Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 8.5 aylık bebeğe kürtaj yapıp çukura gömmüşler
        1

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yaşanan yasadışı kürtaj skandalında, Dr. Verda Tunçbilek’in sahibi olduğu Ada Tüp Bebek Merkezi’nde görevli 6 personelin yargılandığı davaya önceki gün devam edildi.

        2

        Girne’deki Ada Hospital’da 10 haftayı geçen bazı gebeliklerin yasadışı sonlandırılmasıyla ilgili Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, KKTC’de devlet hastanesinde adli tıp uzmanı olarak çalışan İdris Deniz ifade verdi.

        3

        Şubat ayında, polisle birlikte fetüslerin bulunduğu mezarların kazılmasıyla ilgili çalışmalara da katılan Deniz, doğmak üzere olan bir bebeğin cesedinin çıkarılmasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

        4

        Deniz, incelenen 1 bebek ile 4 fetüsün otopsilerinin ardından ileri tetkik için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini ifade etti. Bulunan fetüs ve bebekle ilgili olarak tanık İdris Deniz, şunları anlattı:

        5

        “Kazılan çukurdaki bebek, hasta bezine sarılıydı, 1 kilo 962 gramdı. 44 cm boyundaydı. Göbek kordonu yoktu, 34 haftanın üzerindeydi.

        6

        Bebeğin iç organlarında propofol (anestezi) bulundu ve bir bebeğin iç organlarında bu maddenin bulunması doğum esnasında anneye verildiğini ispat eder.

        7

        Anneye yapılan işlem sonucu bu tür anestezi maddesi bebeğe geçmiştir. Propofol topraktan, çevreden geçen bir madde değildir.

        8

        Anneye müdahale edilirken, bebek anne karnında canlıydı ve dolaşımı vardı. Bebek canlı olmasaydı anneye verilen propofol iç organlara ulaşmayacaktı, bebeğin kan dolaşımı normaldi.”

        9

        2 Kasım’a ertelenen davada tutuklu yargılanan Ada Hospital’ın sahibi Verda Tunçbilek’in avukatı M.Ş. ise tanığın ifadesine itiraz etti.

        10

        Avukat, “İdris Deniz’in anlattıkları doğru ancak kendisi otopsi yapan değil, kazılara katılan kişi. Bebeğin iç organlarında anestezi tespit edildi. Ancak anne karnındaki fetüs ölmüş olsa dahi plasenta 24 saat içerisinde ölmediği için anneden fetüse ne yerse ne içerse geçebilir.

        11

        Verda Hanım hiçbir şekilde bu ameliyatlara girmemiş, yer almamıştır. Savcılığın iddiası bu kayıt dışı ameliyatları Dr. Fahri Karagözlü’nün yaptığı yönündedir. Hastanenin kayıtlarında yer almamaktadır” dedi.

        12

        TÜRKİYE’DEN YAPILAN İHBAR

        Skandal, Türkiye’den yapılan bir ihbarla geçen yıl şubat ayında ortaya çıkmıştı. 4 fetüs ve bir bebeğin cesedi toprağa gömülü bulunmuştu.

        13

        Girne’deki Ada Tüp Bebek Merkezi’nin sahipleri doktor çift Verda-Mehmet Ali Tunçbilek ile çalışanlarından kadın doğum uzmanı doktor Fahri Karagözlü, Dr. Rasiha Serdaroğlu, Cemaliye Ölmez ile merkezin eski çalışanı Aziz Dağgün, isimleri 10 haftayı geçen gebelikleri yasadışı yollarla sonlandırmak suçlamasıyla tutuklanmış, haklarında dava açılmıştı.

        14

        ŞOFÖR 300 TL’YE GÖMMÜŞ

        İddia makamının dünkü tanıkları, Ada Hospital’da şoförlük yapan ve kürtaj kalıntılarını gömen Aziz Doğgün ve fetüslerin ilk otopsisinde yer alan Adli Şube’de görevli Müfettiş Eren Gözügüzel’di. Ada Hospital’da 2013’te işe başladığını, önce getir götür ardından şoför olarak çalıştığını anlatan Doğgün, çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra, Dr. Fahri Karagözlü’nün talebi üzerine 200 TL karşılığı kürtaj kalıntılarını gömmeye başladığını ifade ederek şöyle devam etti:

        15

        “2015 yılı ortalarında işten ayrıldım, aralık ayında yeniden işe başladım. Fahri Bey ‘Kürtaj kalıntıları vargel’ dedi ve ben de gittim. Kalıntıları ebe Ayşegül İşbilin’den alır, gömerdim. Hazreti Ömer Türbesi’ne 5-6 adet fetüs, Zeyko Yağ Fabrikası’na ise 34 haftalık bebeği gömdüm.

        16

        34 haftalık bebeği Ocak 2016’da Ada Hospital’da ameliyathane kapısında ebe Ayşegül İşbilen’den Cemaliye Ölmez ile birlikte alarak arabanın bagajına koyduk. Zeyko Yağ Fabrikası’na gömdüm. Her gömüde 200 TL alıyordum, daha sonra 300 TL almaya başladım.

        17

        Fahri Bey gömme işlerinde benden fotoğraf istedi, ben de önce açık kazdığım daha sonra gömüp kapalı şekilde çektiğim fotoğrafları internet üzerinden gönderirdim. Ben gönderdiğim fotoğrafları telefonumdan silerdim.”

        Öznur KARSLI/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ