Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fransa ve ABD'den HDP açıklaması

        HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için verilen tutuklama kararı sonrası ABD'nin Ankara BüyükelçiğiTwitter üzerinden açıklama yaptı.

        ABD Büyükelçiliği'nin Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, ABD Dışişleri Bakanı'nın demokrasi ve insan haklarından sorumlu yardımcısı Tom Malinowski'nin İngilizce attığı tweet'in Türkçe tercümesi yer aldı.

        ABD Büyükelçiliği'nin tweet'inde şöyle denildi:

        "Türk hükümetinin HDP liderlerini ve diğer mv’leri tutuklayıp, internete erişimi engellemesi dost&müttefik olarak bizi derinden rahatsız etti.Demokrasilerin, seçilmiş MV'lere karşı yasal işlemde bulunurken, bu işlemi haklı çıkarma ve adalete güveni koruma üstün görevi var. Basın özgürlüğü ve internet erişimi sağlıklı demokrasi ve ekonomi için esastır. Türkiye’yi, bilgiye erişimi yeniden sağlamaya çağırıyorum."

        FRANSA'DAN AÇIKLAMA

        Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde HDP Eşbaşkanlarının ve milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin yayınlanan açıklamada "HDP milletvekillerinin tutuklanması ciddi kaygılara yol açmıştır" denildi.

        Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Fransa ve Türkiye ortak değerler ile bağlıdır. Özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne üye olan bir ülke olarak güçlü ilişkilere sahiptir. HDP milletvekillerinin tutuklanması ciddi kaygılara yol açmıştır. Fransa; Türkiye'yi, hukuk devletine ve çoğulcu demokrasi ile ifade ve basın özgürlüğü de dahil olmak üzere temel haklara saygı duymaya çağırıyor"

        Fransa Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Diyarbakır'da meydana gelen terör saldırısını da kınadı. "Terör mağdurlarının yakınlarına başsağlığı diliyoruz" denilen açıklamada terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içinde olduğu hatırlatıldı. (DHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ