Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Adalet Bakanı Bozdağ: FETÖ'nün köpeklerine teslim olmadılar, biat etmediler

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "İlk defa Türk yargısı aziz milletimiz gibi darbeye ve darbecilere karşı FETÖ'nün köpeklerine teslim olmadılar, biat etmediler." dedi.

        Bozdağ, Gölcük Adalet Sarayı'nın açılışının ardından Osmangazi Köprüsü'nü kullandı.

        Burada fotoğraf çektiren Bozdağ, daha sonra açılışına katılacağı Gebze Adalet Sarayı'na geldi.

        Bozdağ, açılış programında yaptığı konuşmada, yapının Marmara Bölgesi'nin en büyük adalet sarayları arasında yer aldığını söyledi.

        Adliye saraylarının adalet hizmetlerinin etkin ve verimli sunulması açısından önemli olduğunu ifade eden Bozdağ, 2002 öncesi Türkiye'sinde merdiven altından bozma yerlerde adalet hizmeti verildiğini anımsattı.

        Bozdağ, tamamlanan ve yapılmakta olan adalet sarayı sayısı hakkında bilgiler vererek, "2023'e kadar Türkiye'nin bütün adalet hizmeti sunan binalarının tamamı en az Gebze Adliye Sarayı gibi güzel, modern, insanlarımıza daha iyi hizmet veren mekanlar haline gelecektir. Adalet saraylarımıza büyük bir teknolojik değişimi kazandırdık." ifadesini kullandı.

        "UYAP ÖNEMLİ BİR DEVRİM"

        UYAP'ın Türkiye'nin yüz akı bir proje olduğunu anlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

        "Uzayan yargılamaları kısaltmak, zaman, masraf israfını önlemek vatandaşın lehine sonuçları kısa sürede tesis etmek bakımından önemli bir devrimdir UYAP. UYAP sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir yanında örnek proje olarak gösterilmekte. ABD'de ve Avrupa'da sayısız ödül almıştır. Bugün toplumun her alanından istifade eden vatandaşlarımız var. UYAP'ı önümüzdeki süreçte daha fazla geliştireceğiz ve UYAP ülkemizde daha büyük fonksiyonları icra etmeye devam edecek."

        Bozdağ, yargı alanında attıkları önemli adımlardan birisinin de istinafın faaliyete geçirilmesi olduğunu belirterek, kendisine göre Cumhuriyet tarihinin 2. büyük reformunun, istinafın 20 Temmuz 2016'da fiilen göreve başlaması olduğunu kaydetti.

        İstinafın vatandaşa çok şey kazandıracağını ifade eden Bozdağ, yargılamaları kısaltmak, geciken adaleti, adalet olmaktan çıkarmak ve adaletin doğru tecellisini sağlamak bakımından önemli görevler icra edeceğini bildirdi.

        Bozdağ, "TBMM'ye gönderilmek üzere Bakanlar Kurulu'na sevk ettiğimiz son tasarıda istinafta kesinleşme miktarını hukuk mahkemelerinin tamamında 50 bin liraya çıkarıyoruz. İlk derece mahkemelerinde kesinleşme sınırını, tamamı için aynı yapıyoruz 7 bin liraya çıkarıyoruz. Böylelikle ilk derece mahkemeleri ve istinafta kesinleşecek maddi içerikli ihtilafları çoğaltıyoruz ve Yargıtay aşaması olmayacak, bunlar kısa sürede neticelenmiş olacak." ifadesini kullandı.

        "YARGIDA ZAAFİYET ASLA OLUŞMAMIŞTIR"

        Bozdağ, FETÖ'yle mücadelenin devam ettiğine değinerek, şunları kaydetti:

        "Yargı içerisindeki FETÖ üyeliği veya bu örgütle irtibatlı veya iltisaklı olduğu değerlendirilen hakim ve savcıların meslekte kalmalarının uygun olmadığı HSYK tarafından karar verilmesi sonucunda yargıda bir zaafiyet asla oluşmamıştır. Oluşması da söz konusu değildir. Çünkü Adalet Akademisi'nde stajını görmekte olan 4 bin 994 hakim ve savcı adayı var. Bunların bir kısmı mesleğe kabulü yapıldı, atamaları yapıldı. Diğer kısmı da önümüzdeki günlerde mesleğe kabulü yapılarak atamaları yapılacak. Böylelikle yargıda herhangi bir aksamaya meydan verilmeyecek. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Vatandaşlarımızın adliyelerdeki itilaflarının çözümünün gecikmesi mümkün olmayacaktır. Bunlar zamanında karara bağlanacaktır. Aralık ayında 3 bin yeni hakim ve savcı adayı alımı için sınav yapacağız. Zannedersem 26 Aralık'ta sınav olacak. 800 de avukatlıktan geçenlerden alacağız. Onların hepsine de çağrıda bulunuyorum."

        Türkiye'nin 15 Temmuz'daki darbe teşebbüsü karşısında başarılı bir sınav verdiğini vurgulayan Bozdağ, darbe girişiminin püskürtüldüğünü anımsattı.

        Bozdağ, Türkiye'nin büyük bir kahramanlık destanı yaşadığını anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

        "Türk halkı 7'den 70'e Cumhuriyeti işgal eden işgalcilere karşı kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün arkasında nasıl bütün farklılıkları bırakıp bir araya geldiyse aradan geçen yaklaşık 100 yıl sonra ilk defa yine bütün farklılıkları bir kenara bırakıp, hukuka, demokrasiye, iradesine, seçilmiş Cumhurbaşkanına, hükümetine, anayasasına sahip çıkmak için yek vücut oldu. Yargımıza da özel bir teşekkürüm var. Türkiye, pek çok darbe teşebbüsü yaşadı başarılı olmuş darbeleri de gördü. Türk yargısı, 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsüne gelinceye kadar hiçbir darbe döneminde başarılı bir sınav vermemiştir. Hep utanacağımız tablolar vardı adeta darbecilerin müsteşarlığını yapmışlardı. Onlara yol gösteriyorlar, başarılı olmaları için neler yapmaları gerektiğini öğretiyorlardı. Darbe daha gelmeden emaresi görülür görülmez 'biata hazırız' mesajını gönderiyor, darbeciler düğmeye bastığında da biat ediyorlardı. İlk defa Türk yargısı aziz milletimiz gibi darbeye ve darbecilere karşı FETÖ'nün köpeklerine teslim olmadılar, biat etmediler. Onun için yargımızın her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Herkes adliyelerde ve ilgili yerlerde görevinin başındaydı. Ben bir gittim, herkesin belinde silah herkes orada. Herkes ölmeye gelmişti o gün yargı da o gün bulunduğu yerde gerekirse ölmeyi göze almıştı. Soruşturmalar başladı."

        Türk yargısının bu darbe teşebbüsünün önlenmesinde halkın, emniyet mensuplarının, vatansever askerlerin yanında yer aldığını belirten Bozdağ, "Şimdi orada burada üfürüyorlar. 'Şu gün olacak, bugün olacak.' Nereden üfürürlerse üfürsünler Türkiye'de bundan sonra hiç bir darbe teşebbüsünün başarılı olma şansı yoktur. Olamazda çünkü sadece Ankara'da 2-3 yeri ele geçirerek darbe yapılamayacağını herkes öğrendi, ele geçirdikleri bir yer de olmadı. Piyasada pek çok yalan dolanıyor bunlara inanmayın. Bu yalanları FETÖ özellikle uyduruyor. Neden, örgüt üyelerinin, darbe teşebbüsünde bulunan içerideki bazı askerlerin veya sivillerin itirafçı olmalarını önlemek için uyduruyorlar. 'Hiç merak etmeyin Ağustos sonunu görmeyeceksiniz hatta ilk yarısında çıkacaksınız. 14 Ağustos. Ekim'in başına kadar hepiniz dışarıdasınız. Kasım'ın içinde herkes dışarıda olacak.' Bunu yayıyorlar. Cezaevlerindeki tutuklu FETÖ üyeleriyle darbe teşebbüsünde bulunanların konuşmasından korktukları için bunu yayıyorlar. 'İtirafçı olmasınlar, örgütün çözülmesini gerçekleştirmesinler. Kirli çamaşırları ortaya çıkmasın.' Bunu kendileri için istiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

        "YARGI İÇERİSİNDE KİMSEYE HAKSIZLIK YAPILMA İMKANI YOKTUR"

        Bakan Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:

        "FETÖ'nün darbe teşebbüsü başarılı olsaydı, 15 Temmuz'da FETÖ başarılı olsaydı bugün Türkiye'nin gündemi ne olurdu? Türkiye o gün neyden kurtuldu? Türkiye 15 Temmuz'da bölünmekten kurtuldu. Rejim değişikliğinden kurtuldu. Fetullahçı Terör Örgütü'nün kendini güdenlerin talimatıyla dinde yapacağı reformdan Kur'an ve sünnetteki tahrifattan kurtuldu. Bunlara itiraz eden Türk halkının sokağa çıkması ve onların halkımızı susturmaya çalışmaya başlaması nedeniyle başlayacak ne zaman biteceği belli olmayan bir iç çatışmadan kurtuldu. Ekonomisinin iflasından kurtuldu. Türkiye'yi kargaşa içine attıktan bunların ağababaları tarafından işgalden kurtuldu ve Sivas'ta reddedilen mandanın FETÖ'nün kuyruğunda Türkiye'ye getirilmesinden kurtuldu. 100 yıl Türkiye'nin geriye düşmesinden kurtuldu. Demokrasisinin yok edilmesinden, hukuk devletinin yok edilmesinden kurtuldu. Onun için 15 Temmuz'u unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Türkiye'nin yoluna güçlü bir şekilde gidebilmesi için bu 15 Temmuz ittifakının bozulmaması lazım. Güçlü bir şekilde devam etmesi lazım."

        Türkiye kendi ülkesine, devletine, milletine yasalarına karşı suç işleyenlere karşı işlem yaptığında Batı'nın başka şeyler konuştuğuna dikkat çeken Bozdağ, "Biz de şunu söylüyoruz, 'Sizin başınıza geldiğinde siz ne yapacaksanız Türkiye Cumhuriyeti de onu yapıyor.' Başka ülkeler de yaptı biz de bunu yapacağız. Kılı kırk yarıyoruz. Yargıya yönelik de ciddi eleştiriler yapılıyor. Buradan şunu çok net ifade ediyorum, Türk yargısı Türk milleti adına anayasa, yasa ve hukuka bağlı bir vicdanla karar veren bir yargıdır. FETÖ adına veya başka örgütler adına karar verilecek bir yapı olsa o zaman farklı şeyler söylenebilir ama bizim yargımız Türk milleti adına, anayasa, yasa ve hukuka bağlı bir vicdanla karar veriyor. Hiç kimse endişe etmesin adaletin hassas terazisi herkesi hukuk devletinin gereklerine uygun bir şekilde tartacak ve sonunda adalet hak ettiği yeri bulacaktır. Yargı içerisinde kimseye haksızlık yapılma imkanı yoktur." şeklinde konuştu.

        Bakan Bozdağ, konuşmasının ardından Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ve diğer protokol üyeleriyle birlikte Gebze Adalet Sarayının açılış kurdelesini kesti.

        Daha sonra adliyede incelemelerde bulunan Bozdağ, personelle sohbet etti.

        Adliye içerisindeki Gebze İcra Müdürlüğü'nün de açılışını gerçekleştiren Bozdağ, kurdeleyi keserken "Allah hiç kimseyi icraya düşürmesin" dedi.

        İcra müdürlüğünde yetkililerden bilgi alan Bozdağ, bir icra takip dosyasının da kabulünü yaptı.

        Öte yandan Gölcük ve Gebze'deki açılış törenlerine Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, diğer programları nedeniyle katılamadı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ