Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Celalettin Lekesiz: Gezi'de sosyal medyadan yoğun çalışma yaptılar

        Eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, 2014'ten itibaren teşkilatta kaç FETÖ'cü olduğunun çalışmasını istediklerini, bunu 3 ayda bir güncellediklerini belirterek, "İmamları çıkardık, uluslararası bağlantılarını ortaya koymaya elimizden geldiğince çalıştık." dedi.

        FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu bugünkü çalışmalarına, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun itirazıyla başladı.

        İçtüzükten doğan haklarının bulunduğunu, usul yönünden söz istediğini belirten Tanrıkulu'na, Komisyon Başkanı Reşat Petek, "Size söz vermedim. Sizi hukuka davet ediyorum, nazik, saygılı, edebe uygun olmaya davet ediyorum." karşılığını verdi.

        Tanrıkulu ise, "Ben edebe davet ediyorum. Bunu tarz haline getirdiniz, usul konusunda yanlış yapıyorsunuz, taleplerimiz var, 5 dakika dinlersiniz." dedi.

        Petek, kaba ve yaralayıcı sözler söylemenin, başkandan söz almadan konuşmanın içtüzüğe aykırı olduğunu ifade ederek, bir komisyon üyesinin, hukuku, içtüzüğü çiğneyerek söz vermediği halde ısrarla konuştuğunu söyledi.

        Tanrıkulu da usul konusunda kendisine söz verilmesi gerektiğini savunarak, "İçtüzüğü siz çiğniyorsunuz. Konuşmamızı engelleyerek neyi gizlemeye çalışıyorsunuz?" diye tepki gösterdi.

        "GELMİŞ GEÇMİŞ EN BÜYÜK TAŞERON ÖRGÜT"

        Tartışmanın ardından eski Emniyet Genel Müdürü Lekesiz'in dinlenmesine geçildi.

        Lekesiz, Emniyet Genel Müdürlüğünün FETÖ'ye karşı 15 Temmuz'a gelinceye kadar yaptığı çalışmalar ve 15 Temmuz gecesinde neler olduğunu anlattı.

        FETÖ'nün, bir kişiyi yönetmek suretiyle Türkiye'nin kurum ve kuruluşlarını, toplumsal dinamikleri yönetme, teslim alma projesinden başka bir şey olmadığını vurgulayan Lekesiz, FETÖ'nün gelmiş geçmiş, en büyük taşeron örgütlerden biri olduğunu söyledi.

        Lekesiz, Gezi olaylarında bunların rollerini gördüklerini, 17- 25 Aralık'taki rolünü detaylarıyla bildiklerini kaydetti.

        BİN 859 KİŞİYE İHRAÇ, EMEKLİLİK

        Eski Emniyet Genel Müdürü Lekesiz, 15 Temmuz 2016 tarihi itibariyle bin 859 kişiyi mevzuat çerçevesinde ya emekli ya ihraç ettiklerini, çok az bölümünü de başka kurum ve kuruluşlara gönderdiklerini söyledi.

        Celalettin Lekesiz, teşkilat mensuplarından 5 bin 573 kişiye 823 soruşturma açıldığını ifade etti.

        "PARALEL ÇETENİN GİRİŞİMİ"

        Lekesiz, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki amacının, meşru otoriteyi ortadan kaldırmak, devleti, hükümeti ele geçirip yabancı güçlerin egemenliğine bırakmak, Ortadoğu yeniden dizayn edilirken, Türkiye'yi aktör olarak dışarıda bırakmak, ülke topraklarının bir kısmında PYD, YPG işgaline zemin hazırlamak, anayasayı değiştirmek, kaos, iç çatışma yaşatarak ülkeyi Suriye gibi yönetilemez noktaya getirmek olduğunu vurguladı.

        Lekesiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşları uyarması, demokrasiye sahip çıkmaya davet etmesi, Başbakan Binali Yıldırım'ın şahsında hükümetin dirayetli duruşu, halkla bütünleşen kucaklayıcı, yönlendirici açıklamaları, TBMM'nin ortaya koyduğu güçlü iradenin, parti liderlerinin ve siyaset kurumunun yaptığı açıklamaların, darbeye zamanında bir bütün olarak karşı çıkılmasının, milletin canı pahasına tankların önüne geçmesinin, polis teşkilatının ilk saatlerden itibaren son derece kararlı şekilde demokrasinin, meşru otoritenin yanında durmasının darbeyi engellediğini söyledi.

        Darbe gecesi olanları dakika dakika anlatan Lekesiz, ailesiyle akşam yemeği yemek üzere saat 21.30'da evine gittiğini, daha sonra Ankara Emniyet Müdürü'nün "Genelkurmaydan silah sesleri geliyor." diye aradığını ve ardından İstanbul Emniyet Müdürü'nün aradığını söyledi.

        Lekesiz, yemekten bir lokma dahi almadan, "Bu paralel çetenin darbe girişimi. Siz devam edin, ben çıkıyorum." diyerek evden ayrıldığını, tüm genel müdür yardımcılarını, daire başkanlarını kriz merkezine çağırdığını ifade etti.

        Emniyet Genel Müdürlüğünün kriz merkezindeki toplantıya Ankara Valisi ve Ankara Emniyet Müdürü'nün de katıldığını ifade eden Lekesiz, "Arkadaşlar, bu çok açık ve net paralel çetenin darbe girişimidir. 5 genel müdür yardımcımız şimdi vereceğimiz emirleri 81 il emniyet müdürüne sözlü olarak iletin." dediğini aktardı. Lekesiz, verilen 11 emri sıraladı, depolarda bulunan tüm uzun namlulu silah, mühimmatın teşkilata, personele dağıtıldığını kaydetti.

        "EN UZUN, EN ZOR GECE"

        Lekesiz, darbe girişimi gecesini, "Türkiye'nin en uzun, polisin de en zor gecesi" olarak niteledi.

        Soruları da yanıtlayan Lekesiz, darbe girişiminden önceden haberinin olmadığını ifade etti. Lekesiz, FETÖ'nün, Silahlı Kuvvetlerin içinde epeyce kapasiteye ulaştığı, darbe yapacağı endişesi taşıyanlardan olduğunu dile getirerek, "Ancak o gün, 'şu saatte darbe yapacaklar' diye maalesef elimizde bilgi yoktu." dedi.

        Adil Öksüz ile ilgili soru üzerine Lekesiz, bu konuyla ilgili özel büro kurduklarını dile getirdi. Lekesiz, "Öksüz'e yardımcı olanlar oldu mu? Olabilir, kapıyı kapatmamak lazım." değerlendirmesinde bulundu. Lekesiz, Öksüz'ün neden takip edilmediği konusunun münhasıran, derinlemesine incelenmesi gerektiğini dile getirdi.

        "GEZİ'DE SOSYAL MEDYADAN YOĞUN ÇALIŞMA YAPTILAR"

        Emniyet Genel Müdürlüğünden merkeze alınmasının gerekçesini araştırmadığını ifade eden Lekesiz, demokratik ülkelerde böyle olduğunu, ortaya çıkan iradeye saygı gösterdiğini söyledi.

        Lekesiz, FETÖ'cülerin Gezi'deki rolüne ilişkin soruya karşılık, Gezi'de çok yoğun şekilde "tweet" attıklarını belirlediklerini, olayların kışkırtılması, sokak gösterilerinin yoğunlaşması, olayların derinleşmesi için sosyal medyadan çok yoğun çalışmalar yaptıklarını gördüklerini kaydetti. Celalettin Lekesiz, çok komplike, karmaşık süreçleri yöneten, çok farklı kimliklere, rollere giren örgütten bahsettiklerini belirterek, "görünen yüzleriyle şöyle şöyle yaparken", görünmeyen yüzlerle farklı işler yaptıklarını kaydetti.

        "YARIN İLGİSİ ÇIKABİLİR"

        "Özel kalemimizden, sağımızdan, solumuzdan atadığımız insanlardan FETÖ'cü çıkmadı." diyen Lekesiz, bin 859 kişi atılmasaydı, sivil ayak ve iş dünyasında operasyon yapılmasaydı 15 Temmuz gecesinin çok daha hareketli olacağını, lider kadrosundaki kişilerin emniyetteki diğer unsurları hareketlendireceğinin açık olduğunu belirtti.

        Lekesiz, bugün istihdam edilen bir kişinin, 3-6 ay sonra yeni bilgi, şahitlik, tanık dinleme sonucu örgütle irtibatının çıkabileceği uyarısında bulunarak, "Bugün yapılan taramada, elde ettiğiniz istihbarat bilgilerinde ilgisi yok denilen kişinin yarın ilgisi çıkabilir, buna şaşırmamak gerekir. Maalesef böyle bir durum var." diye konuştu.

        "İÇLERİN ADAM YERLEŞTİRMEYE ÇALIŞTIK"

        Lekesiz, Genel Müdürlüğü döneminde FETÖ ile irtibatlı olduğuna dair şüphe olan bir kişiyi dahi terfi ettirmediklerini bildirdi.

        Celalettin Lekesiz, son 2 yıldır içlerine adam yerleştirmeye çalıştıklarını belirterek, "17-25 Aralık'ı polis yapmıştı. Fakat 15 Temmuz'da Türkiye'nin bu belayı defetmesinde de polis aktif rol aldı. Polisin içinde çok ciddi çalışmalar yapıldı, tasarruflarda bulunuldu ki 2 yıl kadar önce Türkiye'nin başına yeni bir gaile açan bir teşkilat, 2 yıl sonra tam tersini yapıp Türkiye'nin medeniyet yürüyüşüne devam edebilmesi için doğru yerde yer alıp, doğru rol oynadı." dedi.

        Lekesiz, "Emniyet'te kripto FETÖ'cüler var mı?" sorusunu, "Olabilir. Yeni bilgiler çıktıkça bunlar da ortaya çıkacaktır." diye yanıtladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ