Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Babasına plastik patlayıcı göndermiş
        1

        NİHAT ULUDAĞ/GAZETE HABERTÜRK

        İSTANBUL’da işadamı Osman Kurdaş’a oğlu tarafından gönderilen bombalı pakette, plastik patlayıcıların en güçlüsü “RDX” kullanıldığı belirlendi. Pakete ayrıca bubi tuzaklı bir ateşleyicinin yerleştirildiği tespit edildi.

        2

        Maltepe’de 2 gün önce bir şirket binasına özel kurye ile gönderilen bombalı kargo paketinin patlamasıyla, şirket ortaklarından ve genel müdür Osman Kurdaş ağır yaralandı.

        3

        Şirketin CEO’su ve kurucu ortaklarından Şahnur Agaik ve Sevgi Özlem ise saldırıyı hafif yaralı olarak atlattı.

        4

        3 GÖRGÜ TANIĞI TEŞHİS ETTİ

        İşyerine bombalı paketi götürdüğü iddiasıyla patlamada kolu kopan Osman Kurdaş’ın oğlu A.K. gözaltına alınmıştı.

        5

        Yazılımcı olan A.K.’nın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki sorgusu devam ediyor.

        6

        Polis A.K.’ya patlayıcıyı nereden temin ettiğini sorarken, şüphelinin ise susma hakkını kullandığı öğrenildi.

        7

        Babası Osman Kurdaş’a bombalı paketi neden götürdüğü ve paket içerisine konulan plastik patlayıcı RDX’i nereden temin ettiği sorulan A.K.’nın sorulara cevap vermediği ifade edildi.

        8

        lay günü başında kaskla bindiği 2 taksinin şoförü ile babasının işyerine yakın bir yerde beklediği sırada kendisini fark eden bir kişi, A.K.’yı teşhis etti

        9

        NİHAT ULUDAĞ - YUSUF DOĞAN/GAZETE HABERTÜRK

        ESKİ bakanlardan Kemal Kurdaş’ın oğlu Osman Özdemir Kurdaş’ın sahibi olduğu İstanbul Maltepe’deki mühendislik firmasına önceki gün öğlen saatlerinde bir paket bırakıldı.

        10

        Kasklı kurye, bıraktığı paketin Osman Kurdaş’a teslim edilmesini istedi ve güvenlik görevlisine ‘Marina’nın selamı var’ diye fısıldayıp işyerini terk etti.

        11

        Kurdaş, kısa süre sonra paketi açtı ve kulakları sağır eden patlamada 2 çalışanıyla birlikte yaralandı. Kamera kayıtları, Kurdaş’ın oğlu A.K.’yı işaret edince şüpheli genç, babasının tedavi gördüğü hastanede gözaltına alındı.

        12

        EVDEN BOMBAYLA ÇIKTI

        Bombalı saldırıyı öncesi ve sonrasıyla mercek altına alan Terörle Mücadele Şubesi ekiplerine göre A.K., Maltepe’deki rezidans dairesinden elinde kask ve bomba paketiyle saat 10.18’de çıktı. Evinin önünden bindiği taksiyle Maltepe merkeze giden A.K., 2 saate yakın burada kaldı.

        13

        12.00’de yine taksiye binip babasının işyerinin yakınına ulaştı, bir akaryakıt istasyonunun yakınında elinde kask ve bombalı paketle yarım saat bekledi.

        14

        Ardından kaskını takan A.K., saat 13.05’te babasının işyerine gidip paketi bıraktı, güvenlikçiye de kısık sesle “Marina’nın selamı var” dedi.

        15

        Zanlı, tekrar bir taksiye binerek olay yerine yakın yerdeki evine gitti. Eve vardığında saat 13.11’i gösteriyordu. Elindeki kaskı atıp evine çıktı. Montunu değiştirip motoruna bindi ve kask takmadan ayrıldı.

        16

        MARİNA’NIN MESAJI

        Bu arada A.K.’nın 13.05’te bıraktığı paket, 13.26’da patladı. Şüpheli ise patlamadan 4 dakika sonra motoruyla babasının işyerinin önünden geçti.

        17

        Bu da çevredeki güvenlik kamerasına yansıdı. Terör polisi, kamera görüntülerinden yola çıkarak taksicilere de ulaştı. Benzin istasyonu yakınındaki vatandaş ve iki taksici bombacıyı teşhis etti.

        18

        Emniyette susma hakkını kullanan A.K.’nın, ABD’de eğitim gördüğü ve bilgisayar-oyun yazılımlarıyla ilgilendiği öğrenildi. 2 ay önce babasıyla ilişkisi bozulan şüphelinin, kullandığı “Marina’nın selamı var” ifadesinin sırrı da araştırıyor.

        19

        Polis, Osman Kurdaş’ın yatlara karşı özel ilgisinin bulunduğu ve A.K.’nın buna dikkat çekmek için böyle bir ifadeyi kullanmış olabileceği üzerinde duruyor. Polis, bırakılan bombayı A.K.’nın mı hazırladığını, yoksa başka birilerinden mi aldığını araştırıyor.

        20

        4 SORU İŞARETİ

        KOLU kopan Osman Kurdaş’ın 2 çalışanıyla birlikte yaralandığı saldırının şüphelisi A.K.’nın konuşmaması, babanın da ifade verememesi nedeniyle olayın üzerindeki sır perdesi aralanamadı. Kanlı saldırıda yanıt bekleyen sorular şöyle:

        21

        - Şüpheli, Maltepe’deki kayıp 3 saatte neredeydi ve ne yaptı?

        - Babasıyla araları neden bozuldu?

        22

        “Marina’nın selamı var” ne demek... ‘Marina’ ile ne kastediliyor?

        Bombayı kim hazırladı?

        23

        ‘Oğlum ve babası çok iyi anlaşırlar’

        24

        Gözaltındaki A.K.’nın annesi tekstil firması sahibi, yazar Kiraz Gökırmak, saldırıyı oğlunun gerçekleştirdiğine inanmadığını söyledi.

        25

        Habertürk’e konuşan Gökırmak, “Oğlum ve babası çok iyi anlaşırlar. Her baba oğul gibi arada bir sorunları olurdu ama büyümezdi. Olaydan birkaç gün önce de birlikte yemeğe çıktılar.

        26

        Oğlum babasının alacak verecek meselesi yüzünden tehdit edildiğini biliyordu. Ayrıca bombayı bırakan kişinin elinde bir kâğıtla gittiği söyleniyor. Benim oğlum işyerinin adresini zaten biliyor. Kesinlikle oğlum yapmış olamaz” dedi

        27

        Kurthan DEMİR- Müslüm SARIYER-Yusuf DOĞAN - Nihat ULUDAĞ/GAZETE HABERTÜRK

        İSTANBUL Maltepe’de, Zümrütevler Mahallesi Nazmi Ülker Sokak’ta bulunan Genel Sistem Dizayn (GSD) adlı elektrik ve mühendislik firmasında dün saat 13.00 sıralarında şiddetli bir patlama meydana geldi.

        28

        Özel bir kurye tarafından işyerine getirildiği iddia edilen paket binanın 4. katında infilak etti.

        29

        Patlamanın ardından GSD firmasının ortaklarından olan Genel Müdür Osman Özdemir Kurdaş ağır, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Şahnur Agaik ve şirket çalışanı Sevgi Özcan ise hafif yaralandı.

        30

        56 yaşındaki Osman Kurdaş’ın, eski ODTÜ Rektörü ve eski maliye bakanlarından, 2011’de yaşamını yitiren Kemal Kurdaş’ın oğlu olduğu ortaya çıktı.

        31

        Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyata alınan Kurdaş’ın yüzünden yaralandığı ve sol kolunun koptuğu, durumunun da ağır olduğu belirtildi.

        32

        Bombalı saldırının ardından Olay Yeri İnceleme Ekipleri ve UMKE’nin (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) yaptığı çalışmalar sonunda, patlayan kargo paketinin içinde düzenekli EYP olduğu belirlendi.

        33

        Patlama sonrasında sokağa dökülen şirket çalışanları gözyaşlarını tutamadı. Patlayan paketi şirkete getiren kurye ise güvenlik kamerasına yansıdı.

        34

        Görüntülerde, taksi ile gelen motor kasklı kuryenin, paketi bıraktıktan sonra yine taksi ile ayrıldığı görüldü. Görüntülerden, kuryenin 13.08’de olay yerinden uzaklaştığı anlaşıldı.

        35

        GÜVENLIKÇİ ANLATTI

        İfadesine başvurulan güvenlik görevlisi ise paketi getiren kuryenin başındaki kaskı çıkarmadan kendisine, “Marina’nın selamı var.

        36

        Bu paketi gönderip Osman Kurdaş’a elden teslim edilmesini istedi” dediğini, paketi 4’üncü kata şirket çalışanı Sevgi Özcan’ın götürdüğünü anlattı.

        37

        Güvenlik görevlisinin ifadesi üzerine polis kuryenin kimliğini belirlemek için araştırma başlattı.

        38

        İncelenen güvenlik kamerası kayıtlarından, patlamaya neden olan paketi Osman Özdemir Kurdaş’ın yazılım mühendisi oğlu A.K.’nın “kurye kılığında” getirdiği şüphesi üzerine, A.K. babasının tedavi gördüğü Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gözaltına alındı.

        39