Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Türkiye’nin PYD/YPG’yi vurması ayarları bozdu!

        Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) önceki gün Afrin ile Menbiç’i birleştirmek için harekete geçen PKK uzantısı PYD/ YPG’ye yönelik hava harekâtının ardından ihtiyatlı açıklamalar geldi. ABD’den “Türkiye koordine edilmemiş saldırılardan kaçınmalı” uyarısı yapılırken, Rusya “Saldırılar endişe veriyor” yorumunda bulundu. İşte harekâtın yansımaları...

        ABD: TÜRKİYE KAÇINMALI

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye’nin Suriye’deki YPG hedeflerini vurmasıyla ilgili olarak, “Koordine edilmemiş operasyonlardan kaçınılmalı” açıklamasını yaptı. “Tüm tarafları koordine edilmemiş eylemlerden kaçınmaya ve ortak düşman DEAŞ’a odaklanmaya çağırdık” diyen Kirby, “Hem Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu hem de içerisinde YPG güçlerinin bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri birbirleriyle mücadele etmek yerine ortak düşman DEAŞ’la savaşmalı” diye konuştu.

        RUSYA: ENDİŞELİYİZ

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ‘endişe duyduklarını’ belirterek, “Türkiye Hava Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzey bölgelerinde havadan ateş açmasından dolayı bir hayli endişeliyiz. Anladığım kadarıyla, bu operasyonlar Kürtlerin yaşadığı bölgelerde düzenleniyor” ifadesini kullandı. Suriye’nin “Türk jetleri hava sahamızı ihlal ederse düşürürüz” açıklamasıyla ilgili soruya ise Lavrov, “Suriye egemen bir ülke” yanıtını verdi. PYD lideri Salih Müslim ise Rus Sputnik Ajansı’na verdiği mülakatta, TSK’nın Suriye’nin kuzeyinde sivilleri hedef aldığını öne sürdü. Müslim, bu saldırılarda ölenlere ilişkin rakamların doğru olmadığını söyledi.

        ‘OPERASYONLAR SÜRECEK’

        TSK, önceki gece Suriye’nin kuzeyinde DEAŞ’a ait 40, PYD/ YPG’ye ait 6 hedefi imha etti. TSK’nın, PYD/YPG’ye yönelik operasyonlarının süreceği ifade edildi. Askeri yetkililer “Siviller vuruluyor” iddiasının gerçek dışı olduğunu belirterek, teröristlerin bundan sonraki olası girişimlerinin de yanıtsız kalmayacağını vurguladı.

        Murat GÜRGEN/GAZETE HABERTÜRK - DIŞ HABERLER

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ