Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Haşdi Vatani nedir? Haşdi Şaabi kimdir?

        Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması arasında söylediği Haşdi Vatani ve Haşdi Şaadi kelimesi ne demektir?

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediği o söz;

        "Biz Sünni-Şii çatışmasına evet diyemeyiz. Irak Ordusu Şia'dan oluşuyor. Bunlar Musul'a geldikleri zaman Sünnilerle vuruşacaklar. Haşdi Şaabi ile Haşdi Vatani'nin çarpışmasına izin veremeyiz. Haşdi Vatani Musul'un yerlileri."

        HAŞDİ VATANİ NEDİR?

        Bağdat yönetiminin isteğiyle kurulan, ama daha sonra Irak’ın desteğini çektiği ve Türkiye tarafından desteklenen, Musullu gönüllülerden oluşan silahlı örgüt. Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi’nin oğlu Abdullah Nuceyfi tarafından yönetilen örgüte Türkiye Başika Kampında eğitim veriyor. Sayıları önceden 6 bin civarı diye açıklanmıştı ancak 2016 itibariyle 10 bini aşkın olduğu biliniyor.

        HAŞDİ ŞAABİ NEDİR?

        Musul’un IŞİD işgalinden sonra Irak’ın Şii lideri Ayetullah Ali Sistani’nin çağrısıyla kurulan, içerisinde az da olsa Hristiyan’ın da bulunduğu genel itibariyle Şii milis gücüdür. Sünni yerleşim yerlerinde yaptığı sivil katliamları ve Sünni camileri yakmasından sonra Irak hükümetinin liderini değiştirdiği, halen İran etkisinde olduğu bilinen örgüt.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ