Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Çuval davasında gerekçeli karar açıklandı

        Muğla'nınBodrum İlçesi'nde, ABD askerinin başına çuval geçirdikleri iddiasıyla 16 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları davada beraat eden Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 8 genç ile ilgili gerekçeli karar açıklandı.

        Kararda, eylemin kamuya açık alanda yapılması, ilçenin en merkezi ve kalabalık yerlerinden biri olması gözönüne alındığında, kaçırma ya da zorla bir yere götürme kastının bulunmadığından beraatlerine karar verildiğine yer verildi.

        Bodrum'a 19 Ekim 2011 tarihinde gelen ABD savaş gemisi Ramage'den inen askerlerden 22 yaşındaki Jesus Salazar Munoz'un başına Barlar Caddesi olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi'nde çuval geçirdikleri ileri sürülen TGB Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan, TGB Muğla eski İl Başkanı Safa Parlak, TGB Muğla İl Sekreteri Beyhan Korkman, TGB Muğla İl Saymanı Mustafa Özek, üyeler Özgür Bursalı, Hidayet Dakmaz, Cemil Gözel, Umut Alparslan hakkında TCK'nın 109 ve 125'inci maddeleri gereğince hürriyeti tahdit ve hakaret suçlarından 16 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde geçen 9 Şubat'ta görülen 10'uncu duruşmasında mahkeme kararını verdi. Sanıkların tamamı beraat etti. Mahkeme, CIA ajanının tercümesiyle yapılan şikayeti de geçersiz kabul edip, hakaret suçlamasını da düşürdü.

        'ABD ASKERİNİN HÜRRİYETİ KISITLANMAMIŞTIR'

        Davanın gerekçeli kararı da açıklandı. Gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi:

        "Kuzey Irak'ta Türk Ordusu'nda görevli askerlere karşı Amerikan ordu personeli tarafından gerçekleştirilen 'Başlarına çuval geçirme' olayına tepki olarak, Türkiye'ye bir başka görev ziyareti için gelen ve çarşı izninde bulunan ve sivil olmasına rağmen sanıklarca tanınan Amerikan askerlerinden birine karşı benzer bir başına çuval geçirme eylemi TGB'liler tarafından yapılmak istenmiştir. Sanıkların kastının buna yönelik olduğu, olay sırasında yapmış oldukları eylemler ve sözlerden açıkça anlaşılmaktadır. Ayrıca eylemin gerçekleştiği yer kamuya açık ve olayın gerçekleşme zamanı bakımından ilçenin en merkezi ve kalabalık yerlerinden biri olması gözönüne alındığında, eylem, kaçırma ya da zorla bir yere götürülme yahutta zorla bir yerde tutulma şeklinde gerçekleşmemiştir. Ayrıca, müştekinin başına sanıklar tarafından çuval geçirmek istenmesi sırasında kendisinin ve çevrede bulunan kişilerin engel olması nedeniyle eylemin tamamlanmadığı, sanıklarca gerçekleştirilen fiili ve sözlü davranışlarla müştekinin özgürlüğününün kısıtlanamadığı tüm bu nedenlerle yüklenen suç kasıtlarının bulunmamaması nedeni ile 5271 sayılı CMK'nın 223/2 maddesi gereğince sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar vermek gerekmiştir."

        'ABD'NİN HÜKÜMLERİ GEÇERSİZDİR'

        Davada yargılanıp beraat eden ve TGB'lilerden Özgür Bursalı, gerekçeli kararın açıklanmasının arından yaptığı açıklamada, "Bu karar, her şeyden önce Türkiye'nin içerisine girdiği süreci de özetleyen kritik bir karardır. Karar, Süleymaniye'de askerlerimizin başına geçen çuvalı ABD mercilerine doğrudan hatırlatmıştır ve gençliğin kararlı tavrına sahip çıkmıştır. Artık ABD'nin hükümleri her alanda geçersizdir. Türk yargısı bu anlamda Atatürkçü, vatansever gençliğin vicdanı olmuştur. Bizler de bu kararı ABD'nin kara kuvvetiyle çarpışan cephedeki Mehmetçiğimize adıyoruz" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ