Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakanlık ve İçişleri'nden HDP açıklaması

        Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) düzenlenen terör operasyonu sonrası Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Bazı HDP'li Milletvekillerinin bu çağrıya uymaması üzerine, savcılıklarca verilen talimatlar doğrultusunda gözaltı kararları uygulanıyor" denildi. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "11 milletvekili hakkında adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiğini bildirdi" denildi.

        HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP'li milletvekillerinden Nursel Aydın, Sırrı Süreyya Önder, Selma Irmak, Ziya Pir, Mehmet Ali Aslan, Ferhat Encü, Gürser Yıldırım, Abdullah Zeydan, İdris Baluken ve Leyla Birlik gözaltına alındı.

        Gözaltıların ardından Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Yapılan açıklamalar şöyle:

        BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

        Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, HDP eş başkanları ve milletvekillerine yönelik operasyonla ilgili uluslararası basına yönelik bir duyuru yayınladı. Duyuruda, gözaltıların HDP'li vekillerin ifade vermeye gitmemeleri nedeniyle gerçekleştirildiği belirtildi. Duyuru şöyle:

        "Hakkında suç isnadı bulunan bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra ifade vermek üzere mahkemelere çağrılan bazı HDP'li Milletvekillerinin bu çağrıya uymaması üzerine, savcılıklarca verilen talimatlar doğrultusunda gözaltı kararları uygulanıyor.

        Polis ekiplerince ilk olarak HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması çerçevesinde daha önce çağrılmasına rağmen ifade vermeye gitmediği gerekçesiyle Ankara'daki evinde gözaltına alındı.

        HDP'nin diğer Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır'da, HDP Milletvekili Süreyya Sırrı Önder de Ankara'da gözaltına alındılar.

        Bilindiği gibi Savcıların ifade vermek üzere Adliye'ye çağırdığı kişilerin bu davete ısrarla uymayarak yasaları ihlal etmeleri durumunda sanıklar ifadelerine başvurulmak üzere gözaltına alınıyor.

        Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği Mayıs ayında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 376 oyla, referanduma gerek kalmadan kabul edilmişti."

        HDP'ye yönelik operasyondan kısa bir süre sonra uluslararası basına geçilen duyuru İngilizce, Kürtçe, Arapça, Rusça, Fransızca, Almanca dillerinde yapıldı.

        İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 11 MİLLETVEKİLİ GÖZALTINDA

        İçişleri Bakanlığı; Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekili hakkında adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiğini bildirdi.

        Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım hakkında yakalama işlemi gerçekleştirildiği kaydedildi.

        Hakkında yakalama kararı bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğunun tespit edildiği, gözaltı kararları olan Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin devam ettiği belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ