Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hrant Dink davasında Celalettin Cerrah hakkında şok iddia

        İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek hazır bulundu. Ayrıca hükümlü sanık Ogün Samast ile tutuksuz sanıklardan dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da duruşma salonunda yer aldı.

        RAMAZAN AKYÜREK ŞOK İDDİA DA BULUNDU

        Dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in çapraz sorgusu yapıldığı sırada tutuklu sanık Ramazan Akyürek söz aldı. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın kendisini telefonla arayarak 17 Şubat 2006 tarihli (ses getirecek eylem konulu) yazıyı imha etmemi istedi. Bir kaç gün sonra İstanbul'a gittim ve toplantıya katıldım. Bu evrakı imha edemeyeceğimi söyledim. Bunu söylerken terör müdürü, terörden sorumlu emniyet müdürü yardımcısı ve İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler de vardı. Söz konusu telefon görüşmesini Cerrah, Güler'in odasından yapmıştır. Güler bu sırada Cerrah'ın yayında mıydı? diye sordu.

        BÖYLE BİR ŞEYE ŞAHİT OLMADIM

        Soru üzerine Ahmet İlhan Güler, "Celalettin Cerrah beyin böyle birşey söylediğine şahit olmadım. Benim yanımda böyle bir ifade kullandığını hatırlamıyorum. Yazıyı imha et demesi akla ve doğal akışa uygun değildir. Bilgim yok böyle bir görüşmeden" dedi.

        BÖYLE BİR TALEPTE BULUNMADIM

        Bu konuşma sonrasında söz alan Celalettin Cerrah, 45 yıldır devlet görevlisi olduğunu belirterek "Böyle aptalca birşey ne gördüm ne de duydum. Akyürek'e böyle bir talepte bulunmadım. Ayrıca böyle birşey söyleyecek olsam neden 3 kişinin yanında bunu konuşayım. Ayrıca bunun imha edilmesinin bize ne menfaati var. Biz failler bulmak ve bir an öcne olayı aydınlatmak için Akyürek'i çağırdık. Ancak ilk başta korktu gelemedi. Tuncel'in eleman olduğunu Ogün Samast'ın ifadesinden öğrendik" dedi.

        SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUM

        Bu belgenin silinmesini istese aynısının Trabzon'da da olduğunu söyleyen Cerrah, "Demek ki İstihbarat Daire Başkanlığı, istediği şekilde kayıtları siliyor demektir. Bu iddia karşısında üzüldüm. Ben onun abisi sayılırım. Heralde 2 yıldrı cezaevinde tutuklu bulunduğu için psikolojik yönden dengesi bozulmuş olabilir. Şikayet ediyorum. Suç duyurusunda bulunuyorum'' dedi.

        NİYE BU ZAMANA KADAR BAHSETMEDİ

        Cerrah "Eğer ben böyle bir şeyde bulunduysam aradan 10 yıl geçmiş. 10 yıl zarfında müfettişlere savcılara ifade vermiştir. böyle bir konudan bu zamana kadar neden bahsetmemiştir" dedi.

        ADLİ TIP'A GÖNDERİLMESİNİ İSTİYORUM

        Cerrah, "İki yıldır tutuklu olmasından dolayı zihinsel veya psikolojik yönden sıkıntısı olabilir. Ben kendisinin akıl sağlığı yerinde midir? diye Adli Tıp'a gönderilmesini istiyorum" dedi.

        Dink'in öldürülmeden yaklaşık bir yıl önce İstanbul'a gönderilen yazıda, ''Yasin Hayal isimli şahsın Dink'e karşı ses getirecek bir eylem yapacağını ve bu şahsın İstanbul'a gittiği'' bilgisine yer veriyordu. Dönemin Trabzon İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, sözkonusu yazıyı İstanbul'a gönderdiklerini mahkemede açıklamıştı.

        Serdar KULAKSIZ - İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ