Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Numan Kurtulmuş: Afganistan ve Irak'ın işgali olmasaydı...

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Eğer Afganistan'ın, önce Ruslar arkasından Amerikalılar tarafından işgali olmasaydı bugün dünya, El Kaide denilen bir terör örgütüyle karşılaşmış olmayacaktı" dedi. Kurtulmuş, "Aynı şekilde Irak'ın süslü bahaneler, bir takım yalanlarla işgali olmasa ardından Suriye'deki siyasi istikrarsızlık olmasaydı, bugün belki bölgemizde DAEŞ denilen terör örgütü olmayacak, belki de dünyanın başına bela olmayacaktı" diye konuştu.

        Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Beşiktaş'ta bir otelde düzenlenen El Şark Formu'nda konuştu. Sykes Picot Anlaşması'nın 100. yılı olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, "Yapılan bu toplantıyla Ortadoğu'da yeni bir barışın ve yeni bir dengenin nasıl kurulabileceğine ilişkin fikirlerimizi paylaşıyor, bir çıkış yolu bulmaya gayret ediyoruz" dedi.

        Kurtulmuş, "Hepimizin bildiği gibi 100 sene evvel savaşın galipleri, İngilizler, Fransızlar, Ruslar bir masanın etrafında bir araya gelerek cetvelleri, pergelleri çıkararak, haritaların üzerinde hiçbir tarihi gerçekliliğe uymayan ve hiçbir tarihi ve kültürel geçmişe dayanmayan suni sınırları çizdiler ve bugünkü Ortadoğu'yu şekillendirdiler. Bir asır evvel sınırlarını böldükleri bu halkların şimdi de zihinlerini ve gönüllerini bölmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

        "DÜNYANIN BU KRİZDEN ÇIKABİLMESİ İÇİN YENİ BİR KONSENSÜSE İHTİYACI VAR"

        Dünyayı iyi kötü bir dengede tutan uluslararası konsensüsün soğuk savaş döneminden sonra ortadan kalktığını, küresel kriz ve kaos dönemine girildiğini belirten Kurtulmuş, bu krizin sadece Ortadoğu'yu değil tüm dünya başkentlerini esir aldığını söyledi. Kurtulmuş, bu krizden çıkılabilmesi için yeniden uluslararası bir konsensüsün oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

        "DÜNYANIN İKİ TEMEL SORUNU VAR; KÜRESEL GÖÇ VE KÜRESEL TERÖRİZM"

        Şu anda dünyanın küresel göç ve küresel terörizm gibi iki temel sorunu olduğunu dile getiren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin bu sorunları, bir sebebin sonucu olarak gördüğünü; ancak batılı bazı siyaset yapıcılarının ise sadece sorunun sonuçlarıyla ilgilendiğini söyledi. Kurtulmuş, "Açıkça söylüyoruz. Bir dizi sebep, açlıklardan, kıtlıklardan, işgallerden başlayan bir sürü sebep, bugün hem küresel göçün hem de küresel terörizmin nedenidir. Bunların üç temel nedeni ise, siyasi ve iktisadi istikrarsızlıklar, söz sahibi olmak isteyen halkların temsilden dışarıda bırakılması üçüncüsü ise bölgemizde başlayan dış güçlerin askeri ve diğer müdahaleleriyle yaşadığımız işgallerdir" dedi.

        "EĞER AFGANİSTAN İŞGAL EDİLMESEYDİ EL KAİDE, IRAK İŞGAL EDİLMESEYDİ DAEŞ OLMAYACAKTI"

        Kurtulmuş, "Eğer Afganistan'ın, önce Ruslar arkasından Amerikalılar tarafından işgali olmasaydı bugün dünya, El Kaide denilen bir terör örgütüyle karşılaşmış olmayacaktı. Aynı şekilde Irak'ın süslü bahaneler, bir takım yalanlarla işgali olmasa ardından Suriye'deki siyasi istikrarsızlık olmasaydı, bugün belki bölgemizde DAEŞ denilen terör örgütü olmayacak, belki de dünyanın başına bela olmayacaktı" ifadesini kullandı.

        "5 TEMMUZ'DA TÜRKİYE'DE DE YAPILMAK İSTENDİ MİLLET İZİN VERMEDİ"

        15 Temmuz darbe girişimiyle Türkiye'de de kaos çıkarılmaya çalışıldığını; ancak milletin demokrasiye sahip çıkmasıyla darbenin bertaraf edildiğini söyleyen Kurtulmuş, "15 Temmuz gecesi hep şunu söyledik. Bu gece karanlık bir gece Ama yarın sabah Türkiye'de çok aydınlık bir fecirle doğacağız. Türkiye'nin bu aydınlık fecre yeniden doğması İslam coğrafyasının da yeniden aydınlık fecre uyanması demektir" şeklinde konuştu.

        "YAPMAMIZ GEREKEN ŞEY, ANLAŞMAZLIKLARIMIZI ÇÖZMEK"

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ayrıca konuşmasında şunları söyledi:

        "Eğer biz sorunlarımızı kendi gücümüzle, kendi bilgimizle rızaya dayalı müzakerelerimizle çözme becerisini gösteremezsek elin oğlu on bin kilometre öteden gelir, ülkelerimizi, kendi yurtlarımızı işgal eder. Dolaysıyla ilk yapmamız gereken şey, anlaşmazlıklarımızı karşılıklı rıza ile çözebilecek bir beceriye kavuşmamız lazım."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ