Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Sahte çürük davası mütalaaya kaldı

        Eski Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında "Sahte çürük raporu" hazırladıkları gerekçesi açılan ve Yargıtay tarafından bozulan davada mahkeme bozma kararına uyulmasına hükmetti. Mahkeme, dava ile ilgili görüşünü açıklaması için dosyanın cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verdi.

        İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar Ahmet Zeki Üçok, İsmail Es, Tahir Mete Turan, Taylan Özgür Düşko, Fehmi Suna ve başka suçtan tutuklu Murat Tugay Tepe katıldı. Mahkeme heyeti Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin bozma ilamını okudu. Heyet tarafından bozma konusunda duruşma savcısına görüşü soruldu. Savcı, usul ve yasaya uygun olan bozma ilamına uyulması ve dosya ile ilgili mütalaa sunmak üzere dosyanın mahkeme savcılığına gönderilmesi yönünde görüş bildirdi.

        İDDİANAMEYİ HAZIRLAYAN SAVCI HALEN FİRARDA

        Duruşmada söz alan Ahmet Zeki Üçok, bozma sonrası yapılan ilk duruşmada iddia makamında bulunan cumhuriyet savcısı ile heyette bulunan hakim üyelerden birinin FETÖ üyesi olmak nedeniyle görevden uzaklaştırıldığını söyledi. Önceki yargılamada başkan olarak bulunan Metin Özçelik hakkında henüz Yargıtay kararı verilmeden önce Yargıtay'a inceleme yapılması konusunda dilekçe sunduğunu belirten Üçok, "Henüz Yargıtay karar vermeden önce adı geçen başkan meslekten çıkartıldı. Dilekçemin incelenmediği konusunda Yargıtay'dan bana yazı geldi. Bu konuda da mahkemenizce inceleme yapılmasını talep ediyorum. Ayrıca iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta halen firardadır" dedi.

        GÖRÜŞ İÇİN DOSYA SAVCIYA GÖNDERİLDİ

        Mahkeme heyeti, usul ve yasaya uygun bulunan Yargıtay bozma ilamına uyulmasına karar vererek dava ile ilgili görüşünü açıklaması için dosyanın cumhuriyet savcısına gönderilmesine hükmetti.

        9 YIL 7 AY HAPİS CEZASI

        Kapatılan Özel Yetkili İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan yargılama sonunda eski Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, "Örgüt üyesi olmak, yağmaya teşebbüs ve dolandırıcılık" suçundan 9 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme sanıklardan Murat Tugay Tepe'ye "örgüt kurmak ve yönetmek, yağma, yağmaya teşebbüs" gibi suçlardan 142 yıl 11 ay hapis cezası verilmişti. Diğer sanıklara da çeşitli cezalar almıştı.

        Yapılan itiraz üzerine yerel mahkemece verilen kararı inceleyen Yargıtay 6'ıncı Ceza Dairesi, Üçok'un da arasında bulunduğu sanıklar hakkında suç örgütü kurduklarına dair inandırıcı ve hukuka uygun kanıtlar bulunmadığı gerekçesiyle bozma kararı vermişti.

        Serdar KULAKSIZ - İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ