Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Sabancı suikasti davasında İsmail Akkol dinlendi

        Sabancı suikasti davası kapsamında tutuklanan sanık İsmail Akkol'un, "Anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına devam edildi.

        İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Akkol ile avukatları Ebru Timtik ve Özgür Yılmaz katıldı. Davanın müdahili Sabancı ailesini ise avukat Vehbi Kahveci temsil etti.

        Duruşmada söz alan sanık Akkol, 10 aydır bir hücrede tutulduğunu söyledi. Yakın zamanda FETÖ'cülerin de cezaevine getirilmeye başlandığını belirten Akkol, "Çok ilginç şeyler olmaya başladı. Getirilen hakim-savcılar, 'İdareye söyleyelim bu duvarı yıktıralım' diyorlar. Tek kalmak zor. Bunlar bir zamanlar kürsülerde oturup insanları cezaevine yollayan kişilerdi" diye konuştu.

        Sanık Akkol, hapishanede şiddete maruz kaldıklarını, ailesinin gönderdiği kitapları cezaevi idaresinin, OHAL'i gerekçe göstererek vermediğini iddia etti.

        Cezaevi ring araçlarından birinde eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile karşılaştığını anlatan Akkol, "İçeride iki kişi vardı. Kim olduklarını bilmeyerek 'İyi akşamlar' dedim. Meğer içlerinden biri Ramazan Akyürek'miş. Kendisini tanımıyorum. Daha sonradan benim hakkımda 'İsmail Akkol beni tehdit etti' diye suç duyurusunda bulunmuş. Sadece 'iyi akşamları' tehdit olarak algılayan bir adam." dedi.

        Sanık Akkol, ayrıca 8 sayfadan oluşan yazılı savunma dilekçesini de mahkemeye sundu.

        Mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın cumhuriyet savcılığına gönderilemesine hükmetti.

        Heyet, İsmail Akkol ile ilgili dosyadaki mevcut delil durumu ve sanığa atılı suçun kaçma şüphesini doğuracağı gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına hükmederek duruşmayı 1 Şubat 2017'ye erteledi.

        DAVANIN GEÇMİŞİ

        Levent'teki Sabancı Center'da 9 Ocak 1996'daki suikasta ilişkin dönemin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Mart 1997'de hazırlanan 19 sayfalık iddianamede 11 sanığın ismi yer almıştı.

        Suçun işlendiği dönem cezaevinde tutuklu bulunan ve DHKP-C terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen sanıklardan Ercan Kartal, 15 Şubat 1999'da tutuklu bulunduğu Afyon Kapalı Cezaevinde öldürülen Mustafa Duyar ile firari sanıklar Fehriye Erdal ve İsmail Akkol hakkında, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan idam cezası istemiyle dava açılmıştı. İdam cezası, yasada yapılan değişiklikle "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına dönüştürülmüştü.

        İddianamede diğer sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya ve Nazlı Güngör'ün ise "silahlı örgüte yardım etmek" suçundan 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

        DOSYALAR AYRILDI

        Davaya bakan İstanbul 1 No'lu DGM, 15 Mart 2001'de verdiği kararda, yakalanamayan firari sanıklar İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın dosyasını ayırmıştı. Mahkeme, sanık Ercan Kartal hakkındaki dosyayı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden "eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast" davasıyla birleştirmiş, Kartal'ın bu davalardan aldığı "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" ise Yargıtay tarafından onanmıştı.

        Mahkeme, 15 Şubat 1999'da öldürülen sanık Mustafa Duyar'ın dosyasını ortadan kaldırıp, sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya, Nazlı Güngör ve Murtaza Deveci hakkındaki kamu davasının kesin hükme bağlanmasını ertelemişti.

        Firari sanık İsmail Akkol 2014'te Yunanistan'da yakalanmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin talep Yunan mahkemesince reddedilen Akkol hakkında İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kırmızı bülten çıkarılması talepli iade talepnamesi hazırlanmıştı.

        Türkiye'ye giriş yaparken yakalanan Akkol, 4 Şubat'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Davanın firari sanığı Fehriye Erdal ise hala aranıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ