yapar.

        RUS YETKİLİNİN AÇIKLAMALARI: Şehir efsanelerinden biridir.

        ALMAN MİLLETVEKİLİNİN İNCİRLİK ZİYARETİ: Milli bir askeri üstür. NATO kapsamı ve ilgili anlaşmalar çerçevesinde, bazı ülkeler Türkiye'nin verdiği izin ölçüsünde yararlanırlar. Alman askerleri de var İncirlik'te. İncirlik Üssü'nü denetliyor değiller, kendi askerleriyle ilgili denetlemedir. Türkiye de ikili anlaşmalar gereği buna müsaade etmiştir.

        MAVİ MARMARATAZMİNATI: Bildiğim kadarıyla resmi hesaplara yatırılmıştır.

        MUSUL OPERASYONU VE BAŞİKA MESELESİ: Başika meselesinin Musul operasyonuyla ilgili alakası yoktur. Yerel güçlerin isteği doğrultusunda Türkiye oradadır. Bunun Musul'un kurtarılması meselesinden ayrı görmek lazım. Türkiye o operasyonlarda YPG/PYD'nin operasyonlarda kullanılmasına karşıdır.

        KHK KOMİSYONU: KHK çıkarma yetkisi hükümete aittir. Bizim yapmak istediğimiz, diğer partilerin görüşleri, tespitleri varsa bunların bildirilmesi ve bu sürecin işbirliği içerisinde yürütülmesidir. Burada yetki devri söz konusu değildir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ