Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM personelinin sosyal medya paylaşımı tartışmaya yol açtı
        1

        TBMM Başkanlığı, sosyal paylaşımları nedeniyle bir Meclis personelinin görevden uzaklaştırıldığını ve hakkında gereken idari soruşturma işleminin başlatıldığını bildirdi.

        2

        TBMM Başkanlığı İletişim Ofisince yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında, TBMM'de çalışan bir memurun sosyal paylaşım sitesinden CHP'ye hakaret etmesi üzerine bilgisayarına el konulduğu yönünde çıkan haberler üzerine, açıklama gereği duyulduğu belirtildi.

        3

        TBMM Genel Kurulunun dünkü birleşiminde dile getirilen ve bugün ulusal basında yer alan TBMM Başkanlığı personeli B.T.'nin, sosyal medyadaki bazı siyasi parti ile liderlerine yönelik yakışıksız ve hakaret içeren paylaşımlarının üzüntüyle karşılandığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        4

        "Başkanlığımızca söz konusu paylaşımların tasvip edilmesi ve görmezlikten gelinmesi söz konusu olmadığı gibi bu tür paylaşımlar esefle kınanmaktadır. Paylaşımları nedeniyle ilgili personel görevden uzaklaştırılmış olup, hakkında gereken idari soruşturma işlemi de başlatılmıştır."

        5

        Meclis personelinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında sosyal medyadaki paylaşımı, TBMM Genel Kurulunda tepkilere neden oldu.

        Genel Kurulda, CMK ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde görüşmeler sürerken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Başkanlık Divanına giderek birleşimi yöneten Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile bir süre konuştu.

        6

        Özel, daha sonra oturduğu yerden söz alarak, isim vermeden TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığında çalışan bir personelin kendi partisi ve başka bir parti hakkında sayısız hakaret, itham ve ağza alınmayacak küfürlerini gördüklerini, geriye doğru taramada da Genel Başkanları ve milletvekillerine ifade edemeyeceği hakaret ve küfürlere dolu paylaşımları bulunduğunu, bunun herkese açık olduğunu söyledi.

        7

        Söz konusu kişinin aylardır bu paylaşımlarını sürdürdüğünü öne süren Özel, "Bize divanda saygıda kusur etmeyen arkadaşlar, bunu gördükleri halde, haklarında açılmış bir soruşturma, kovuşturma yok. Grup olarak şok halindeyiz. Nasıl böyle şeyler yapıyor, nereden bu cesareti alıyor? Sıralı amirlerine ne diyelim? Sayfasında paylaştıklarını gördüğünden kimden, nasıl cesaret aldıklarını göreceksiniz. Seviyesi için bir şey diyemem."

        8

        "Alçak, şerefsiz, karaktersiz demek lazım ama ne desem iltifat geçer bu şahsa. Çağrılmasını istedik. İnanmadık. Belki bir umut hesabı ele geçirilmiştir diye. Bu konuda ne yapılırsa yapılsın bugüne kadar gözümüzün içine bakanların, herkese açık paylaşımlarından haberdar olmaması mümkün değil." dedi.

        9

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da söz alarak, söz konusu kişinin rahmetli Mardin Derik Kaymakamı Muhummed Fatih Safitürk'ün fotoğraf üzerinden hoş olmayan, eleştiri düzeyi aşılarak hakaret içeren ifadeleri olduğunu belirterek, "Umarım dilerim ki bir gerçek hesap değildir. TBMM'de görev yapan kişinin, bir siyasi partiye küfür etme hakkı yok.

        10

        "Küfür etme hakkının kimsede olmaması lazım. TBMM personeliyse Başkanlık gereğini yapmalı. Kim olursa olsun, hangi vatandaş olursa olsun eleştiri hakkı saklı kalmak üzere, bir siyasi parti genel başkanına, tüzel kişiliğine, temsilciliğine küfür etme hakkına sahip değil. TBMM personeliyse Meclis Başkanlığı derhal gereğini yapmalı." dedi.

        11

        Hamzaçebi da yaptığı konuşmada, konuyla ilgili biraz önce bilgi sahibi olduğunu belirterek, paylaşımdaki ifadelerin kabul edilebilecek ifadeler olmadığını söyledi. "Devlet memuru da olsa herkes sosyal medya ve diğer alanlarda her türlü eleştiriyi yapma akına sahip. Siyasi partileri de eleştirebilir ama hiç kimsenin bir siyasi veya vatandaşa hakaret etme hakkı yok." diyen Hamzaçebi, devlet memuru olan kişi hakkında kurumu tarafından gerekli işlemlerin yapılmak zorunda olduğunu söyledi.

        12

        Hamzaçebi, "TBMM Başkanlığı bu kişi hakkında şüphesiz ki gereğini yapacaktır. Ben de bunun takipçisi olacağım" diyerek, birleşime ara verdi. Hamzaçebi, arada grup başkanvekilleri ile görüştü.

        Birleşim açıldıktan sonra söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, kamu personeli de dahil olmak üzere herkesin görüşlerini dile getirirken ölçülü, saygılı, hukuka uygun ve hakaretten uzak davranması gerektiğini belirterek, Meclis Başkanlığının gerekeni yapmasını beklediklerini ifade etti.

        13

        Akçay, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın odasında kamera olduğuna ilişkin çalışmalarda ne olduğunu öğrenemediklerini, uzun süreyi alacak çalışmayı gerektirdiğini düşünmediklerini ifade etti.

        14

        BİLGİSAYAR KASASINI GENEL KURUL SALONUNA KOYDU

        Tasarı üzerinde görüşmeler sürerken Özel, elinde bir bilgisayar kasası ile yerine oturdu.

        Özel, arkadaşlarıyla personelin çalışma yerine gittiklerini belirterek, kasayı göstererek, "O kabul edilemez iftira ve hakaretleri yaptığı bilgisayar. Bu devletin malı. Bunun tutanak altına alınıp derhal incelenmesini istiyoruz. Adam gerçek. Paylaşımlarına herkes tarafından erişilebiliyor.

        15

        Bir soruşturma başlatılarak bu paylaşımları amirlerine iletmeyen personel hakkında da işlem yapılmasını, personelin amirlerinin de soruşturulmasını istiyoruz. Görseniz nasıl donatmış, masasının üzerinde CHP'ye onlarca yüzlerce hakaret var. Koynumuzda yılan besliyoruz. O alçak adamın buralara geldiği ve tepkimizden sonra uzaklaştırıldığı söyleniyor. Onunla kanun önünde hesaplaşacağız." dedi.

        16

        Hamzaçebi, personel hakkında gerekli soruşturmanın Meclis Başkanlığınca yapılacağını ifade ederek, anılan kişinin sosyal medya paylaşımlarını kabul etmek ve hoş görmenin mümkün olmadığını, hakaret ve iftira dolu olduğunu söyledi.

        17

        Özel'e, "Bilgisayar kasasının sizin tutanak altına almanız daha doğrudur" diyen Hamzaçebi, tutanağın TBMM Başkanlığına gerekli soruşturmaya esas olmak üzere sunulmasını istedi, kendisinin konuyu takip edeceğini vurguladı.

        18

        Elitaş da birleşime verilen arada Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile görüştüklerini ve gereğinin yapılarak soruşturma açılmasını talep ettiklerini belirterek, "Kendisi de konuyu talimatlandırdı. İdare amiri Sayın Uslu da işlemin başlatıldığını söyledi. Bu sadece CHP'ye değil, tüm siyasi partilere yapılan hakaret ve küfür olarak değerlendirilerek gereğinin yapılmasının altını çiziyoruz." ifadelerini kullandı.

        19

        Hamzaçebi, "Anılan personel buraya kadar geldi ama kendisiyle biz orada grup başkanvekilleri ve Sayın Bakan da olduğumuz halde kendisiyle görüşmeyi arzu etmedik. O personeli sorguya çekmek bizim yapacağımız bir şey değil. Kendisinin buradan gönderilmesini bizzat ben istedim." dedi.

        20

        Özel, yeniden söz alarak, "Bilgisayar bu gece bizde kalırsa her türlü suç delilinin bizler tarafından yüklendiğini söyleyebilir. Meclis emniyet birimine teslim ederek emanette tutulması doğrudur." diyerek bilgisayar kasasını Genel Kurulun ortasına koydu.

        21

        Özel, "Bu kişinin masasının üzerinde TBMM Başkanlığından, Kalkınma Bakanlığına, Genelkurmaya kadar tüm resmi plakaların çekilmiş fotoğrafları gibi son derece şüphe uyandıran şeyler de var masasında ve çekmecelerinde. Son derece tehlikeli durumla karşı karşıyayız." diye konuştu.

        22

        Elitaş ise yapılanın hukuka aykırı olduğunu savunarak, "Keşke bu odasında olsaydı. Herkes kendisine yapılan haksızlığı kendisi çözmeye kalkarsa başıbozukluk olur. Bu gereken yerlere iletilsin." ifadelerini kullandı.

        Hamzaçebi, uygun olanın kasanın Genel Kurul salonuna konularak çalışmalar bittikten sonra işlem yapılmasını yapmanın güvence altında olmasına yetmeyeceğini savunarak, uygun kutuya konularak, mühürlenerek tutanak altına alınması gerektiğini önerdi.

        23

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da tasarı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken konuyu kınadığını belirterek, "Eminim ki TBMM Başkanlığı, TBMM Başkanlık Divanı bu yanlışı ve hukuksuzluğu yapan hakkında gerekli idari tahkikatı yapacak, gerekli müeyyideleri uygulayacaktır. Bundan en küçük tereddüdüm yoktur. Tüm siyasi partilerin de aynı kanaati paylaşmasından memnuniyet duydum." dedi.

        Daha sonra Genel Kurulda görevli kavas bilgisayar kasasını salondan çıkarttı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ