Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Numan Kurtulmuş: Türkiye FETÖ'nünkü kadar hain bir darbe girişimi ile karşılaşmadı

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "FETÖ mağdurları diye bir kavram üzerinden, sanki bu darbeyi yapanlar bunlar değilmiş gibi, bu darbede uçakları kaldırıp halkın üstüne, TBMM'nin üstüne bomba atanlar bunlar değilmiş gibi bunlarla irtibatlı olanların görevden alınmalarını bahane ederek birileri 'FETÖ mağdurları' edebiyatı oluşturmaya çalışıyor." dedi.

        Kurtulmuş, Ordu'nun Ünye ilçesinde, doğduğu evde gerçekleştirilen Kanal 7 televizyonunda canlı yayınlanan İskele Sancak programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

        Doğduğu odayı gösteren Kurtulmuş, 5 kardeş olduklarını ve yalnızca kendisinin Ünye'de doğduğunu söyledi.

        Rahmetli babasının ortaokula geldiğinde dedesi Numan Kurtulmuş'un daha iyi eğitim amacıyla ailesini İstanbul'a götürdüğünü anlatan Kurtulmuş, 80 yıldan uzun bir süredir İstanbul'da yaşadıklarını aktardı.

        Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, kendisinin yaz tatili için Ünye'de bulundukları sırada dünyaya geldiğini bildirdi.

        FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmanın sorulması üzerine Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün, Türklerin Anadolu topraklarında varoluş tarihi boyunca karşılaşılan en ağır ihanet olduğunu dile getirdi.

        Tarih boyunca nice ihanetler, arkadan hançerlemeler görüldüğünü ancak FETÖ'nünkü kadar hain bir darbe girişimi ile Türkiye'nin karşılaşmadığını belirten Kurtulmuş, bu girişim sürecinin ise bir kaç gün değil, en az 40 yıllık bir süreç olduğunu vurguladı.

        Devletin tüm kadrolarına girmiş ve kendisini gizlemiş, sapık bir takım itikatları olan, esasında ise askeri diktatörlük taraftarı olan bir yapıdan söz ettiklerin anlatan Kurtulmuş, "Dolayısıyla devletin içine girmiş bu unsurların tamamının arındırılması lazım." dedi.

        FETÖ'nün son derece gizli, sinsi bir yapılanma olduğunu yineleyen Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

        "Millete silah çekmiş, milletin üzerine uçaklarla, tanklarla helikopterlerle saldırmış, 241 vatandaşımızın şehit olmasına vesile olmuş planın başlangıcını da Cumhurbaşkanımızın şehit edilmesi üzerine kurmuş olan hain bir plandan bahsediyoruz. Bu yapıyla mücadele etmek hepimizin boynunun borcudur. Nereye kadar gidiyorsa, hangi kılcal damara kadar iniyorsa, devletin bütün kadrolarının arındırılması, bu adamların hepsinin açığa çıkarılması lazım. Onun için bu mücadeleyi titizlikle sürdürüyoruz. TSK'da, hemen darbe teşebbüsünden sonra operasyonlar yapıldı. Zaten son iki yıldır yargıda ve özellikle emniyette operasyonlar yapılıyordu. Eğer yargı ve emniyet operasyonları yapılmamış olsaydı korkarım ki 15 Temmuz'da biz bu darbeyi yemiş olurduk."

        Bundan sonra titizlikle, bütün kadrolardan, üniversitesinden maliyesine kadar, TSK'dan adliyesine kadar her yerden bunların temizlenmesi gerektiğine tekrar işaret eden Kurtulmuş, "Sonuna kadar gidilecek, kimler varsa bu hain yapıyla irtibatlı, yanında, sağında, solunda durmuş olan kim varsa bunlar hepsinden bu yaptıklarının hesabı sorulacak." ifadesini kullandı.

        "EN UFAK BİLGİ ATLANMIYOR"

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Beyin takımına dokunuluyor mu?" şeklindeki bir soru üzerine ise şu değerlendirmeleri yaptı:

        "Çok ön planda olduğu düşünülen, bu iddialar içerisinde olan insanlar görevden alındı, gözaltına alındı, tutuklandı. Ama muhtemeldir ki üst düzeydeki çok sayıda eleman da darbe öncesinde Türkiye'yi terkettiler. Bir kısmı belki o sürede Türkiye'yi terkettiler, şimdi Yunanistan'a kaçmaya çalışanların olduğunu düşünüyoruz ama çok sayıda iş dünyasında, bürokraside bir takım unsurların darbe öncesinde Türkiye'yi terkettikleri bilgileri var. Ama sonuna kadar gidilecek. En ufak bir bilgi dahi atlanmadan, kim varsa bu hesap sorulacak."

        Kurtulmuş, mahkeme sürecinde ortaya çıkan itiraflar olduğunu ve yeni bir takım bilgilere ulaşıldığını, bunun da soruşturmayı genişlettiğini aktardı.

        ÖRGÜTÜN HAREKET KABİLİYETİ KIRILDI MI?

        Gelinen noktada örgütün hareket kabiliyeti kırıldı diyebilir miyiz?" sorusu üzerine Kurtulmuş, "Büyük oranda Türkiye içerisinde kırıldığını söyleyebiliriz." açıklamasını yaptı.

        Örgütün uluslararası bir ağı olduğunun bilindiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Hemen darbe girişiminden sonra söylediğimiz bir şey vardı; bundan sonra bunların tekrar silahlarını çıkartarak, ordunun içerisinden bir ayaklanma yapmalarının imkan ve ihtimali görülmüyor. O defter kapamıştır." diye konuştu.

        FETÖ'nün bundan sonraki süreçte algı operasyonu oluşturmaya çalışacağını değerlendiren Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

        "Mesela Türkiye ekonomisi kötüye gidiyor algısı oluşturabilirler. Hatta Moody's açıklamasının ardından bu '15 Temmuz'un artçısıdır' diye bir açıklama yapmıştım. Bu uluslararası networkun de etkisiyle ortaya çıkan, 'Türkiye ekonomisi kötüye gidiyor' algısı oluşturabilirler, ikincisi ise Türkiye'de halkı korkutarak, 'yeniden bir darbe mi geliyor' gibi sözlerle bir takım algı oluşturmaya çalışırlar ve Türkiye'de insan hakları ihlalleri oluyormuş gibi bir algıyla Türkiye'yi uluslararası kamuoyunda güçsüz hale getirmeye çalışırlar. Vatandaşlarımızın uyanık olmasını tavsiye ederek, çok somut bir örnek vermek istiyorum, ilk günden beri söylüyoruz; 'FETÖ mağdurları' diye bir kavram üzerinden sanki bu darbeyi yapanlar bunlar değilmiş gibi, bu darbede uçakları kaldırıp halkın üstüne, TBMM'nin üstüne bomba atanlar bunlar değilmiş gibi bunlarla irtibatlı olanların görevden alınmalarını bahane ederek birileri 'FETÖ mağdurları' edebiyatı oluşturmaya çalışıyor. 115 bin kişi hakkında işlem yapılmış, açığa alınmış, soruşturma başlatılmış vesaire. 70 bin kişi itiraz etti. Bunları titizlikle inceleyeceğiz. Ama bunların içerisinde çok düşük oranlarda bazı yanlışlıklar ortaya çıkmışsa ki bizimde bildiğimiz bazı yanlışlıklar var, bunları bahane ederek sanki bu bütün FETÖ'cülerin hepsine bir ortaya bir mağduriyet çıkarılmış, bunlara haksızlık yapılmış gibi bir algı oluşturmak gerçekten çok haksız bir algı operasyonudur. Bunlara halkın kanmaması lazım."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ