Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşletme müdürü Mehmet Oğuz: Öngörülemeyen doğal bir afettir

        GAZETE HABERTÜRK

        Siirt Şirvan Maden Köy'de aşırı yağış nedeniyle yaşanan heyelanda 1 işçinin daha cesedine ulaşıldı, ölü sayısı 6'ya yükseldi.

        11 işçi için kurtarma çalışmaları sürerken, "İşçilerden hayatını kaybedenler ve halen arananlar olduğu, bölgenin yapısı dikkate alırarak infiale neden olma ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle, Açık Ocak İşletme Müdürü Maden Mühendisi Mehmet Oğuz tutuklandı.

        Siirt'in Şirvan İlçesi Maden Köyü'nde bulunan Park Elektrik Bakır Madeni Açık İşletme sahasında meydana gelen heyelan olayıyla ilgili olarak, şirketin açık işletme üdürü Mehmet Oğuz ifadesinde şunları söyledi:

        "Maden Köy bakır işletmelerinde Haziran 2016 başından itibaren açık ocak işletme müdürü olarak görev yapmaktayım. Maden mühendisiyim. Daha önce TKİ Ege Linyitleri İşletmesi'nde 24 yıl boyunca hep açık ocaklarda çalıştım ve kurumdan emekli oldum."

        "HER VARDİYANIN BAŞINDA BİR MADEN MÜHENDİSİ VEYA BİR MADEN TEKNİKERİ BULUNUR"

        "Şirketimizde maden sahasında yapılacak kazı ve üretim çalışmaları her yıl planlama birimimiz tarafından hazırlanan projeye göre yapılır. Projenin sahada uygulanması bütünüyle işletme müdürü olarak benim sorumluluğumdadır. İşletmede günlük 3 vardiya şeklinde çalışılır. Her vardiyanın başında bir maden mühendisi veya bir maden teknikeri bulunur. Sahada bize bağlı olarak çalışan farklı müteahhit firmalar da vardır. Bunlarda da dekapaj işlerini yürüten maden mühendisleri vardır. Olağandışı bir durum olduğunda bu mühendisler bizzat bizim vardiya sorumlumuza başvururlar. Ben genel olarak 07.00-18.00 saatleri arasında mesai yapmakla birlikte, işletme içindeki lojmanda ikamet ettiğim için sürekli olarak vardiya mühendislerimizle iletişim halinde olurum. Olay günü saati itibariyle, yani 20.25'de ben lojmandaydım. Haber alır almaz olay yerine koştum."

        "İŞLETMEDE 10 MÜHENDİS GÖREV YAPMAKTA"

        "İşletmede jeoloji ve maden mühendisi olarak toplam 10 mühendis çalışmaktadır. Vardiya mühendislerinin görevi Park Elektrik ekibi tarafından yapılan dekapaj ve cevher üretimini takip etmektir. Vardiyalarda özel durumlarda müteahhit sahalarına bakarlar ve gerekli olduğu halde bana haber verirler. İşleyiş bu şekildedir. Şirkette teknik anlamda, yani projenin yürütülmesiyle ilgili olarak bana talimat veren kimse yoktur. Ben işlerin genel gidiyişle ilgili olarak istenildiği zaman yönetim kuruluna bilgi ve rapor veririm. Göreve başladığım günden bugüne kadar şirket üst yönetimi tarafından bana ısrarla ve her vesilede verilen talimat öncelikle iş güvenliğinin sağlanması yönündedir. Hep, 'bizim için üretim önemli değil, işin güvenli olarak yapılmasıdır'. Bu anlamda, yani iş güvenliği konusunda güvenli madenciliğin yapılması konusunda talimatlar verilmiştir. Daha önce 22 Temmuz 2016 tarihinde sahanın doğu şevlerinde küçük çaplı bir heyelan oluştu. Bu olayda herhangi bir can kaybı ve yaralı olmadı. Şirket bunun üzerine 2 ay boyunca üretimi durdurarak saha güvenli hale gelinceye kadar üretim yapmadan, dekapaj faaliyetlerinin sürdürülmesine karar verdi. Çalıştığım dönem boyunca tüm üstlerimden üretim yapılması konusunda hiçbir şekilde bir baskı, teşvik görmedim."

        "AŞIRI YAĞIŞLARDAN KAYNAKLANAN VE ÖNGÖRÜLEMEYEN DOĞAL BİR AFETTİR"

        "Meydana gelen heyelan olayı, maden sahasının kuzey batı yönünde bulunan kazı alanımızın yaklaşık 200 metre yatay mesafede dışında ve sahanın kazı sınırlarının dışında, yani doğal topoğrafik yapıda, dolayısıyla hiç kazı yapılmamış alandan yaklaşık 1 milyon metreküp yamaç molozunun kayarak gelmesi şeklinde olmuştur. Yamaç molozu, toprak özelliği gösteren, içerisinde iri kalker blokları barındıran gevşek bir malzeme türüdür. Son günlerdeki aşırı yağışların etkisiyle bu malzemenin çalışma alanımızın dışından kesilen kademelerin üzerine akması neticesinde meydana gelmiştir. Olay günü ben ve mesai arkadaşlarım sahanın tamamını keserek basamaklarda ve formasyon yapısında heyelanın belirtilerini gösteren herhangi bir belirti görmedik. Ayrıca heyelan yapan bölümün 24 saat süre ile şev hareketlerini elektronik olarak takip eden ve raporlayan İBİS cihazı ile takip edilmiştir. Geriye dönük İBİS raporları incelendiğinde herhangi bir heyelan belirtisi görülmemiştir. Meydana gelen heyelan olayı, aşırı yağışların yukarıda belirttiğim kazı alanımız dışındaki toprak yapısını tetiklemesi nedeniyle çok ani olarak gelişip, sonuçlandığı için bu heyelanı öncesinden hiçbir şekilde ve İBİS cihazı dahil hiçbir teknik araçla tespiti ve önlenmesi mümkün olmayan ve öngörülemeyen bir doğal afet niteliğindedir. Nitekim, heyelan 5 dakika içerisinde gelmiştir. Bu durum İBİS cihazının raporlarına bakıldığında da çok net olarak görülecektir. Çünkü İBİS cihazı 6 dakika aralıklarla kayıt yaptığı için heyelan bu 6 dakikayı geçmeyen sürede meydana geldiği için, olaydan 6 dakika öncesinde kayıtta herhangi bir toprak hareketi tespit edilememiştir. Yukarıda ayrıntılı belirttiğim gibi olay tamami ile aşırı yağışlardan kaynaklanan ve ön görülemeyen doğal bir afettir. Benim ve sahada görev yapan herkesin heyelanın meydana gelmesinde ve sonucunda çok üzücü can kayıplarının olmasında herhangi bir kusuru, eksiği yoktur."

        "HEYELAN BÖLGESİNDE, TOPRAK HAREKETİNİ TETİKLEYEBİLECEK BİR KAZI İŞLEMİ VE ÇALIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

        "Ben tüm meslek hayatım boyunca ölümlü ya da uzuv kaybı yaratan herhangi bir kazaya tanık olmadım. Göreve geldiğim tarihten bu yana maden ocağının güvenli halde tutulması için palyaların ve şevlerin düzeltilmesi işlerini tüm ekibimle birlikte titizlikle yürüttük. Sahada iş güvenliği açısından almamız gerekip de almadığımız hiçbir önlem bulunmamaktadır. Olay, belirttiğim gibi tamamı ile önlenemez ve öngörülemez nitelikte bir doğal afettir. Heyelan olan bölgedeki kazı işlemi, inceltme dekapajıdır. Ne alan olarak ne de yükseklik olarak maden açmaya yönelik bir kazı çalışması değildir. Bu bölgede böylesi bir toprak hareketini tetikleyebilecek bir kazı işlemi ve çalışma söz konusu değildir. Yani burada bir üretim zorlaması da söz konusu olamaz. Üzerime atılı bulunan hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. Vicdani olarak meydana gelen can kayıpları ile ilgili bir kusurum yoktur. "

        ENERJİ BAKANI ALBAYRAK, MADEN SAHASINDA

        "DEVLETİMİZ HER TÜRLÜ İMKANLARINI SEFERBER ETMİŞTİR"

        Taşeron Ant firması çalışanı 6 işçinin hayatını kaybettiği maden sahasında incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak;

        "Devletimizin tüm kurumlarıyla, yerinde denetleyerek ve gözlemleyerek gerekli tüm çalışmaları yaptığına şahit olduk. Arama ve kurtarma çalışmaları ile ilgili olarak Türkiye'nin bilmesi gerekir, devletimiz tüm kurumlarıyla başta AFAD olmak üzere tüm birimlerimizle sahada çalışmalar sürüyor. Ülkenin dört bir tarafından makina ekipman noktasında, teknolojinin son imkanları noktasında yeterli insan kaynağı noktasında, devletimiz her türlü imkanlarını seferber etmiştir. Dünyada en son teknoloji olarak hangi ekipman ve teknoloji varsa devletimiz bunların hepsini tedarik etmiştir ve son sürat güvenlik kaygıların göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz" dedi.

        "YAĞIŞLARIN HEYELANI TETİKLEDİĞİ NOKTASINDA DEĞERLENDİRMEMİZ VAR"

        Meydana gelen göçüğün görünürdeki sebebinin yoğun yağış olduğunun altını çizen Albayrak;

        "Özellikle son son iki haftadır yoğun yağışın olması, olaydan bir gece önce yine yoğun bir yağış ortamının oluşması itibari ile bizim bu noktada heyelanın, doğal afet noktasında tetikleyen bir süreç noktasında olduğu yönünde değerlendirmelerimiz var. Burada şunun altını çizmek lazım. İnceleme ve soruşturma noktasında bir sonraki adımımız bu olayın altındaki teknik, mühendislik, altyapı işletme konularındaki hususlarını son sürat değerlendirip araştıracağız. Hiçbir şeyi gözardı etmeyeceğiz. Önceliğimiz vatandaşlarımızın bir an evvel toprağın altından çıkarılmasıdır. Sonrasında inşallah bu olayın esas sebebini her yönüyle ortaya çıkartacağız."

        Hassas bir zeminde kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyleyen bakan Albayrak;

        "Tehlike ihtimalinin devam ettiği bir bölgede bu çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaların toprak altındaki vatandaşlarımızın en hızlı şekilde, sağlıklı bir şekilde bulunabilmesi ve kurtarılabilmesi için yapılırken, aynı zamanda olabilecek yeni bir toprak kayması ve heyelan riskini göz önünde bulundurarak çok dikkatli ve hassas bir şekilde yürütülüyor. Burası çok önemli. Bizim için hız ve zaman, hem de iş güvenliğinin tesisi önemli."

        Aileler ile görüştüğünü söyleyen Bakan Albayrak, "Kendilerine bu sürecin en başından itibaren devlet olarak nasıl bütün imkanları seferber ettiğimizi, bu çerçevede haklı üzüntüleri ve kaygılarıyla birlikte teker teker görüşerek ifade ettik" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ