Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 15 Temmuz komisyonunda tartışma çıktı

        TBMM'de 15 Temmuz darbe girişimini ve FETÖ'yü araştırma komisyonu tartışmalı başlayınca birleşime 15 dakika ara verildi. Aranın ardından toplantı tekrar başladı.

        TBMM'de 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ'nün tüm yönleriyle araştırılması için kurulan komisyonun 3'üncü toplantısında HDP'li Mithat Sancar, AK Partili Hüseyin Kocabıyık'ın HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında sosyal medyada yazdıklarına ilişkin açıklama yapmasını istedi.

        Kocabıyık, Mithat Sancar'a "Sosyal medyadan yaptığım açıklamalar bellidir. Hadi sözü açtınız, Demirtaş bana göre 50 kişinin katili bir adamdır. Siz de bölücü terör örgütünün siyasi temsilcisisiniz" dedi. Sancar ise "Sensin. Şu anda araştırdığımız FETÖ'nün içinde bulunanlardan biri olduğunu iddia ediyorum senin diye karşılık" verdi.

        "ECEVİT'İ, ÖZAL'I NİYE KATIYORSUN"

        Hüseyin Kocabıyık, 2009 yılında Fethullah Gülen'i öven bir yazı yazdığını anımsatarak, "Rahmetli Ecevit'i, Turgut Özal'ı nasıl kandırdılarsa bizde o zaman millete, Türklüğe hizmet ediyor" diye konuşurken, CHP'li Sezgin Tanrıkulu sözü keserek tepki gösterdi. Tanrıkulu, sesini yükselterek, "Rahmete gitmiş insanları niye katıyorsun. Ecevit de Özal da hayatta değil. Ölmüş insanlarla ilgili konuşmayın" ifadelerini kullandı. Hüseyin Kocabıyık ise "Terbiyesizlik yapma" deyince Tanrıkulu ayağa kalktı.

        Komisyon Başkanı Reşat Petek ise birleşime 15 dakika ara verdi. Aranın ardından toplantı tekrar başladı.

        KOMİSYONDA 'MEZARDAKİLERİ ÇIKARMA' POLEMİĞİ

        DarbeKomisyonu'nda CHP'li Aytun Çıray, dinlenecek kişilerin önerisini sunarken "Ben 2010 referandumunun çok anahtar bir olay olduğunu düşünüyorum. 2010'da Fethullah Gülen mezardakileri bile çıkarıp oy verdireceksiniz demişti. Bu komisyon gerçeğe ulaşmak için mezardakileri bile çıkartıp burada konuşturmalı diye düşünüyorum" dedi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Reşat Petek, gülümseyerek, "Mezardakileri nasıl çıkartacağız bakalım. O zaman FETÖ böyle bir tabir kullanmıştı. Doğru" diye yanıt verdi.

        AK Partili Serkan Bayram ise "2010 referandumunda Fethullahçı ekibin ısrarla mezardakiler de oy kullansın şeklindeki beyanları AK Partiyi çok sevdiğinden değil HSYK'yı ele geçirme planı" ifadelerini kullandı. Komisyonun 13 Ekim Perşembe günü saat 14.00'te toplanılmasına karar verildi.

        "DAVET EDİLSE BİLE KENDİ TAKDİRLERİDİR"

        Toplantı sonrasında Reşat Petek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Petek, Cumhurbaşkanı'nın komisyonda dinlenmesi için teklifler geldiğini kaydederek, "Ama bu konuda verilmiş bir kararımız yok. Araştırma komisyonuna Cumhurbaşkanı'nın davet edilmesi zaten takdirleridir. 28 Şubat davasında takip eden müdahillerden biriyim. Görevi sona ermiş bir cumhurbaşkanının bile soruşturma, dava, kovuşturma olduğu halde mahkememize davet edilmesi uygun görüldü şeklinde davet edildi gelmedi, rahmetli oldu Sayın Demirel. Cumhurbaşkanımız aynı zamanda hükümetimiz devletimiz gibi bunun suikaste kurban gitmekten zor kurtulan hedefi. Bu konuda davet edilse bile yine kendi taktirleridir. Ama davet konusunda komisyonca karar vermemiz lazım" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ