Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Milli Piyade Tüfeği MPT-76 göreve hazır
        11

        Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanıp üretilen ve "G-3 gibi etkili, kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi pratik" olarak tanımlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslimatı devam ediyor.

        12

        AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, savunma ve güvenlik teknolojilerinde yetkinlik kazanmaya yönelik en önemli faaliyetlerden biri olarak gösterilen Milli Piyade Tüfeği Projesi'nde, Türkiye'nin ilk milli piyade tüeği MPT-76'nın seri üretimine, geçen mayıs ayında MKEK Kırıkkale Silah Fabrikasında başlandı.

        13

        Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen MPT-76, "50'nin üzerindeki testi başarıyla geçen dünyadaki tek silah" olarak Türkiye'nin gururu haline geldi. Milli piyade tüfeği, 4 kilo 180 gram ağırlığı, 600 metre etkili menzili ve dakikada 700 mermi atım sayısıyla dikkati çekiyor.

        14

        500 adedi TSK'ya verildi

        Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, çeşitli ziyaretler kapsamında geldiği Konya'da, milli savunma sanayi projelerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

        15

        Türk mühendis ve işçisinin birlikte gerçekleştirdiği Milli Piyade Tüfeği Projesi'nde seri üretimin devam ettiğini aktaran Demir, amaçlarının gelen taleplere göre seri üretim ihalelerini yapmak, sözleşmelerini yürütmek ve ürünü gününde teslim etmek olduğunu söyledi.

        16

        Demir, milli piyade tüfeğinin üretimine ilişkin, "Ufukta görünen 200 bin rakamı var. Toplamda 200 bin rakamını öngörüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerine şu anda 500 tanesi verildi. İkişer binlik partiler halinde teslimat devam edecek." dedi.

        17

        "Şu anda kurumumuzda 400'e yakın proje yürüyor"

        Savunma Sanayii Müsteşarlığının çok sayıda projesinin olduğunu vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

        "Bunların teker teker, ürünler ortaya çıkmadan konuşulması çok doğru değil. Genelde ürünlerimizin sahada kullanılıp netice alındığında bilinmesini tercih ediyoruz. İnşallah bunlar ortaya çıktıkça görülecek.

        18

        Genel operasyonel etkinliğimiz açısından ürünlerimizden netice alsak da bazılarının bilinmesinde fayda olmuyor. Denizcilik projemiz var, insanlı insansız hava araçları, tankımız, çeşitli kara araçlarımız, elektronik harp cihazları, radarlarımız... Şu anda kurumumuzda 400'e yakın proje yürüyor. Roketlerden tutun, akıllı mühimmatlar, patlayıcı imha sistemlerine, deniz, kara ve hava sistemlerine kadar çok sayıda projemiz var."

        19

        Savunma sanayisinde 10 milyar dolarlık proje

        Bu yılın mart ve ekim ayında iki ayrı "Savunma Sanayii İcra Komitesi" toplantısı yapıldığını anımsatan Demir, "Savunma Sanayii İcra Komitesinin bu yıl yapılan iki toplantısında kararlaştırılan projelerin toplam miktarı 10 milyar dolara yakın. Buradan bakarsanız epey bir faaliyet olduğunu görürsünüz." diye konuştu.

        20

        MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ MPT-76 GÖREVE HAZIR

        Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve özellikle terörle mücadelede etkin rol üstlenecek olan Milli Piyade Tüfeği MPT-76’da seri üretime başlandı.

        21

        Makine ve Kimya Endüstirisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası’nın müdürü Derviş Mehmet Ocakcıoğlu, 550 adet MPT-76’nın hazır olduğunu ve 2017’de 18 bin 500 adet silahın üretiminin tamamlanacağını söyledi.

        22

        MPT- 76, NATO’nun 42 zorlu testinden geçen tek silah olma özelliğini taşıyor.

        23

        10 kişilik Türk mühendisten oluşan ekibin 5 yılda projesini tamamladığı MPT-76, aksesuvarlarıyla birlikte 413 parçadan oluşuyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        24

        Proje kapsamında geliştirilen MPT-76, "50'nin üzerindeki testi başarıyla geçen dünyadaki tek silah" olarak Türkiye'nin gururu haline geldi. Bu testler sırasında toplam 1 milyon 100 bin civarında mermi kullanıldı.

        25

        Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen Türkiye'nin ilk milli silahı MPT-76'nın seri üretimine de MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası'nda başlandı.

        26

        4 kilo 180 gram ağırlığındaki silahın etkili menzili 600 metre, dakikadaki atım sayısı 700 mermi ve merminin ilk hızı saniyede 800 metre. Teleskopik dipçiğe sahip silahın, namlu boyu 406 milimetre.

        27

        Çatal ayağı aynı zamanda el tutamağı vazifesi de görüyor. Üzerindeki pikatini raya, gece görüş dürbünü gibi her türlü cihaz takılabiliyor.

        28

        "G-3 gibi etkili, kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi pratik bir silah" olarak nitelendirilen MPT-76, dünyadaki silahların bütün üstün özelliklerini bünyesinde taşıyor. Bu nedenle silah üreticisi ülkelerden de MPT-76'ya talepler geliyor.