Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İşte en borçlu üniversiteler
        1

        LÜTFİ ERDOĞAN/ANKARA

        Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, üniversite hastanelerinin borcu, 4 milyar TL’yi buldu. Borçların giderek artması üzerine yeni bir çalışma başlatıldı.

        2

        Maliye Bakanlığı, bütçede açığa neden olan büyük üniversitelerin tıp fakülteleri ile ilgili gelecek yıl yeni düzenlemeye gidecek.

        3

        Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları işbirliğinde, bütçelendirmelere ilişkin görüş birliğine vardıklarını açıkladı. Gelecek dönemde yapılması beklenen düzenlemeler şöyle:

        4

        GİDER ESASLI GLOBAL BÜTÇE: Üniversitelere aktarılan fatura esaslı bütçeleme gider esaslı bütçelemeye çevrilecek. Üniversitenin tıp fakültesinde yetiştirdiği her bir öğrencinin maliyeti hesaplanarak gider kalemleri arasında sıralanabilecek. Nitelikli tıp eğitimleri, cihazlar, yeni sağlık sistemleri de bütçede kalem olarak değerlendirilecek.

        5

        DÖNER SERMAYEYE DÜZENLEME: Tıp fakültesindeki döner sermayeye katkı sağlamayan ancak döner sermayeden katkı alan personelle ilgili düzenleme yapılacak. Anatomi gibi temel tıp bölümü öğretim üyelerinin döner sermaye farkları özel bütçeden faturalandırılacak.

        6

        ÖZELLİKLİ İŞLEME ÖZELLİKLİ ÖDEME: Üniversitelerde yapılan özellikli cerrahi operasyonlar, Sağlık Uygulamaları Tebliği’nde (SUT) yer alan özellikli ödemeler kapsamına alınacak.

        7

        Global bütçede geçen yıl bu uygulanamamıştı. Böylelikle organ nakli, kalp damar cerrahisi, yoğun bakım tedavileri gibi zor tıbbi işlemler için SGK daha yüksek miktarda ödeme yapacak.

        8

        ÜNİVERSİTEYE SEVK ZİNCİRİ: Gelecek yıl uygulamaya geçmesi beklenen bir başka düzenleme üniversite hastanelerinin rutin tedaviler için meşguliyetinin sonlandırılması amacıyla yapılacak.

        9

        Buna göre üniversite hastanelerine kısmi sevk zinciri uygulanacak. Birinci ve ikinci basamak hastanelerde tedavi edilemeyen hastalar üniversiteye gönderilecek.

        10

        Üniversitelere aktarılan fatura esaslı bütçeleme, gider esaslı bütçelemeye çevrilecek. Buna göre, üniversitenin tıp fakültesinde yetiştirdiği her bir öğrencinin maliyeti hesaplanarak gider kalemleri arasında sıralanabilecek.

        11

        Organ nakli, kalp damar cerrahisi gibi alanlarda daha fazla ödeme yapılacak

        12

        EN BORÇLU ÜNİVERSİTELER YÖK verilerine göre üniversite hastanelerinin toplam borcu 4 milyar TL. En borçlu üniversiteler şöyle: