Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İlker Başbuğ: Darbeciler emri Fetullah Gülen'den almıştır

        Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "15 Temmuz, Fetullah Gülen'in bir silahlı darbe teşebbüsüdür. Kim yapmıştır? Fetullah Gülen'in Türk Silahlı Kuvvetlerine sızdırdığı ve oluşturduğu cunta. Emri nereden almıştır? Fetullah Gülen'den almıştır. Bunda hiçbir tereddüdünüz olmasın." dedi.

        Başbuğ, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürüten lobi kuruluşu Turkish Heritage Organization tarafından Washington'da Ulusal Basın Kulübünde düzenlenen "15 Temmuz'dan Önce ve Sonra Türkiye" başlıklı konferansta konuştu.Türkiye'de 15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ülkenin demokrasisi ve milletini hedef alan silahlı darbe girişiminde bulunduğunu belirten Başbuğ, "İyi ki başarısız oldu, yoksa hakikaten Türkiye için felaket döneminin başlangıcı olabilirdi." ifadesini kullandı.O gece asıl hedef alınan kurumların başında Türk Silahlı Kuvvetlerinin geldiğini ifade eden Başbuğ, girişimin başarısız olmasında ordu komuta kademesinin darbeye direnişinin etkili olduğunu vurguladı. Başbuğ, bunun göz ardı edilmesinin Türk Silahlı Kuvvetlerine haksızlık olacağını dile getirdi.

        FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in darbe girişiminin ardında olduğuna dair hiçbir tereddüdün bulunmadığını dile getiren Başbuğ, "15 Temmuz, Fetullah Gülen'in bir silahlı darbe teşebbüsüdür. Kim yapmıştır? Fetullah Gülen'in Türk Silahlı Kuvvetlerine sızdırdığı ve oluşturduğu cunta. Emri nereden almıştır? Fetullah Gülen'den almıştır. Bunda hiçbir tereddüdünüz olmasın." diye konuştu.

        "ABDİSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNİN ÖNCEDEN HABERİ OLABİLİR"

        Konferansta katılımcıların sorularını da yanıtlayan İlker Başbuğ, bir soru üzerine, ABD'nin istihbarat örgütlerinin darbe girişiminden önceden bilgileri olabileceğini anlattı.Söz konusu örgütlerin darbe girişiminden haberdar olmadığı görüşünü pek rasyonel bulmadığına değinen Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:"İstihbarat örgütlerinin önceden böyle bir şeyin olabileceğini bilmeleri bu olayın arkasında olduğu anlamına gelmez. Bunda hemfikir olmamız lazım. Koca Amerika Birleşik Devletleri, bu kadar süper bir devletin büyük istihbarat örgütleri bu olayı yakalayamamışsa zaten dünya hapı yutmuş. Bizimkiler yakalayamadı, bari sizinkilerin en azıdan böyle bir şey olduğunu herhalde bilmeleri lazım. O zaman siz de kapatın bütün (istihbarat kurumlarını) demek lazım."

        Başbuğ, ABD Başkanlığı görevine seçilen Donald Trump'ın yönetimi sırasında Fetullah Gülen'in iadesi konusunda ilerlemeler kaydedilebileceğini belirtti.Trump'ın kampanyasında yer alan ve yeni yönetimde olabilecek bazı kişilerin Fetullah Gülen konusundaki açıklamalarının ümit verici olduğuna işaret eden Başbuğ, "ABD'nin yeni yönetiminin, 20 Ocak'a kadar olmazsa bile sonraki dönemde bu konuyla ilgili bazı adımlar atılacağı noktasında bize ümit verici açıklamalar var. Bu, Türkiye'nin ABD'den haklı bir beklentisidir." değerlendirmesinde bulundu.

        "SURİYE'DE PYD'Yİ DESTEKLEMEKTEN VAZGEÇİN"

        İlker Başbuğ, bir soru üzerine, ABD'nin Suriye'de terör örgütü PKK'nın kolu olan PYD ile hareket etmesinin Washington'ın stratejik amaçlarına katkı sunmayacağını dile getirdi.

        Başbuğ, şunları kaydetti:"ABD'nin Suriye'deki çalışmalarda, stratejisini, kendi milli hedeflerini oluşturmada PYD ile iş birliği yapması çok kısa vadeli, daha doğrusu çok taktiksel bir durumdur. Bu kesinlikle ABD'nin uzun vadeli stratejik hedeflerine yardımcı olmaz. PYD'nin terör örgütü PKK'nın resmen bir kolu olduğu, organik bir bağı olduğu aşikar. Bu konuda kimsenin tereddüdü olmasın. PYD'yi kurduran zaten Abdullah Öcalan. Türk kamuoyu bundan rahatsız oluyor. Bir tarafta yılların dostluğu var, tarihsel bir dostluk var, iki büyük devlet var ve bunların beraber yapacağı çok şey varken siz Suriye politikanızı PYD üzerinden götürmeye çalışırsanız, bu hem ABD'nin menfaatlerine uzun vadede zarar verir hem de Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verir. Suriye'de de istediğiniz noktaya ulaşmanızı engeller. Gelin bundan vazgeçin. Bu doğru bir hareket tarzı değil."

        A

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ