Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Numan Kurtulmuş'tan Öcalan açıklaması

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AK Parti'nin Anayasa değişikliği paketinde 330'u bulduğu anda düğmeye basacağını söyledi. Kurtulmuş, idam cezası geldiğinde Abdullah Öcalan'ı da etkilemesine ilişkin, "Parlamentoda bunun önünü açabilecek bir durum oluşursa gereği yapılır" dedi.

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

        Kemal Batmaz'ın Adil Öksüz’le birlikte darbeyi yöneten isimler arasında olduğunun ifade edilmesine ilişkin Kurtulmuş, "Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yönettiği bir soruşturma var burada. Adil Öksüz ismi ortada olan bir isim ve benim şahsen baştan beri tahmin ettiğim Adil Öksüz’ün bir gölge olduğu esas onun arkasında başka isimlerin olabileceği şeklinde dile getirmiştim. Kemal Batmaz bunlardan birisi midir değil midir ortaya çıkacak soruşturmada. Ama hem yeni bilgi ve belgeler ortaya çıkıyor hem de içerdeki bu darbe zanlılarının vermiş olduğu itiraflar çerçevesinde çok kapsamlı bir soruşturma yürüyor. Detaylı şekilde planlamış olan bir darbe teşebbüsü ve eğer darbe önceden deşifre edilmiş olmasaydı darbeyi vaktinde yapacaklardı ve başka bir sonuç ortaya çıkacaktı.

        Darbe bir şekilde önceden öğrenildiği için öne alındı ve onun vermiş olduğu bir telaşla da darbeyi yapamaz duruma geldiler. Sadece uçakları kaldırıp bombalayanlar değil bunların arkalarında kimler var, kimler bir yere kadar geldi bir yerde durdu bütün hepsinin ortaya çıkarılması lazım. Bunların siyasi ayakları vesaire çok uzun sürecek bir soruşturma süreci. Her itiraftan, her detaydan her görüntüden her yeni bilgiden başka bir noktaya ulaşılabilecek bir durum. Dolayısıyla Allah savcılara kolaylık versin. Bunu kısa bir süre içinde sonuçlandırıp davanın dosyasını tekemmül ettirmekle yükümlüler aynı zamanda da herkesi ortaya çıkarmak mecburiyetindeler. Ama aynı zamanda da bunun taşınamaz bir yük haline gelmemesi abur cubur bir takım iddialarla dolmaması için çok titiz davranmak zorundalar. Ümit ederiz çok kısa süre için darbe ile ilgili esas dava açılır ve milletin beklentilere cevap verilmiş olur" dedi.

        Kurtulmuş Kemal Batmaz iddiası hakkında, "Detayını bilmiyoruz bilgi ve belge başsavcının elindedir. Yoksa böyle bir operasyona düğmeye basmaları mümkün değil. Başka bilgi ve delillerde var dolayısıyla takip edeceğiz. Zaten tutuklu durumda" ifadelerini kullandı.

        "330'U ALACAĞIMIZI ANLADIĞIMIZ ANDA DÜĞMEYE BASARIZ"

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Anayasa teklifinin ne zaman Meclis'e getirileceğine ilişkin Burada bir takvim söylemek mümkün değil. Biz başkanlık sistemini tek başına bir başkanlık sistemi olarak görmüyor ve gündeme getiremiyoruz öteden beri. Türkiye'nin bir takım anayasal reform sürecine ihtiyaç var. Bu reform sürecinin bir parçası olarak Türkiye'de etkin bir yürütme mekanizmasını sağlamak için başkanlık sisteminin en doğru yol olduğunu düşünüyor ve bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Belli bir noktaya gelindi. İki paket bu konuda hazırlanmıştı. Birisi çok kapsamlı bir anayasa değişikliğidir.

        Birisi de daha dar kapsamlı başkanlık sistemi ve onunla ilgili olarak hem başkanlık sisteminin hem yasamanın hem de yürütme mekanizmasının yargı mekanizmasıyla ilgili gerekli bir takım adımların atılacağı daha dar kapsamlı bir paket. Burada bir anayasa değişikliği söz konusu olduğu için AK Parti tek başına gücü yetmiyor. Bunu bir diyalog içinde bütün partilerle sadece Milliyetçi Hareket Partisi ile değil Cumhuriyet Halk Partisi ile de diyalog içinde götürmek isteriz.

        Nihayetinde siyaset yapıyoruz 330’u bulabileceğimize inandığımız anda. Milliyetçi Hareket Partisi metni getirsinler görelim diyor, bu metinler üzerinde diğer partilerde görüşlerini beyan ederler katılıyoruz katılmıyor derler ortaya bir sonuç çıkar. Evet parlamentoda yapılacak oylamada grup kararı alınmıyor herkes kendi vicdanıyla hareket edecek ama bunun siyasi matematiği ortaya konulur ve bunun sonucunda 330’u alacağımıza inandığımız anda düğmeye basarız. Tek başımıza yapacak olsak çoktan yapardık. Dolayısıyla bir tarih belirlemenin doğru olmadığını düşünüyorum. Bu tartışmalara, görüşmelere hem kamuoyunun buna hazır olması lazım, partilerin bu fikirlerini net bir şekilde ortaya koyması lazım. Ümit ederiz en yüksek konsensüs ortaya çıkar. Sonuçta 330’ua aşacak bir noktaya gelirsek adım atılmaya başlanır.

        Sayıları değişebilir ama geçtiğimiz dönemde de ortak komisyon çalışmaları yapıldı belli mesafeler alındı. Şu anda partiler arası komisyonda gelinen bir nokta var. Dolayısıyla bunların sadece yeni sistemle kayıtlı dar bir çerçeve ortaya konabilir bu hazır, ayrıca geniş bir anayasal reform süreci olabilir."

        PAKET İLK ÖNCE KİME SUNULACAK?

        Numan Kurtulmuş: Önce tabi partilerle de göreceğiz Milliyetçi Hareket Partisi şu anda bu sürecin önünü açan bir parti olarak göründüğü için dolayısıyla burada Milliyetçi Hareket Partisi ile hiç olmazsa sürecin nasıl işleyeceğiyle ilgili bir şey kamuoyu üzerinden de olsa konuşulmuş vaziyette. Dolayısıyla diğer partilerin de bu sürece katılmasını arzu ederiz Biz tekliflerimizi netleştirdikten sonra tabi ki Cumhuriyet Halk Partisi ile de bir temas kurulmasını isteriz. Milliyetçi Hareket Partisi ile de tabiî ki bu temas kurulacaktır.

        Sayın Bahçeli başından itibaren kendi stratejisi bakımından kendisince doğru bir istikamette yürüyor ve diyor ki; eğer parlamentoda ne söyleyeceksek kamuoyu önünde de bunu söyleyeceğiz diyor. Ama ne söyleyeceğimiz tespit etmek bakımından bize bir teklifle gelin diyor. Dolayısıyla konumunu açık ve net ortaya koyuyor. Dolayısıyla biz tekliflerimizi olgunlaştırıp hangisini Milliyetçi Hareket Partisi’nin tercih edeceği noktasında bir görüşmenin başlaması gerekir. Burada siyasi ayak oyunlarının konuşulmasını doğru bulmam. Ortada bir ihtiyaç var. Halkın doğrudan doğruya cumhurbaşkanı seçmesiyle birlikte başlayan bir süreç var. Sayın cumhurbaşkanımız kendi anayasal sınırları içinde şimdiye kadar hareket ediyor ama bu sistemdeki mevcut durumun yasalarda düzeltilmesiyle ilgili bir talep var" şeklinde konuştu.

        "367'Yİ BİLE BULSA BU MESELENİN HALKA GÖTÜRÜLMESİNİ ARZU EDERİZ"

        Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Halk tarafından cumhurbaşkanı seçilmesiydi dahi 1970’lerden beri devam eden Türkiye'de başkanlık sistemiyle ilgili bir tartışma var. Özellikle son dönemdeki Türkiye'nin yaşadığı gelişmeler göstermiştir ki Türkiye'de etkin, çabuk karar ve sonuç alıcı bir yürütme mekanizmasına ihtiyaç. Bunun yollarından birisi de başkanlıktır. Parlamentoda büyük çoğunluğun kabul edeceği bir tablo ortaya çıkarsa Türkiye büyük bir eşiği daha aşmış olacaktır. Sadece 330 değil 367'yi bile bulsa bu meselenin halka götürülmesini arzu ederiz. Türkiye'de yönetim sistemiyle ilgili bir değişiklik yapılacaktır ve doğrudan doğruya halka sorulması lazımdır" ifadelerini kullandı.

        Kurtulmuş idam cezasının geriye doğru işlemesi hakkında, "Bunlar hukuki meseleler. Siyasetin karar vermekteki mahareti buradadır. Kamuoyu talepleriyle, hukuki düzenlemesi ona göre yapılır. Talebin karşılanabileceğine karar verilirse bu adım atılır" açıklamasını yaptı.

        ÖCALAN'IN DURUMU NE OLACAK?

        Numan Kurtulmuş geriye dönük işleyen idam cezasının Abdullah Öcalan'ın durumuna nasıl bir etki yapacağı konusunda, "Bu önemli ve zor bir karar. Burada herhalde yeterince açık söyledim. Bir mevcut hukuki ve siyasi şartlar bir halkın beklentileri. Bunların arasındaki uyum ve denge eğer ortaya çıkar net bir kanaat oluşursa yine bu da aynı şekilde Anayasa değişikliği gerektirdiği için bizim tek başımıza yapacağımız bir şey değil. Parlamentoda bunun önünü açabilecek bir durum ortaya çıkarsa gereği yapılır" dedi.

        "BİR DELİKTEN İKİ KERE ISIRILMANIN FAYDASI YOK"

        Kurtulmuş, "Irak Başbakanı'nın açıklamaları haddini aşan sözler. Burada bir mezhep kavgasına yer yok aynı delikten iki kere ısırılmanın faydası yok. Irak Başbakanı tansiyonu düşüren açıklamalar yapmalıdır. Bu Irak'ın menfaatinedir, Türkiye'nin de menfaatinedir, bölgenin de menfaatinedir. Keşke Iraklı yöneticiler Amerikan işgali sırasında böyle bir duruş sergileseydi biz yabancı ülkelerin askerlerini istemiyoruz deseydi" şeklinde konuştu.

        GÜLEN İÇİN ABD'DEN İADE TALEBİ

        Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Gülen'in iade sürecinin uzayacaklarını bildiklerini ifade ederek, "ABD'den geçici tutuklama talebinde bulunduk. İade sürecinin hızlandırılması ABD'nin menfaatinde. En sonunda ya 79 milyon ya bir terörist. Bir terörist gelip Çankaya'da ikamet ederse ve Amerikalılar ne hissederse biz de aynı durumu hissediyoruz. Gülen'in 15 Temmuz'u yönettiği açıkça ortada" dedi.

        "FETÖ MAĞDURU YOKTUR"

        Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş CHP Genel Başkanı ve ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun FETÖ soruşturmalarında mağdur oluştuğu yönündeki açıklamalarına ilişkin, "Bu ülkede FETÖ mağduru yoktur. FETÖ'nün mağdur etmeye çalıştığı 79 milyon insan vardır. Eğer darbe başarılı olsaydı Kemal Kılıçdaroğlu bu açıklamaları yapacak siyasi zemini bulamayacaktı. Şu anda 5 bin öğretmen görevine iade edildi. Kılıçdaroğlu'nun elinde hakkında yanlışlıkla işlem yapılmış insanların listesi varsa göndersin gerekli mercilere, değerlendirmeler yapılsın" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ