Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu: Musul'da Türkiye'nin masa dışında tutulması...

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Musul Operasyonu'na ilişkin olarak, "Musul konusunda esip gürlüyorlardı. A planım, B planım, Z planım var. Esip gürlersen seni plansız bırakırlar. Eskiden Ortadoğu'da kuş uçsa Türkiye'ye sorarlardı. Bu benim ağrıma gidiyor. Musul konusunda Türkiye'nin masa dışında tutulması en büyük yenilgilerimizden biridir" dedi.

        CHP lideri FETÖ'nün siyasi ayağına ilişkin olarak da 4 olayı hatırlatarak, 4 soru yöneltti.CHP lideri Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satırbaşları şöyle:

        "YENİKAPI RUHU VARMIŞ"

        "Okullar açıldı, kitaplar yok, niye yok kitaplar? Eskiden kitaplar hazırmış, onları FETÖ'cüler hazırlamış. Alacaksan onları görevden al öğretmene mi yetiyor senin gücün. Eğitim sistemi çökmüş vaziyette. Öğretmeni meslekten atıyorsunuz. Bu öğretmen Bursa'nın Kestel ilçesinde biber satacak, belediye ekipleri tezgahı kaldırıyorlar. Neden, sen FETÖ'cüsü. Bir aileyi açlığa mahkum etmek hangi dinde, hangi kitapta var? Darbe fırsatçılığı yapılıyor ama bütün mağdurlara bizim sahip çıkmamız insani görevimiz. Biz bunları söyleyince, efendim bunları niye söylüyorsunuz? Yenikapı ruhu varmış. Yenikapı'da insanlar mağdur edilecek diye görüş birliğine mi varıldı?

        İŞSİZLİK

        Annelerin çocukları da işsiz. Bitlis'te 34 kişi okullardan temizlik işine bakacak 7-8 ay. Bu işe başvuranların sayısı 2 bin 110. Batman'da 380 kişi alınacak 2 bin 500 kişi başvuruyor. Nevşehir 174 kişi alacağız diyorlar, 3 bin 192 kişi başvuruyor. Bu tablonun Türkiye'de tartışılmasını istemiyorlar. Anneler çocuklarını askere göndermiş, evine sağsalim dönecek mi merak ediyor. Bunların konuşulmasını istemiyorlar. Her annenin derdine derman olmak benim görevim. Ekonomi iyi gitmiyor. Çünkü kimin devleti yönettiği belli değil. Bir cumhurbaşkanı iki başbakan var. Kimin ne yaptığı, söylediği belli değil. İş dünyasının yüzde 75'i 'adalet yok' diyor. Yüzde 68'i eğitim sisteminin dönüştürülmesi gerekir diyor. Yüzde 41'i adil vergi sistemi istiyor. Türkiye yönetilmiyor. Üst akıl diye söz ediyorlar ya, Türkiye'yi başka akıl yönetiyor, bunlar ortalıkta geziyorlar.

        Yönetimin temel anahtarı halkı mutlu etmektir. Adalet iyi çalışsın, terör olmasın, herkesin işi gücü olsun diye yönetilir. Anneler gülsün, çocuklar iş güç sahibi olsun, çiftçiler ürettiğinin karşılığını alsın. Ama yönetimi halkı soymak üzerine inşa ederseniz, huzur gelmez.

        KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ

        Osman Gazi Köprüsü'nü yaptılar. Hiçbir şikayetimiz yok. Köprü yap-işlet-devret modeliyle yapıldı. Köprü 790 milyon dolara mal oldu. Devlet köprüyü yapan firmalara garanti verdi. Yılda 40 bin araç geçecek, geçmezse 511 milyon dolar vereceğim dedi. Geriye kalan 17 yılda 27 milyar lira firmalar kazanacak. Bunu gariban vatandaşlar ödeyecek. Esnaf, sanayici, tüccar kardeşime soruyorum; bir yatırıp bin yatıran model size sunuldu mu? Şimdi ben bunu deyince, 'Kılıçdaroğlu köprüye karşı' diyecekler. Hayır, ben köprüye değil, halkın sömürülmesine karşıyım. İstanbul'daki köprülerden gider gelirseniz 4 lira 75 kuruş, Osman Gazi'den gider gelirseniz 177 lira. Bir süre sonra feribotu da kaldıracaklar. Anadolu yakasında oturuyor, 25 gün Avrupa yakasına gidip geliyor 118 lira ödüyor. Osman Gazi Köprüsü'nde 25 gün gidip gelen 4 bin 437 lira ödeyecek. Neyin hesap kitabını yapıyorsunuz? Bu köprünün adı Deli Dumrul Köprüsü. Geçsen de geçmesen de bu parayı alacağım diyor.

        BAŞKANLIK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ

        15 Temmuz akşamı darbe girişimi oldu, hepimiz karşı çıktık. Parlamento çok önemli bir gelişmeye imza attı. Grubu olan 4 siyasi parti bildiri hazırladı, genel başkanlar imza attı, yetmedi TBMM Başkanı da imza attı. Bu bildiriyi okuyorum: 'Unutulmamalıdır ki TBMM, Kurtuluş Savaşı'nı yöneten, Türkiye'nin demokrasiye geçişini gerçekleştiren, bir milleti yokluk ve yoksulluktan alıp demokratik parlamenter sistemi yıllar içerisinde geliştirmiştir, muasır medeniyete çıkarmış Meclis'tir. Meclisimiz darbeye karşı haysiyetli duruş sergilemiştir.' Demokratik parlamenter sistemi yıllar içerisinde geliştirmiştir diyor. İmzanıza sahip çıkacaksınız, demokratik parlamenter sistemi yok mu sayacaksınız? Bu imzayı attık, bu imzalar unutulmuş. Yenikapı diyorlar, imza yok ki, imza burada. Bu metin BM'ye, yabancı elçiliklere gönderildi. Gönderen hükümet. Şimdi rejimi değiştirmek için fırsat kolluyorlar.Eğer kuralın dışına çıktığınız zaman bizim görevimiz kuralı hatırlatmaktır. 'Fiili durumu yasal hale getirelim.' Niye yasal hale getiriyoruz? Onun isteğini yerine getireceksek o zaman parlamentonun iradesi, bu metin ne oluyor? İmzamızın arkasında durmak onurlu, ahlaklı, namuslu olmanın birinci şartı değil midir?

        Hapishaneler tıkabasa dolu. Böyle bir yapıyı doğru bulmuyoruz. Böyle bir anlayışı doğru bulmuyoruz. Aslı Erdoğan'dan Necmiye Alpay'a Şahin Alpay'dan Ali Bulaç'a kadar bütün yazarların, düşünürlerin serbest bırakılmasını istiyoruz.

        MUSUL OPERASYONU

        Dış politika milli olmak zorundadır. Dış politikayı kapalı kapılar ardında oluşturamazsınız. Türkiye'nin ortak ses çıkarması gerekir. Hükümet, TBMM'yi sağlıklı bilgilendirmemiştir. Başbakan konuşmuyor, Dışişleri Bakanı arada bir şeyler söylemeye çalışıyor. Ve söyledikleri birbirinden farklı. Hedefleri kim belirliyor Sayın Cumhurbaşkanı. Sorumluluğu yok. Kim buna müdahale edecek, Sayın Binali Yıldırım. Lütfen Binali Bey koltuğunuzun hakkını koruyun, başkaları hakkınıza müdahale etmesin. Konuşacaksa hükümet konuşsun.

        Musul konusunda esip gürlüyorlardı. A planım, B planım, Z planım var. Esip gürlersen seni plansız bırakırlar. Eskiden Ortadoğu'da kuş uçsa Türkiye'ye sorarlardı. Bu benim ağrıma gidiyor. Musul konusunda Türkiye'nin masa dışında tutulması en büyük yenilgilerimizden biridir. Şimdi birileri bizim milliyetçiliğimizi konuşuyorlar. O zaman Kıbrıs'ın Beşparmak Dağları'na bakacaksınız. Sayın Bahçeli'nin Sayın Yıldırım'a sormasını isterim; Kerkük'ü kime teslim ettiniz, katlima niçin sesinizi çıkarmadınız? Biz iki sefer TIR'larla yardım götürdük. Kimse kusura bakmasın ama, birileri kalkıp istediği gibi eser, bağırır çağırırsa kimse de onu dikkate almaz. Kaybeden Türkiye. Irak ve Suriye politikasına bakın, kaybeden bir ülke var Türkiye, kaybeden Türkmenler.

        Dışişleri Bakanı Lozan'da bir toplantıya katıldı. 'Terörist El Nusra Halep'ten derhal ayrılmalı' dedi. Cumhurbaşkanı, 'Eğer dost olmak için IŞİD'e karşı dost olmak ölçüyse El Nusra'ya da dost ol. Onlar da savaşıyor.' Böyle bir tabloya kim inanır, kim bunu düşünebilir. El Nusra konusunda bile görüş birliği yok. Dışişler Bakanı'nı kutluyorum, doğruyu söylüyor, El Nusra oradan çekilmeli.

        FETÖ'NÜN SİYASİ AYAĞI

        Darbe oldu, siyasi ayağını arıyoruz. Türkiye'yi darbeye hazırlayanlar kimlerdir? 4 olay, 4 soru:

        1- 2011 Temmuz ayında Genelkurmay Başkanı ve 4 kuvvet komutanı istifa etti. Gönderdiği mektup var. "Tutuklu bulunan, 14 general amiral ile 58 albay hürriyetlerinin tehdit edilmesinin yanı sıra, YAŞ'a değerlendirmeye girmemiş, peşinen cezalandırılmıştır. Bu durumun önlenememesi, yapılan girişimlerin dikkate alınmaması Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma unsurunu yerine getirememden dolayı göreve devam etmeme kararı aldım."

        FETÖ kumpası olduğu Balyoz iftirasında, Genelkurmay Başkanı ve 4 kuvvet komutanının istifasına yol açan yetkili makamlar kimlerdir?

        2- Darbe girişiminin başındaki isimlerden birisi Tümg. Mehmet Dişli 2011 yılında kıta görevine gidiyor. Normalde 2 yıl görev yapması gerekiyor, özel bir uygulama yapıyorlar. 1 yılı dolunca Genelkurmay Başkanlığı Karargahına alınıyor. Özel bir daire kuruluyor. 2015 yılında tümgeneralliğe terfi ettiriliyor. Kıtaya gönderilmesi gerekirken, makamı değiştiriyorlar, yine kalıyor.

        Mehmet Dişli'yi Genelkurmay Karargahı'nda tutan irade hangi iradedi?

        3- YAŞ kararlarında albay rütbesinden general ve amiral subaylar var.

        Darbeden tutuklu 83 FETÖ'cü subayı albaylıktan generalliğe taşıyan irade hangi iradedir? FETÖ'cü subayların önünü açan irade hangi iradedir?

        4- 2010 YAŞ'ta 3 general bir üst rütbeye terfi ettiriliyor. Ancak bu terfiler imzalanmıyor. YAŞ'ta değişiklik yapıyorlar. YAŞ kararları cumhurbaşkanının onayına bırakılır ve bu 3 general ordudan ayrılıyor.

        3 generalin terfisini uygulamaya koymamada kararlı duran siyasi irade 2013, 2014 ve 2015'te terfi ettirilen FETÖ'cü komutanlar konusunda neden aynı iradeyi göstermedi?

        Türkiye'yi adım adım darbeye taşıyan irade bu iradedir. Bu konuyu soruşturan savcılara sesleniyorum. Öğrencileri, öğretmenleri, garibanları bırakın. Birini sorgulayacaksanız, Türkiye'yi adım adım darbeye götürenleri sorgulayacaksınız. Benim bu anlattıklarımdan şu kelime yanlış diyen olursa çıkıp özür dileyeceğim. Sizim gücünüz garibana yetiyor. Kendi yanındaki adama yetmiyor. Sen Türkiye'yi bu noktaya taşıdın."

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ