Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Göktuğ Demirarslan’ın babası son anda taraf değiştirmiş

        İzmir’de Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından 267 sanık hakkında hazırlanan FETÖ/PDY iddianamesi İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamenin bir numaralı sanığı Fethullah Gülen ile Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen ve Çiğli Ana Jet Üssü’nün imamı Astsubay Zekeriya Kuzu’nun da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet istendi.

        İddianamede, tutuklanan 16 askerin ‘kırmızı ByLock listesi’nde yer aldığı belirtildi. Örgütün ‘ByLock’ dışında ‘WhatsApp’ benzeri, ‘Watsapp’ adında kriptolu programı kullandığına dikkat çekildi. İddianamede örgütün harekât planının isminin, ‘Yıldırım Harekât Planı’ olduğu belirtildi ve şu değerlendirme yapıldı: “Yıldırım Harekât Planı’nda yer alan görevlendirmede, Genelkurmay Başkanı’nın karşısında boşluk olması, tek başına bu görevlendirmenin hiçbir kayıt altında dikkate alınmamasına işaret etmez. Örgüt, 1960 askeri darbesindeki gibi, o zamanki Genelkurmay Başkanı Gürsel’in son anda darbeye liderlik yapılması stratejisini örnek alarak ve darbe girişiminin emir komuta altında olmadığının anlaşılmaması için böyle bir yönteme gitmiştir.”

        ‘03.00’E KADAR BEKLEDİ’

        İddianamede Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın iki numaralı ismi ve seri katil Atalay Filiz tarafından öldürülen Göktuğ Demirarslan’ın babası Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan’ın tutuklanma gerekçesine de yer verildi. İddianamede Demirarslan’ın darbe teşebbüsünü öğrenince Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’na geldiği, saat 03.00’a kadar burada kaldığı, derdest edilen kişilerin bulunduğunu şüpheli Ramazan Elmas’tan öğrendiği halde müdahale etmediği, müşteki paşalar ile görüşmediği belirtilerek, “Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanacağını anladığı andan itibaren Eskişehir’deki hava üssüne giderek darbeyi engellemek için müdahil oldu. Sıkıyönetim atama listesinde Hava Kuvvetleri Komutanı olarak ismi bulunuyordu” denildi.

        Savcı Karakaya, Korgeneral Demirarslan’ın savunmasında, “Kaklıç Üssü’nde beklediğini, bu üssün Çiğli Üssü ile arasının 10-11 km olduğunu, bu nedenle Çiğli’de olan biteni bilmesinin mümkün olmadığını, kendisinin darbe girişimine karşı görev yaptığını” söylediğini belirterek bunu inandırıcı bulmadı. İddianamede, “Demirarslan’ın, Çiğli Harekât Komutanı’nı görmeden bu birliğe geçmesi, 4-5 saat orada beklemesi, askeri işleyişe ve hiyerarşiye uygun değildir. Çiğli 2. Ana Jet Üssü’nde olan biteni gördüğü halde duruma müdahale etmedi. Bizzat üssü aktif olarak kullanan FETÖ/PDY tarafından kendisine tahsis edilen bir uçak ile Eskişehir’e hareket etti. Darbe girişiminin yön değiştirmesi ve başarıya ulaşmaması üzerine, darbe girişimine karşı görev yapmak zorunda kaldı” denildi.

        ‘HEPİNİZİ ÖLDÜRÜRÜM’

        İddianamede, “Yurtta Sulh Konseyi” nce Manisa ve İzmir’de sözde ‘Sıkıyönetim komutanı’ ilan edilen Tümgeneral Memduh Hakbilen’in, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep’i, “Birlikler harekete geçti, artık önüne geçemezsiniz. Sıkıyönetim komutanıyım, hepinizi öldürtürüm” diye tehdit ettiği bilgisine yer verildi.

        DARBE GİRİŞİMİ İDDİANAMELERİ

        - Darbe girişimiyle ilgili İstanbul’da ilk dava 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıldı. Darbeci askerlerle işbirliği yaptıkları öne sürülen 29 polisten 21’i için 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet, 8’i için 15 yıla kadar hapis istendi.

        - Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 42’si tutuklu 60 şüpheli hakkında dava açıldı.

        - Diyarbakır 4. Ağır Ceza’da açılan davada 5 polis hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

        - En kapsamlı soruşturma ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülüyor. Soruşturmalarda şu ana kadar 5 bin dolayında kişi tutuklandı. En fazla tutuklama Ankara’da yapıldı. Çok sayıda delil elde edildi.

        Neşet DİŞKAYA/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ