Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Bugün muharrem ayının 10’u yani aşure günü
        1

        Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 71 arkadaşının Kerbela’da şehit edilmesinin 1377’nci yıldönümünde bugün tüm yurtta anma törenleri gerçekleştirilecek. Muharrem ayının 10’uncu günü olan ve “Aşura” olarak da anılan anma törenlerinde Alevi, Şii ve Caferiler bir araya gelecek.

        2

        UNESCO’nun “En İyi Aşura Merasimi” seçilen İstanbul Halkalı’daki anma etkinliklerine bu yıl binlerce kişinin katılması bekleniyor.

        3

        Muharrem ayının 10’uncu günü olan ve Arapça’da 10 anlamına gelen aşura haftasında, Kerbela’da Yezid’in emreyle günlerce aç ve susuz bırakılan, öldürülen İmam Hüseyin ve beraberindekiler için gözyaşı dökülüyor.

        4

        Çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Düğün ve benzeri eğlenceler erteleniyor, 12 gün oruç tutuluyor, taziye meclisleridüzenlenerek mersiyeler okunuyor, ihsan yemekleri veriliyor. Caferilerden farklı olarak Aleviler, muharrem ayının 13’üncü günü “aşure” yapıyor.

        5

        Hz. Peygamber’in torunu, Hz. Ali’nin oğlu Hüseyin taraftarları Küfe’ye doğru ilerlerken Kerbela’da Yezid’in ordusuyla karşılaştı. Halife olarak kendisine biat edilmesini isteyen Yezid’e karşı çıkan İmam Hüseyin ve beraberindekiler, günlerce aç susuz bırakıldıktan sonra katledildi.

        6

        Hazreti Muhammed’in torunu Hz. Ali’nin çocukları Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşı bu yıl, şehit edilmelerinin 1377’nci yıldönümünde anılıyor.

        7

        Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Muharrem Ayı, Aşure ve Kerbela” başlıklı bir mesaj yayımladı. Kerbela’nın ayrı gayrılığa değil birlik ve beraberliğe vesile olması gerektiğinibelirterek “Kerbela’nın bizlere yüklediği görev ve sorumluluk, gönül kapılarımızı ardına kadar birbirimize açmak, yüreklerimizi Sahra-i Kerbela’ya dönüştürmemektir” ifadesini kullandı.

        8

        Görmez, Kerbela’yı sadece tarihte yaşanmış bir acıya, mitoloji ve efsaneye, senede bir defa şehitlerin yâd edildiği mateme dönüştürmenin doğru olmadığına dikkat çekti.

        9

        İstanbullular, muharrem ayının geleneksel tadı, bolluk ve bereketin simgesi aşureyle buluşuyor. Megakentin 39 ilçesinde geçtiğimiz hafta cuma gününden bu yana kazanlar kaynıyor. Belediyelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinliklerde binlerce vatandaşa aşure dağıtılıyor. Aşure dağıtımı bugün de sürecek.

        10

        İstanbul Bilim Sanat Kültür ve Eğitim Derneği (İSBEK) tarafından Fatih Kocamustafapaşa’daki Sümbül Efendi Merkez Tekkesi’nde pişirilen 3 bin kilogram aşure bugün dağıtılacak.

        11

        Muharrem ayında, bolluk, bereket, paylaşma ve dayanışmanın vesilesi, farklılıkların ortak bir tat oluşturmasının en güzel örneği aşure geleneği hemen hemen tüm ilçelerde çeşitli etkinliklerle yaşatılıyor.

        12

        Kazanlarda, tencerelerde pişen aşureler, komşulara ulaştırılıp, birlik ve beraberlik pekiştiriliyor. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının etkinliğinde binlerce vatandaş aşure tadında buluşuyor. Aşure kazanları geçtiğimiz hafta cuma günü kaynamaya başladı.

        13

        Ümraniye Belediyesi muharrem ayı nedeniyle her yıl geleneksel hale getirdiği aşure dağıtımlarına bu yıl da devam etti. 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda düzenlenen özel bir programla 10 bini aşkın vatandaşa 5 dev kazanda kaynatılan zemzemli aşure dağıtıldı.

        14

        Önceki gün ise Kerbela şehitleri için Ayasofya’da Saray Aşuresi dağıtıldı. Dün de Gaziosmanpaşa Belediyesi aşure dağıttı. Programa Başkan Hasan Tahsin Usta, İlçe Kaymakamı Yaşar Karadeniz, İlçe Müftüsü İsa Gürler, Sırbistan Sancak Bölgesi Tutin Belediye Başkanı Şemsudin Kuçeviç ve vatandaşlar katıldı.

        15

        İlçe Müftüsü Gürler’in yaptığı duaların ardından Usta ve beraberindekiler derviş sofrasına oturup bir metre boyundaki derviş kaşıklarıyla birbirlerine aşure ikram etti.

        16

        Aşure kazanlarının kaynadığı bir başka adres ise Fatih Kocamustafapaşa’daki Sümbül Efendi Merkez Tekkesi oldu. İstanbul Bilim Sanat Kültür ve Eğitim Derneği (İSBEK) tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, büyük kazanlar içinde aşureler kaynatıldı, ilahiler, dualar okundu. Kaynatılan yaklaşık 3 bin kilogram aşure, bugün dağıtılmak üzere soğutulmaya bırakıldı.

        17

        İSBEK Yönetim Kurulu üyesi, araştırmacı- yazar M. Fatih Çıtlak, İstanbul’da ilk aşın Sümbül Efendi Merkez Tekke Ocağı’nda piştiğini ve İstanbullulara dağıtıldığını söyledi.

        18

        İstanbul’un kendine ait bir medeniyeti, örfü ve âdedi olduğunu vurgulayan Çıtlak, “İstanbul’un Mekke’si, Fatih Camii’dir, Medine’si Eyüp Sultan Camii’dir, Kerbela’sı da Sümbül Efendi Camii’nin olduğu, daha doğrusu Hz. Hüseyin’in kızlarının bulunduğu Çifte Sultanlar Kocamustafapaşa’dır.

        19

        Bundan dolayı da aşure, Kerbela şehitlerinin, o facianın yaşandığı tam sene-i devriyesinde ilk aş burada kaynar. Zemzem suyundan buğdayının yıkanmasına kadar her safhasında ayetler okunur, şifa duaları okunur, tevhidler getirilir. İstanbul’da ilk aş; Sümbül Efendi’de pişer. Aşure birlik ve beraberlik için çok önemlidir” dedi.

        20

        Aşure ikramları bugün de sürüyor. Bakırköy Belediyesi de, Bakırköy Cumhuriyet (Özgürlük) Meydanı’nda bugün saat 17.00’de binlerce aşure ikram edecek. Sultangazi Belediyesi’nin aşure dağıtımı da saat 13.00’te Merkez Camii’nde olacak. Tarihi Mısır Çarşısı’nda da dev kazanlarda 10 bin kişilik aşure pişirilip, ikram edilecek.

        21

        ‘Evrensel Aşure Matem Merasimi’ ise Küçükçekmece’de bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde bugün düzenlenecek. Merasim nedeniyle alınan önlemler doğrultusunda bazı yolların saat 06.00’dan itibaren etkinliğin bitimine kadar trafiğe kapatılacağı duyuruldu. Kapatılacak yollar şöyle:

        22

        “Halkalı Merkez Mahallesi Fatih Caddesi (Enfes Sokak ile Dereboyu Caddesi arası) iki yönlü, ayrıca Aslı, Tığlay, Fırat, Funda, Vişne, Köroğlu, Kiraz Sokak, Abay Caddesi, Zeynebiye Caddesi, Orhangazi Sokak, Barış, Hoşgörü, Erenler ve Tokel sokaklardan Fatih Caddesi’ne çıkışlar tek taraflı; Halkalı Merkez Mahallesi Fulya Sokak iki yönlü, ayrıca Fidan ve Faydalı sokaklardan Fulya Sokak çıkışı tek taraflı kapatılacak.” (GAZETE HABERTÜRK)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ