Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Profesör Korur: Kendimi suçlu kabul etmiyorum

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya, soruşturma aşamasında tutuklanarak 10 gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur ve gazeteci Erol Önderoğlu katıldı. Diğer sanıklar yazar Ahmet Aziz Nesin ve 675 sayılı KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin sorumlu yazıişleri müdürü Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan İnan Kızılkaya duruşmaya gelmedi. Sanıkları savunmak için 15 avukat duruşmada hazır bulundu.

        KORUR "KENDİMİ SUÇLU KABUL ETMİYORUM"

        Prof. Dr. Şebnem Korur savunmasında suçlamaları kabul etmeyerek "hakkımda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmiyorum. Kendimi suçlu kabul etmiyorum" dedi.

        Sanık gazeteci Erol Önderoğlu da savunmasında, gazeteye destek olmak amacıyla bir günlük nöbete katıldığını belirterek, suçlamaları ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediğini söyledi.

        Sanık Ahmet Aziz Nesin'in avukatı tarafından yurt dışında olduğu bildirilmesi üzerine, Nesin'i mazeretli kabul eden mahkeme, başka suçtan tutuklu sanık İnan Kızılkaya'nın diğer duruşmada hazır edilmesi için cezaevine yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 11 Ocak 2017 tarihine erteledi.

        "İNSAN HAKLARI YARGILANIYOR"

        Duruşma öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde, aralarında uluslararası gazetecilik örgütlerinin temsilcileri ile sağlık örgütü temsilcilerinin bulunduğu grup, sanıklara destek amacıyla basın açıklaması yaptı.

        Sanık Prof. Dr. Şebnem Korur yaptığı açıklamada, "Türkiye'de maalesef, bu duruşmayla birlikte insan hakları mücadelesi yargılanıyor. Umarım bu günleri geçirebiliriz. Şu anda uluslararası bir dayanışma içindeyiz. Dileriz ki basın emekçileri, özgürce her haberi yapabilir durumda olsunlar. Halkların haber alma hakkını koruyabilsinler. Çünkü Türkiye'de bir süredir algı operasyonlarıyla haber alma hakkı ortadan kaldırılmış durumda ve insanlar gerçeğe ulaşamıyorlar. Biz insan hakları savunucuları her zaman hakikatin peşindeydik. Peşinde olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

        "KAMUOYU GÖREBİLİRSE, SANIKLIĞIMIZ HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL"

        Sanık gazeteci Erol Önderoğlu da, Türkiye'de insan hakları savunucularının karşılaştıkları baskılar karşısında bugün kendisini bir sanık gibi hissetmediğini belirterek, "15 yıl hapisle yargılanacak herhangi bir faaliyet içerisinde bulunmadım. Hayatım ve kariyerim boyunca da herhangi bir yasadışı örgütün de propagandasını yapmadım. Yapmak isteseydim de yaptığım binlerce haberle bu amaca ulaşırdım" dedi. Türkiye'de genel anlamda eleştiri özgürlüğünü olmadığını ileri süren Önderoğlu, " Hak savunucuların da resmi ideolojinin dışında bir şey söylemek istedikleri zaman hapis tehdidiyle karşılaştığını düşünüyorum. Dolaysıyla bugün kamuoyu bizim bugün yargılanan dört kişi etrafında bu tehditlerin yaygınlığını anlayabilir ve görebilirse bizim sanıklığımız hiç önemli değil" diye konuştu.

        ÖZGÜR GÜNDEM GAZETESİ KAPATILDI

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine PKK terör örgütünün yayın organı gibi hareket ettiği iddiasıyla nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince geçici olarak kapatılmasına karar verilen Özgür Gündem Gazetesi, 29 Ekim tarihli 675 sayılı KHK ile kapatılmasına karar verilmişti.

        Veli SARIBOĞA / İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ