Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Anayasa taslağında yeni sistemin 'denetleme' mekanizması 3 aşamalı

        AK Parti, MHP’ye sunduğu Anayasa taslağında, “Cumhurbaşkanı yetkili ama sorumsuz” eleştirilerini de sonlandırmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanlığı olarak isimlendirilen sistemde, “denge ve denetleme” mekanizmalarına da yer veren AK Parti, yürütme erkinin görev ve sorumluluklarına odaklanan Anayasa değişikliği paketinde, Cumhurbaşkanı’nın sorumluluğunu da belirliyor. Pakette, Cumhurbaşkanı’nın 3 aşamadan sonra Yüce Divan’da yargılanması öngörülüyor.

        Buna göre, Cumhurbaşkanı hakkında kişisel ya da göreviyle ilgili bir suç işlediği iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) milletvekili tam sayısının 5’te 3’ünün imzasıyla önerge verilebilecek. Mevcut Anayasa’da üye tam sayısı 550 olduğundan önerge için 330 milletvekilinin imzası gerekecek. AK Parti’nin 600 sandalyeli parlamento önerisi hayata geçerse bu sayı 360 olacak.

        Soruşturma önergesi verilmesi halinde TBMM bu istemi en geç 1 ay içinde görüşecek. Görüşmelerin sonunda soruşturma açılmasına karar verilmesi için üye tam sayısının 3’te 2’sine denk gelen 367 milletvekilinin oyu gerekecek. 600 parlamenterli yapıda bu sayı 400 olacak. TBMM’deki oylamalar gizli yapılacak.

        KOMİSYON OLUŞTURULACAK

        Soruşturma için gereken milletvekili oyuna ulaşılması halinde Meclis’te grubu bulunan partilerin milletvekili sayılarına göre bir komisyon oluşturulacak. 15 kişilik komisyon tarafından yapılacak soruşturma sonucunda hazırlanan rapor, TBMM’ye sunulacak. Rapor, TBMM Başkanlığı’na verildikten 20 gün sonra genel kurulda görüşülecek. Yüce Divan oylamasında üye tam sayısının 4’te 3’ünün oyu, diğer bir deyişle 413 oy gerekecek. 600 üyeli parlamento olursa bu sayı 450’ye çıkacak.

        Yürürlükteki Anayasa’da Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanet suçundan yargılanabiliyor. Mevcut durumda Cumhurbaşkanı 184 üyenin teklifi, 413 milletvekilinin oyu ile Yüce Divan’a gönderilebiliyor. Yüce Divan görevini, Anayasa Mahkemesi yerine getiriyor.

        AK PARTİ DEĞİŞİKLİK İÇİN 3 PAKET SUNMUŞTU

        AK Parti’nin sunduğu Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin 3 ayrı paket, MHP tarafından incelendi. MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak başkanlığında çalışmayı yürüten komisyon, raporunu önceki gün Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye sundu. Parsak ve AK Parti kanadından görüşmeleri yürütmek üzere görevlendirilen AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, yaptıkları görüşmede hafta başında bir araya gelmek üzere teyitleşti.

        Paketlere ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı ancak sistemin adının “Cumhurbaşkanlığı” olacağı çeşitli platformlarda dile getirildi. HABERTÜRK’ün özel haberine göre, MHP Lideri Bahçeli’nin, “idam”a ilişkin hüküm bulunmayan paketlerden 2’sine karşı olduğu, 1 paketin ise görüşülebileceğini belirttiği, kulislere sızan bilgiler arasındaydı.

        Yine kulislere göre, MHP’nin sistemle ilgili 5-6 maddeden oluşan bir değişiklik önerisi var. MHP, Cumhurbaşkanı ya da başkana, parlamentoyu tek taraflı fesih yetkisi verilmesine karşı çıkıyor. MHP, Cumhurbaşkanı’nın parlamentoyu fesih yetkisinin karşılıklı olmasını istiyor. MHP, mevcut durumda da olağanüstü hallerde var olan Cumhurbaşkanı’nın ya da başkanın kararname yetkisinin olabileceğini ancak bunun sınırlanması gerektiğini savunuyor.

        Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ