Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tunceli'de toy kuşu bulundu
        1

        Tunceli'de yaralı halde bulunan ve Elazığ'a gönderilen dünyanın uçabilen en ağır kuş türlerinden biri olan ve Türkiye'de de nadiren görülen toy kuşu tedavi altına alındı.

        2

        Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Elazığ'a getirilen ve Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi yetkililerine teslim edilen toy kuşunun ayağında kırık tespit edildi.

        3

        Yaralı kuş hakkında AA muhabirine bilgi veren Veteriner Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sami Ünsaldı, toy kuşunun ayağının röntgenin çekildiğini ve kırık tespit edildiğini dile getirdi.

        4

        Hayvanın ayağında parçalı kırık olduğunu söyleyen Ünsaldı, öğrencilerle hayvanın ayağına platin yerleştirdiklerini ve alçılı bandaja aldıklarını, ayrıca serum vermek suretiyle hayvanın genel durumunu düzeltmesini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

        5

        Toy kuşunun neslinin tükenmekte olan bir kuş türü olduğunu aktaran Ünsaldı, şöyle devam etti:

        6

        "Bilinçsiz vatandaşlar eti yenilmeyen vahşi kanatlıları vurmak suretiyle hayvanların neslini yavaş yavaş tüketiyorlar."

        7

        "Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kuşu doğada bulmuşlar. Herhalde bu bir yere çarptı. Ani iniş yaparken ayağını kırdı. Kurşun rastlanmadı, dolayısıyla bu avcı işi değil."

        8

        Ünsaldı, yaralı toy kuşunun tedavisinin tamamlanması ve sağlığına kavuşmasının ardından doğal yaşam alanına salınacağını bildirdi.

        9

        Yaralı toy kuşu, Tunceli'nin Pertek ilçesine bağlı Dorutay köyü yakınlarında vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunmuş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmişti.