Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Hemşire kıyafeti giyip 4 ay hastanede çalıştı

        Ülkesindeki iç savaşta yaralanan ve babası Ahmet İlevi tarafından getirildiği Adana Devlet Hastanesi'nde tedavi edilmeden gönderildiği öne sürülen Suriyeli 7 yaşındaki Emine El İlevi ile ilgili başlatılan soruşturma, bir skandalı ortaya çıkardı. Hastane bahçesinde küçük kızla ilgilenen hemşire kıyafetli 21 yaşındaki K.H.'nin sağlık personeli olmadığı ve 4 aydan beri hastanede dolaştığı anlaşıldı.

        Suriye'nin Halep şehrinde yaşayan Ahmet El İlevi'nin eşi ve 2 çocuğu Esad güçlerinin bombardımanı sırasında öldü, kızı Emine El İlevi ise ağır yaralandı. Ahmet El İlevi, yaralı kızını tedavisi için Türkiye'ye getirdi. Hatay'da ilk müdahalesi yapılan Emine'yi daha sonra Adana'ya getirdi. İddiaya göre Adana Devlet Hastanesi yetkilileri, 'çocuk genel cerrahı' olmadığı gerekçesi ile Emine El İlevi'yi kabul etmedi. Saatlerce hastane bahçesinde yatan Emine El İlevi'ye, bir hemşire yardım etti. Ardından da kızını kucaklayan baba Ahmet El İlevi, 300 metre ilerideki Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'ne götürdü. Küçük kızın yatışını yapan Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi tedavisine başladı. Kamu Hastaneleri Birliği de, hastayı kabul etmeyen Adana Devlet Hastanesi hakkında soruşturma başlattı.

        4 AY ÇALIŞMIŞ

        Olay ile ilgili soruşturmayı yürüten ekip, Emine El İlevi'ye müdahale eden o hemşireyi dinlemek istedi. Yapılan araştırmada, hemşire kıyafeti ile hastanede dolaşan K.H.'nin gerçekte hemşire olmadığı ortaya çıktı. K.H. polis tarafından 'ünvan dolandırıcılığından' gözaltına alındı. Karakolda ifadesi alınan K.H., "Çocukluğumdan beri hemşire olmak, insanlara yardım etmek istiyordum. Hemşire kıyafeti aldım, aileme de Devlet Hastanesi'nde iş bulduğumu söyledim. Her gün sabah hastaneye geliyor insanlara yardım ediyorum. 4 aydan beri bu şekilde çalıştım. Ama kimseden bir şey almadım" dedi.

        AMELİYATHANEDE BİLE GÖREV YAPMIŞ

        En küçük bir ihmalin bile insan hayatına mal olacağı ameliyathane ve yoğun bakım servislerinde bile görev yaptığı anlaşılan K.H., "Kimse bana kimliğimi sormadı. Nereden geldiğimi araştırmadıkları için de rahatlıkla istediğim yere girip çıkıyordum. Personel ile aramız çok iyiydi. Amacım kimseye zarar vermek değildi" diye konuştu. K.H. ifadesinin ardından serbest barıkıldı.

        Hastanenin kamera kayıtlarını incelemeye alan görevliler, sahte hemşirenin görev yaptığını söylediği birimlerdeki personelin de ifadesini aldı. K.H.'nin hastanede çok rahat hareket ettiğini, bu yüzden de hiç şüphelenmediklerini söyleyen personelin, "Sürekli stajer gelip gidiyor. Biz o kadını da stajer hemşire sandık. Bu yüzden de kimliğini kontrol etmek aklımazı gelmedi" savunmasını yaptıkları kaydedildi.

        'HASTAYA MÜDAHALESİ OLMADI'

        Adana Devlet Hastanesi'nde sağlık personeli olmadığı halde, hemşire kıyafetiyle hastanede dolaşıp, hastalara müdahale ettiği iddia edilen 21 yaşındaki K.H. ile ilgili Adana Kamu Hastaneleri Birliği yazılı basın açıklaması yaptı. İddialar çerçevesinde araştırma yapıldığı belirtilen açıklamada, K.H.'nin ilk kez 06 Ekim'de yoğun bakımda yatarken vefat eden bir hastanın yakını olarak hastanede düzenli olarak bulunduğu, bu süre zarfında kendini başka bir hastanede çalışan hemşire olarak tanıttığı belirtildi. K.H.'nin personelle de yakın ilişki kurduğu belirtilirken açıklamada şu görüşlere yer verildi:

        "K.H., hastasının ölümünden sonra sivil kıyafetli olarak ara ara hastane personeline teşekkür maksatlı ziyaretleri dışında, özellikli alanlara girişi bulunmamıştır. Bu süreçlerin herhangi bir aşamasında, hastaya dönük hiçbir tıbbi ya da gayrı tıbbi müdahalesinin olmadığı ya da böyle bir duruma göz yumulmadığı, sağlık çalışanlarına ait üniforma giydiği durumlarda kendisini farklı bir hastanede çalıştığına dair yorumlar yaptığı yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde anlaşılmıştır. Hastanemizde görevli tüm sağlık personelleri ve staj öğrenimi gören stajyer öğrencilerin kimliklerini belirtir ve kanıtlar nitelikte tanıtım kartları taşıması zorunludur. Hastanemizde bulunan, özellikli birimlerde çalışan sağlık çalışanları ve stajyerler birbirlerini tanıyacak şekilde belirli sayıda bulunmakla beraber, kendisini sahte sağlık çalışanı olarak tanıtan herhangi birisinin bu alanlara girişi mümkün olamaz ve ifşa olurlar. Yine özellikli birimlerimizin kapıları şifrelidir ve ancak tanıtım kartlarıyla giriş yapılabilir. Bu bağlamda, haberde bahsedildiği gibi K.H. isimli şahsın, servislerde dolaştığı veya ameliyathaneye girdiği yorumların gerçeklikle ilgisi yoktur. Yapılan soruşturma esnasında bu durum güvenlik kameraları tarafından da teyit edilmiştir. Süreçle ilgili Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından geniş çaplı soruşturma başlatılmıştır.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ