Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Avrupalı Parlamenterler, Selahattin Demirtaş ile görüştürülmedi

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyarete gelen, aralarında Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev ve 5 farklı ülkenin milletvekillerinin de bulunduğu 'Avrupalı heyet' izinleri olmadığı gerekçesiyle cezaevine alınmadı. PES Başkanı Stanishev, Türkiye'deki gözlemlerini Avrupa'da paylaşacaklarını belirterek, "Maalesef Türkiye'deki demokratik hakların sürekli olarak kötüleşmesi vesilesiyle geliyoruz. Son derece derin kaygılarımı dile getirmek istiyorum" dedi.

        BAKANLIK İZNİ OLMADIĞI İÇİN DURDURULDULAR

        Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev, parlamenterler Avusturya'dan Hannes Weninger, Almanya'dan Ame Lietz, İtalya'dan Giacomo Filibeck, Lorenza Tieri, Pia Locatelli, Marietta Tidei, Brando Benfei, İsviçre'den Marie Granlund, Jens Orbach, Johan Buser, Fransa'dan Marie Rose Koro'da oluşan heyet, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, İstanbul milletvekili Garo Paylan, parti temsilcileriyle birlikte Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevine konulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etmek için cezaevine geldi. Jandarma ekiplerince durdurulan heyetinin, Adalet Bakanlığı'ndan izinleri olmadığı gerekçesiyle cezaevine girişine izin verilmedi.

        "ENDİŞE İLE İZLİYORUZ"

        Avrupa PES Başkanı Sergei Stanishev, diğer Avrupalı parlamenteri de arkasında alarak Türkiye'deki HDP'li milletvekilinin tutuklanmalarını endişe ile izlediklerini söyledi.

        HDP'nin eş genel başkanlarının ve milletvekillerinin tutuklanmalarını kabul edilemez olarak değerlendiren PES Başkanı Sergei Stanishev, bundan endişe duyduklarını söyledi. HDP'in meşru bir siyasi parti olduğunu belirten Stanishev şöyle konuştu:

        "Geçen yıldan bu yana PES olarak 3 defa ziyaret ettik. Her ziyaretimizde Türkiye ile daha yüksek işbirliği için buraya gelmek istiyoruz. Ancak her defasında buraya geldiğimizde maalesef Türkiye'deki demokratik hakların sürekli olarak kötüleşmesi vesilesiyle biz Türkiye'ye geliyoruz. Son derece derin kaygılarımı dile getirmek istiyorum. Selahattin Demirtaş'ın tutuklanmasından 2 gün önce kendisiyle Diyarbakır'da zaten görüşmüştük. Daha önce geldiğimiz zaman bir çok belediye başkanı gözaltına alınmıştı ya da tutuklanmıştı. Ondan sonrada HDP'nin vekillerine ve eş genel başkanlarına yönelik tutuklamalar gerçekleşti. Biz bunu kabul edilemez buluyoruz. HDP demokratik ve meşru bir siyasi partidir. Bu olup bitenlerin HDP'nin yok edilmesinin bir parçası olarak görüyoruz. CHP'nin temsilcileriyle İstanbul'da bir araya geleceğiz. Baskı altındaki medya ile görüşeceğiz. Buradaki gözlemleri, demokratik toplum üzerindeki baskıları gittikleri yerlerde Avrupa'da bütün ortamda anlatıp, tartışacağız. Sadece siyasi partiler boyutuyla değil, aynı zamanda Dışişleri bakanlarıyla hükümet temsilcileriyle, Avrupa Birliği'nin dış ilişkiler ve güvenlik yüksel temsilcisiyle gözlemlerimizi paylaşacağız."

        Mesut HAN/EDİRNE

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ