Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'un şoke eden taksici profili
        5

        YÜZDE 82’Sİ SİGORTALI YÜZDE 50’Sİ EV SAHİBİ

        İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Basın Danışmanı Nigar Ayyyıldız’ın 6 yıldır mesleği iyileştirmek adına yaptıkları çalışmaların sonucunu görmek için sahada yaptığı bu araştırmaya göre, geneli sigortasız çalışan taksicilerin bu konuda da profili değişmeye başlamış.

        6

        Öyle ki artık taksicilerin yüzde 82’si sigortalı çalışıyor. Bu kriterin mesleği tercih etme nedeni olduğunu ifade eden Nigar Ayyıldız, “Taksicilerin sigortalı çalıştırılmalarına yönelik Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur yıllardır mücadele veriyordu.

        7

        Nihayetinde 2010 yılında bu hukuki zemine oturdu. Artık İstanbullu minibüsçüler de kamyoncular da artık taksiciliği tercih ediyor.

        8

        Minibüsçülerin yüzde 30’u, kamyoncuların yüzde 26’sı taksiciliğe geçti. Gelir düzeyleri de arttı. Öyle ki her 100 taksiciden 50’si artık bir ev sahibi. Yani aslında ‘Taksiciyiz açız’ felsefesi bitti” diyor.

        9

        ŞİKÂYET HATTI ŞİKÂYETLERİ AZALTTI

        İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur ise araştırmayı şöyle değerlendiriyor: “Göreve geldiğimiz günden itibaren ‘Beyefendi taksicilik geri gelinceye kadar’ sloganı ile hareket ettik. Yaptığımız çalışmalarda taksiciliği günübirlik yapılan bir iş olmaktan çıkarıp bir meslek haline getirmeye çalıştık.

        10

        Amacımız bir zamanlar mahalle kültürü içerisinde yer alan İstanbul beyefendilerinin tekrar işlerinin başına dönmesi idi ki şu anda elimizde olan ve taksiciliği tüm yönleri ile inceleyen bu tek bilimsel çalışmada kat ettiğimiz aşamaları görmüş olduk.

        11

        Artık taksilerimiz sadece ulaştırma aracı olmaktan çıkıp, siyasetin ve gündemin nabzının tutulduğu birer m2’lik alanlar halini aldığını görüyoruz. Mesleğe kalite gelmesinde verdiğimiz yabancı dil, iletişim, beden dili, öfke kontrolü gibi eğitimler ile 444 15 23 numaralı şikâyet hattımızın da etkisinin olduğunu düşünüyoruz.

        12

        Aslında bu eser bizlerin sahada şahit olduğumuz gelişmelerin bilimsel olarak tescil edilmesini sağladı.” Ayyıldız, kurulan şikâyet hattının taksicilerin yolculara davranışlarında nasıl bir değişiklik yarattığını görmek için araştırmasında şoföre “Müşteriye Kızınca Ne Tepki Verirsiniz? sorusunu yöneltti.

        13

        Buna göre şoförlerin yüzde 66’sı müşteriye cevap vermiyor, yüzde 12’si ise surat asarak tepkisini gösteriyor. Şikâyet hattının şoförün müşteriye karşı daha dikkatli davranması için önemli bir adım olduğunu söyleyen Ayyıldız şöyle diyor: