Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem OHAL kapsamında 2 yeni KHK

        OLAĞANÜSTÜ Hal (OHAL) kapsamında dün 9 ve 10’uncu Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü girdi. Son KHK’larla 15 bin 734 kamu personelinin işine son verildi. 677 sayılı KHK ile ihraç edilen 15 bin 734 kamu çalışanının yaklaşık yarısını Emniyet Genel Müdürlüğü (7 bin 586) personeli oluşturdu.

        266’SI EMNİYET MÜDÜRÜ

        İhraç edilen emniyet personeli arasında eski Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Kemal Yüzgüleç ve eski Havacılık Daire Başkanı Hüseyin Başak ile 266 emniyet müdürü de bulunuyor.Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) en üstü kurmay albay seviyesinde olan bin 988 kişi ordudan uzaklaştırıldı. İhraçlarda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nı (bin 299), Deniz Kuvvetleri (391) ve Hava Kuvvetleri (338) izledi. İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı’ndan da 403 personel işten çıkarıldı.

        BELEDİYELERDE DE İHRAÇLAR YAŞANDI

        Yeni KHK ile yerel yönetimlerden de çok sayıda personel atıldı. AK Parti, CHP, MHP ve HDP’li belediyelerden 2 bin 349 mahalli idare çalışanının işine son verildi. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra çok sayıda ilçe belediyesinden de ihraçlar oldu.

        242 AKADEMİSYENİN İLİŞİĞİ KESİLDİ

        677 sayılı KHK’da yer alan Yükseköğretim Kurumu listesi ile akademik unvanı olan 242 kişinin üniversiteleri ile ilişiği kesildi. Üniversiteler bünyesinde çalışan 942 idari personel de kamudan ihraç edildi. Aynı KHK ile 16 akademisyenin görevlerine iadesi sağlandı. 375 dernek, 7 gazete, 1 dergi ile 1 radyo kapatıldı. Daha önce kapatma kararı alınan 1 hastane, 18 vakıf ve 175 dernek ise açıldı. Önceki KHK’lar ile ihraç edilen 155 devlet memuru görevlerine iade edildi.

        BAĞLANTI TESPİT EDİLİRSE İHALE İPTAL

        Kayyum atanan belediyelerde her türlü mal veya hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin sözleşmelerdeki yüklenicilerin, terör örgütleriyle bağlantısı tespit edilirse, bu sözleşmeler resen feshedilecek. Sözleşme ile belediye menfaatinin önemli ölçüde ihlal edildiğinin belirlenmesi halinde de aynı yola başvurulacak.

        ‘FETÖ’DEN 39 BİN 378 KİŞİ TUTUKLANDI, 4 BİN 359 ŞÜPHELİ ARANIYOR

        ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında FETÖ soruşturmalarına ilişkin son rakamları paylaştı. Darbe teşebbüsü soruşturmaları kapsamında toplam 92 bin 556 kişi hakkında yasal işlem yapıldığını, bunların 39 bin 378’inin tutuklandığını açıklayan Bozdağ, tutuklulardan 6 bin 291’inin asker, 7 bin 503’ünün polis, 19’unun vali, 75’inin vali yardımcısı, 57’sinin kaymakam ve 23 bin 23’ünün diğerleri olduğunu söyledi. Bozdağ, 96 asker, 210 polis, bir vali, 3’er vali yardımcısı ve kaymakam ile 4 bin 46 diğer olmak üzere toplam 4 bin 359 kişinin arandığını kaydetti.

        İHRAÇLARDA MEB AÇIK ARA ÖNDE

        Daha önceki KHK’larda 72 bin 632 kişi ihraç edilmişti. Dünkü KHK ile toplam sayı, 88 bin 366’ya ulaştı. İhraçların kurumsal dağılımına bakıldığında MEB ilk sırada yer aldı. Daha önce 29 bin 761 kişinin ihraç edildiği MEB’de dün yayımlanan KHK ile 119 personel memuriyetten atıldı. MEB’de ihraç sayısı 29 bin 880 oldu. MEB’i, Emniyet Genel Müdürlüğü izledi. Bundan önceki KHK’larda Emniyet’ten 10 bin 29 personel işten atılmıştı. Dün yayımlanan KHK’da 7 bin 586 Emniyet mensubunun kurumla ilişiği kesildi. Emniyet’te toplam sayı, 17 bin 615’e ulaştı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan 15 Temmuz sonrasında 3 bin 677 kişi ihraç edilmişti. Son KHK ile bu rakama bin 988 eklendi. Böylece Milli Savunma Bakanlığı’ndan ihraçların sayısı, 5 bin 665 oldu.

        EMNİYET'TE 191 MÜDÜR VE AMİR EMEKLİ EDİLDİ

        EMNİYET Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu ve Merkez Değerlendirme Kurulu kararıyla 112 emniyet müdürü ile 79 emniyet amiri emekliliğe sevk edildi. Aynı karar kapsamında, 212 üçüncü sınıf emniyet müdürü ikinci sınıf rütbesine, 275 dördüncü sınıf emniyet müdürü üçüncü sınıf rütbesine, 292 emniyet amiri de dördüncü sınıf emniyet müdürü rütbesine terfi etti. MDK kararına göre de 116 başkomiser emniyet amirliği rütbesine, 94 komiser başkomiserlik rütbesine ve 276 komiser yardımcısı komiserlik rütbesine terfi etti.

        HÜKÜMLÜLER CEZAEVİNDE SINAVA GİREMEYECEK

        OHAL kapsamında çıkarılan yeni KHK ile terör örgütü üyeliği sebebiyle tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunanların eğitim ve öğretimine ilişkin düzenleme yapıldı. Buna göre bu kapsamdaki kişiler OHAL’in devamı ve cezaevinde kaldıkları süre zarfında, ülke genelinde uygulanan merkezi sınavlara katılamayacak. Bu kişiler örgün veya yaygın her türlü eğitim ve öğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından cezaevleri içinde veya dışında yapılan ya da yaptırılan sınavlara giremeyecek. Harp Okulları ve Harp Akademilerindeki enstitülerde lisansüstü öğrenim gören sivil öğrenciler, YÖK tarafından üniversitelerin uygun enstitülerine yerleştirilecek.

        FETÖ ya da başka bir gerekçeyle üniversiteye kayyum atandığında, üniversitenin vakfı da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilecek. Sağlık ve Milli Savunma bakanlıklarınca belirlenen yerlerde askerlik hizmetini yedek subay olarak yerine getirenler, devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamış sayılacak.

        ÖNCEKİ KARARNAMEDE YASAKLANMIŞTI

        29 Ekim’de yayımlanan 676 sayılı KHK’da belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerin ücretsiz kurs açması yasaklanmıştı. Dün yayımlanan 678 sayılı KHK’da belediyelerin, il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan protokol çerçevesinde örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilmesi sağlandı.

        KHK İLE TÜP BEBEK MERKEZİ AÇILDI

        Binlerce dondurulmuş embriyonun hastane değiştirmesine neden olan İstanbul Tüp Bebek Merkezi’nin kapatılması KHK ile geri alındı. Merkez yeniden açıldı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında faaliyetlerine son verilen 35 sağlık kuruluşu arasındaki İstanbul Tüp Bebek Merkezi dün yayınlanan KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile yeniden açıldı. Kapatılma kararı nedeniyle merkezden başka hastaneye sevk edilen dondurulmuş embriyonlar yeniden hastaneye nakledilecek. KHK ile kapatılıp yine KHK kararı ile faaliyet vermeye başlayacak olan İstanbul Tüp Bebek Merkezi’nde tüp bebek tedavisi gören 40 bin hastanın dosyası merkez kapatıldığı için Koç Üniversitesi Hastanesi’ne transfer edilmişti. Dün sabaha karşı merkezin yeniden hizmete girdiğini açıklayan doktor Aret Kamar, aylardır kendisinden haber bekleyen hastalarına kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi.

        Volkan YANARDAĞ - ÖZNUR KARSLI - ANKARA/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ