Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Numan Kurtulmuş'tan İbadi'ye yanıt: Söyleyene değil, söyletene bak

        Irak Başbakanı İbadi'nin açıklamalarına yanıt veren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: "Türkiye'nin Başika'daki varlığı meşru bir varlıktır. Orada bize ihtiyaç bulunduğu sürece orada varlığımıza devam edeceğiz" dedi.

        Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na konuk olan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

        "TESİR ALTINDA SÖYLÜYOR"

        Uluslararası camia ve Irak Merkezi Hükümeti gerçekten DEAŞ ile bir savaş veriyorsa, en acil gündem maddelerinden birisi, senelerdir Musul'un kurtarılması olmalıydı. Türkiye zaten bu amaçla oradadır, Musul'un halkına destek vermek için oradadır. Ama sanki bunlar hiç yokmuş gibi şimdi bunun gündeme getirilmesi 'söyleyene değil, söyletene bak' sözünü gündeme getiriyor. Herhalde başka tesirler altında, başkalarının tesiri altında, siyaseten başka bir şey söyleyemediği için Irak Başbakan'ı bunu söylüyor"

        "ORAYA PYD/YPG'Yİ ÇAĞIRIRSANIZ..."

        Musul'u DEAŞ'tan kurtaracağız' diye siz oraya PYD'yi, YPG'yi çağırırsanız, başka bir terör grubunu, başka bir silahlı grubu oraya çağırırsanız ve o şehrin asli unsurlarından olmayan unsurları getirip o şehre yeni bir, tabiri caizse, 'ur' gibi sokmaya çalışırsanız bu Irak'ta barışı sağlamaz, Musul sorununu da çözmez.

        "MEZHEP SAVAŞININ FAYDASI OLMAZ"

        Bölgede ortaya çıkacak bir mezhep savaşının ne Sünnilere ne Şiilere zerre miktarı faydası olmayacak. Mezhep savaşları üzerinden bu bölgeyi bölüp parçalamaya çalışanlarsa Ortadoğu üzerinde emperyal hedefleri olan ülkelerdir. Bir kere bu olgunun farkına varmamız lazım.

        AK PARTİLİ SİYASETÇİLERE SUİKAST

        Örgütü desteklemeyen ama örgüte yakın olan partiye geçmişte oy vermiş bir kitle var. Bir kere örgüt bunu görüyor. Dolayısıyla örgütün AK Partili kardeşlerimize saldırması, aslında sivil siyaseti ortadan kaldırmak için yaptığı bir plandır.

        "AŞİRETLER DEVLETTEN YANA"

        Hala Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da en etkin toplumsal gerçeklerden birisi aşiretlerin varlığıdır. Aşiretlerin çok büyük bir kısmı da geçtiğimiz günlerde Van'da bir araya gelerek terörün, PKK'nın karşısında olduklarını ortaya koymuşlardır. Milletin birliği, dirliğinden yana olduklarını, Türkiye'de devletten yana olduklarını ortaya koyan bir anlayışı ortaya koydular. Bu, yüz binlerce Kürdün tarafını seçmesi demektir. Bu da terör örgütünü son derece rahatsız ediyor, ürkütüyor.

        "AMERİKA VE RUSYA SAVAŞACAK NOKTAYA GELDİ"

        Vekalet savaşlarının bir sonu vardır. Suriye'deki vekalet savaşlarının limitleri çoktan dolmuştur. Bu vekalet savaşları devam ederse, bundan sonra, daha net söyleyeyim, artık Amerika ile Rusya savaşacak noktaya gelmiştir. Bir büyük bölgesel ya da bir büyük küresel savaşın başlangıcının eşiğine gelinmiştir.

        "ESAD REJİMİ DE UZLAŞMA NOKTASINA GELDİ AMA..."

        Tek tek bütün Suriyelileri öldüremeyeceğine göre bir yerde uzlaşma noktasına gelmek mecburiyetindeydi. Ben, Esad rejiminin de uzlaşma noktasına geldiği kanaatindeyim. Ama sorun şu; Suriye halkı bu kadar eli kanlı bir diktatörle, eli kanlı bir rejimle uzlaşır mı uzlaşmaz mı?"

        FETÖ İHRAÇLARINA İTİRAZLAR

        Mahiyeti itibarıyla tek tip olan çok sayıda dilekçe var. Bu da gösteriyor ki bu dilekçeyi verenlerin de zaten belli bir networkün içerisinde hareket ettikleri anlaşılıyor. Ama bunları da bir ön yargı haline getirmeden, evet doğru bu da bir algının parçası olabilir, ama bunları da ön yargılı şekilde davranmadan tek tek, titizlikle inceleyeceğiz.

        "DEAŞ İLE FETÖ'NÜN TEOLOJİSİ AYNI"

        DEAŞ'ın teolojisi ile FETÖ'nün teolojisi arasında, yani dini inanç silsilesi arasında hiçbir fark yoktur. Bire bir birbirinin kopyasıdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ