Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İncirlik'teki darbe girişimi soruşturmasında yetkisizlik kararı verildi

        Adana Cumhuriyet Başsavcılığının, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen eski 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın da arasında yer aldığı 18'i tutuklu 20 pilot hakkında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili yürüttüğü soruşturma dosyası, "yetkisizlik" kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

        Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda görevli bazı askerlere yönelik soruşturma tamamlandı.

        İncirlik'te darbe girişimiyle ilgili sürecin planlayıcılarından olduğu iddia edilen Bekir Ercan Van ile onun talimatları doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM ve Özel Harekat Daire Başkanlığını bombalayan savaş uçaklarına havada tanker uçakları ile yakıt ikmalinde bulundukları belirlenen filo komutanı ve pilotların da bulunduğu 20 askerle ilgili soruşturmada yetkisizlik kararı verildi.

        Yetkisizlik kararıyla, onlarca ek klasörden oluşan soruşturma dosyası, darbe girişimine katılan Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli generaller ve subaylarla ilgili ana soruşturmanın yürütüldüğü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

        Dosya kapsamında, 20 asker hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "FETÖ/PDY silahlı örgütü kurmak ve üyesi olmak"' suçlamaları yer alıyor.

        "UÇAKLARA 10 KEZ YAKIT İKMALİ YAPILDI"

        Yetkisizlik kararında, darbe girişimi gecesi İncirlik 10.Tanker Üs Komutanlığında yaşananlar ayrıntılarıyla anlatıldı.

        Tuğgeneral Van'ın talimatıyla kaldırılan tanker uçakların, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM ve Özel Harekat Daire Başkanlığını bombalayan darbeci uçaklara 10 kez yakıt ikmali yaptığı belirtildi.

        Darbe girişiminin başarılı olması halinde Adana Sıkıyönetim Komutanı olacağı ileri sürülen Van'ın, girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından pilotları toplayıp, "Sorumluluk bana aittir. Size nasıl olduğunu sorarlarsa, tanker uçaklarını benim talimatımla kaldırıp havadaki uçaklara yakıt ikmali yaptığınızı ve olanları olduğu gibi anlatırsınız" dediğine yönelik tutanaklar da dosya içeriğiyle gönderildi.

        FETÖ'nün darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Bekir Ercan Van'ın üsteki ABD Komutanlığına gidip ABD'ye sığınma talebinde bulunduğu iddiasına ilişkin tutanağın da dosya içinde yer aldığı öğrenildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ