Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Başbakan Yıldırım: Suriye'den bize ne, Irak'tan bize ne diyemeyiz

        İzmir'deki son durağı Kiraz'da terör olaylarına ilişkin değerlendirmede bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin "Suriye'den bize ne, Irak'tan bize ne"diyemeyeceğini söyledi.

        Dostlukları artırıp düşmanlıkları azaltacakları sözünü de tuttuklarını kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

        "Rusya ile ilişkilerimizi düzelttik. İsrail ile ilişkilerimizi düzelttik. Suriye'de akan kanın durması için İsviçre'de toplantı yapılıyor. İnşallah orada da bir an önce kan durur, günahsız kardeşlerimiz artık bu zulümden kurtulur. Biz ‘Suriye'den bize ne, Irak'tan bize ne' diyemeyiz. Fırat Kalkanı ile bölgeyi DEAŞ, YGP gibi terör örgütlerinden temizliyoruz."

        PİŞMİŞ TAVUĞUN BAŞINA GELMEDİ

        Başbakan Binali Yıldırım'ın İzmir'deki son durağı Kiraz oldu. Ziraat odası, esnaf odası, tarım kredi kooperatifleriyle akşam yemeğinde bir araya gelen Başbakan Yıldırım, Kiraz'da yaptığı konuşmada bu yıl tüm olumsuzlukların yaşandığını belirterek, "Başımıza gelen tabiri caizse pişmiş tavuğun başına gelmedi. Terör, Rusya ile İsrail ile anlaşmazlıklar, darbe girişimi, turizmdeki olumsuzluklar... Her şeye rağmen Çin ve Hindistan'dan sonra bütün ülkelerin iki katı kadar büyüme gerçekleşti. Çünkü bize güvenen millet var. Sizlerin güveni bizim gücümüzü artırıyor. Sizler 15 Temmuz'da tanklara karşı göğsünüzü siper ettiniz" dedi.

        SURİYE'DEN IRAK'TAN BİZE NE DİYEMEYİZ

        Dostlukları arttırıp düşmanlıkları azaltacakları sözünü de tuttuklarını kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya ile ilişkilerimizi düzelttik. İsrail ile ilişkilerimizi düzelttik. Suriye'de akan kanın durması için İsviçre'de toplantı yapılıyor. İnşallah orada da bir an önce kan durur, günahsız kardeşlerimiz artık bu zulümden kurtulur. Biz ‘Suriye'den bize ne, Irak'tan bize ne' diyemeyiz. Fırat Kalkanı ile bölgeyi DEAŞ, YGP gibi terör örgütlerinden temizliyoruz."

        BİZ NOTU MİLLETTEN ALIYORUZ

        Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesi hakkında da konuşan Yıldırım, şöyle konuştu: "Birileri Türkiye'nin hızını kesmek için not düşürmeye başladı ama vatandaş onların notunu dikkate bile almadı. Biz notu milletten alıyoruz. 10 sefer karne verdiniz. Baştan aşağı pekiyi. Siz not kırsanız ne yazar? Notçuların ne düşündüğünün önemi yok. 3-5 puan not düşürmekle Türkiye'ye hiçbir etkisi olmaz. Burada duracak değiliz. Toplam Türkiye'de çalışanların sayısı 21 Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla. Haziran itibariyle 27 milyon 651 bin vatandaşımızın işi gücü var. Dört bir yanda 290 organize sanayi bölgesinde 1 milyon 600 bin vatandaş işi aş sahibi. Bir yandan ülke ekonomisi büyütürken diğer yandan yeni iş kapıları açmak için kapsamlı bir program başlattık."

        ESNAFA 20 MİLYAR TL DESTEK

        Esnaf ve sanatkarların durumu ile ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Esnafımızın 2002'de kredi alması imkansızdı. Yüzde 60 faiz. Nasıl kredi alacaksın, alırsan nasıl ödeyeceksin? Bunlar yüzde 7 seviyesine düştü. Kredi hacimleri 30 kart arttı. Düşünce millet fazla açıldı o da ayrı mesele. Allah'a şükür enflasyonun altında yüzde 4 seviyesine düştü. Esnafımıza destek miktarı 20 milyar lira. 30 bin liraya kadar kredi verme imkanı var. Tam 47 bin 920 esnaf ve sanatkar 1 milyar 120 milyon faizsiz kredi kullandı. Yaptığımız sadece bununla sınırlı değil. Kayıt dışılık konusundaki hassasiyetinizi biliyorum. Vergi sosyal güvenlik konularında çalışmalarımız devam ediyor."

        BAŞARILARIMIZLA ÖVÜNMEDİK

        Önümüzdeki 3 yıl büyüme, enflasyon, reformların ne olacağını anlattıklarını söyleyen Yıldırım, "Bu taahhüt demektir. Şeffaflık budur. Şeffaflık millete hesap vermek demektir. Ne yapıyorsan milletin onayını alarak yapmak demektir. Bu program Türk insanına güvenin tam ifadesidir. Tüm olumsuzlulara rağmen 3 yılda üst üste yüzde 5 büyüyeceğiz. 2019'da Türkiye yüzde 20 daha büyümüş olacak. Türkiye'nin bölgenin barışı, milletin zenginleşmesi, işsizliğin azaltılması için büyümeye ihtiyaç var. Üretmezsek orta gelir tuzağından çıkamayız. Onun için bu memleketin genç ve çalışkan insanları bizim en büyük kaynağımızdır. Enflasyon 2002'de yüzde 70'lere hatta yukarılara çıktı. Bu sene enflasyon yüzde 7,5. bunu bile yüksek görüyoruz. Gelecek yıllarda enflasyonu yüzde 5'e kadar indireceğiz. Aslında yüzde 5'e kadar indirdik. Fark ettiler, Gezi olaylarını başlattılar. Hemen rahatsız oldular, karıştırmaya başladılar. Kamu borçların milli gelire oranı yüzde 30'un altına inmiş olacak. Yarınımız bugünden iyi olacak. Ne uluslararası tezgahlar ne bölücü terör, ne FETÖ terörü Türkiye'nin hızını kesmeyecek, yoluna engel olamayacak. 14 yıl boyunca ilk günden bugüne kadar siyasi ve ekonomik istikrarı çok önemsedik ve gözümüz gibi koruduk. Başardıklarımızla asla övünmedik, yetinmedik. Geldiğimiz nokta, rehavete düşmemize sebep olmadı" ifadelerini kullandı.

        KAYMAKÇI'DA "BAŞKANLIK" VURGUSU

        Yıldırım, Ödemiş'teki programlarının ardından geçtiği Kaymakçı Mahallesi'nde yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı. Burada Başbakanlık otobüsünün üzerinden vatandaşlara hitap eden Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde demokrasiye sahip çıkan vatandaşlara teşekkür etti. Kaymakçı halkının kahramanlığı sayesinde Türkiye'nin bu mahalleyi tanıdığını dile getiren Başbakan Yıldırım, "Kaymakçı'nın ünü İzmir'in ününün önüne geçiyor neredeyse. Size teşekkür borcumuz var. Siz 15 Temmuz gecesi o karanlık geceyi aydınlattınız, alçakları yerle bir ettiniz." diye konuştu. "Vur de vuralım, öl de ölelim" sloganları üzerine Yıldırım, "Biz yaşatmayı şiar edindik. Ölmek, öldürmek yok. Yaşatmak var, kardeşlik var, birlik, beraberlik var." ifadesini kullandı. Alçakların önünde eğilmeyeceklerini, milletin eğilmeyeceğini, bayrağın da inmeyeceğini ifade eden Başbakan Yıldırım, "Başkan Erdoğan" sloganları üzerine de "Kaymakçı isterse başkanlık da gelir, her şey olur. Siz ne derseniz o olur, gerisi vız gelir. Allah birliğimizi daim etsin, Allah bu bayrağı indirmesin, bu ezanları dindirmesin." dedi. Meydandaki vatandaşlara "Başkanlık tamam mı" diye soran ve "tamam" yanıtını alan Yıldırım, "Siz darbeye, darbecilere darbeyi vurdunuz mu başkanlığı da getirir misiniz? Helal olsun size, size helal olsun evelallah." diye konuştu. Yıldırım, Kaymakçı'nın ilçe olmasını isteyen vatandaşlara, "Kaymakçı'yı bilmeyen yok memlekette, niye hedefi küçültüyorsunuz ki." ifadelerini kullandı. Kaymakçı halkını Ankara'ya davet eden Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım'ın börek, keşkek hazırlayacağını kaydetti. Binali Yıldırım, vatandaşların kurban etmek istediği büyükbaş hayvanın kesilmemesini istedi.

        Melis APAYDIN İDE/İZMİR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ